Egy tartalmas, angol karácsonyi desszert: mince pie egyszerűen

Valamiért ez az a fogás, amit a leggyakrabban fordítanak rosszul magyarra, ezért olykor darált húsos pite néven szerepel, miközben egy édes, gyümölcsös karácsonyi édességről van szó. Évszázadokkal ezelőtt valóban hússal készült, ám mára maradtak az apróra vágott aszalt gyümölcsök és az aromás karácsonyi fűszerek.

Angliában boltokban, előre elkészítve is kapható, és még tölteléket is tudsz venni, üvegben. Pedig annyira egyszerű, hogy akár otthon, kezdőként is összedobhatod ezt a finomságot, ami ráadásul vszonylag sokáig eláll.

Extra édes, nagyon tartalmas desszert, úgyhogy könnyebb ételek, egyszerű levesek és grillezett hal után is kínálhatod. A legjobb benne, hogy simán variálhatod és elkészítheted a saját változatodban, saját kedvenc gyümölcseiddel és fűszereiddel. Ha tökéletesre fejlesztetted, akkor egy szép dobozban, a kézzel írt recepttel tökéletes és személyes gasztroajándék lehet belőle.

Nyami.
Nyami.Fotó: john shepherd

Hozzávalók 8 személyre:

A töltelékhez

  • 1 zöldalma apróra felkockázva
  • 1 narancs megtisztítva, felkockázva (ha bio, akkor a héja is mehet bele felkockázva)
  • 1 citrom leve (ha bio, akkor a héja is mehet bele felkockázva)
  • ízlés szerint szerecsendió, szegfűszeg, fahéj, szegfűbors
  • 10 deka mandula megtisztítva és feldarabolva
  • 10 deka aszalt meggy
  • 10 deka aszalt vörös áfonya
  • 5 deka kandírozott gyömbér
  • 10 deka barna cukor
  • 10 deka mazsola
  • 6 deka olvasztott vaj
  • 1 deci konyak vagy brandy
  • 1 csapott mokkáskanál

A tésztához

  • 70 deka liszt
  • 1 csapott evőkanál
  • 23-25 deka kemény vaj felkockázva
  • 2 tojás sárgája
  • 1 deci víz
  • 3 evőkanál tej
  • 1 evőkanál barna cukor
  • a kenéshez tojás
Recept idők

Elkészítés:

Vágd apróra, majd keverd össze egy tálban a töltelék hozzávalóit. Tedd félre. 

A tésztával sem lesz több dolgod: mérd ki a hozzávalóit, aztán adj a gépnek (vagy magadnak) néhány percet, hogy sima tésztává gyúrja. 

Ekkor jönnek a kis hőálló, például szilikon muffinformák, esetleg két nagy muffintepsi. Nyújtsd ki a tésztát, és szaggasd a formákba. Ekkor mehet bele úgy másfél evőkanálnyi a töltelékből, majd a tetejére is egy karika a tésztából, de bármilyen formára szaggathatod. Kend meg a tetejét tojással, és formálj bele késsel például egy kis csillagot. Villával zárd le a széleit.

Előmelegített 190 fokos sütőben 20-30 perc is elég neki. Ha kihűlt, szórd meg porcukorral, már tálalhatod is. 

Pöri angolul, barna sörrel: marhahúsos stew

Még több recept

Ünnepi hangulatban: Pavlova borsos-rumos gránátalmával és egy nagy adag tejszínhabbal

Ez a desszert annyira elegáns, hogy vendégváráskor és egy nyári bulin vagy szülinapon is megállja a helyét.

augusztus8., 08:11

Ez a Pavlova nálunk gyömbéres-citromos mascarponekrémmel és fehércsoki-öntettel készült

Ha megúsznád a gyümölcsök aprítását, egy klassz, nyári gyömbéres krémet kanalazz a ropogós sütemények közepére, majd egy nagy adag házi tejszín és fehércsoki-krém következzen.

augusztus7., 06:04

Húsokon és grillezett sajt mellett is tökéletes lesz ez a barackos salsa

Imádjuk, amikor egy fogáson belül az édes, a sós, a csípős és a savanykás ízek is megjelennek, naná, hogy rajongjuk ezt a sokféleképpen felhasználható salsát is.

augusztus9., 06:04

Banánszusi – olcsó siker a gyerekbulin, de mi ennek inkább örülünk

Nincs is nagyobb csalás egy klassz banánszusinál, ami a bulik sztárja lehet úgy, hogy azért jóval egészségesebb, mint a csipsz vagy a csokitorta.

augusztus9., 06:04

Ebben van a maradék mézeskalácsok tökéletes helye: mézeskalács-sajttorta levendulamézzel

Egy jó kis mézes alap, egy savanykás-joghurtos sajtkrém, és nagyon különleges mézes öntet lesz az egésznek a végeredménye.

2019. december24., 09:24

Egy tartalmas leves után főételként is bevetheted az aranygaluskát

Az aranygaluskának nem kell cégér, egy jó kis sűrű, házi vaníliasodóval abbahagyhatatlan édesség lesz belőle. A sodót egy kevés húsvétra mentett tojáslikőrrel is feldobhatod, a tésztának pedig jól áll a darált mák, ha a hagyományos változatot esetleg megunjátok.

április2., 06:00

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.