Egy tartalmas, angol karácsonyi desszert: mince pie egyszerűen

Valamiért ez az a fogás, amit a leggyakrabban fordítanak rosszul magyarra, ezért olykor darált húsos pite néven szerepel, miközben egy édes, gyümölcsös karácsonyi édességről van szó. Évszázadokkal ezelőtt valóban hússal készült, ám mára maradtak az apróra vágott aszalt gyümölcsök és az aromás karácsonyi fűszerek.

Angliában boltokban, előre elkészítve is kapható, és még tölteléket is tudsz venni, üvegben. Pedig annyira egyszerű, hogy akár otthon, kezdőként is összedobhatod ezt a finomságot, ami ráadásul vszonylag sokáig eláll.

Extra édes, nagyon tartalmas desszert, úgyhogy könnyebb ételek, egyszerű levesek és grillezett hal után is kínálhatod. A legjobb benne, hogy simán variálhatod és elkészítheted a saját változatodban, saját kedvenc gyümölcseiddel és fűszereiddel. Ha tökéletesre fejlesztetted, akkor egy szép dobozban, a kézzel írt recepttel tökéletes és személyes gasztroajándék lehet belőle.

Nyami.
Nyami.Fotó: john shepherd

Hozzávalók 8 személyre:

A töltelékhez

  • 1 zöldalma apróra felkockázva
  • 1 narancs megtisztítva, felkockázva (ha bio, akkor a héja is mehet bele felkockázva)
  • 1 citrom leve (ha bio, akkor a héja is mehet bele felkockázva)
  • ízlés szerint szerecsendió, szegfűszeg, fahéj, szegfűbors
  • 10 deka mandula megtisztítva és feldarabolva
  • 10 deka aszalt meggy
  • 10 deka aszalt vörös áfonya
  • 5 deka kandírozott gyömbér
  • 10 deka barna cukor
  • 10 deka mazsola
  • 6 deka olvasztott vaj
  • 1 deci konyak vagy brandy
  • 1 csapott mokkáskanál

A tésztához

  • 70 deka liszt
  • 1 csapott evőkanál
  • 23-25 deka kemény vaj felkockázva
  • 2 tojás sárgája
  • 1 deci víz
  • 3 evőkanál tej
  • 1 evőkanál barna cukor
  • a kenéshez tojás
Recept idők

Elkészítés:

Vágd apróra, majd keverd össze egy tálban a töltelék hozzávalóit. Tedd félre. 

A tésztával sem lesz több dolgod: mérd ki a hozzávalóit, aztán adj a gépnek (vagy magadnak) néhány percet, hogy sima tésztává gyúrja. 

Ekkor jönnek a kis hőálló, például szilikon muffinformák, esetleg két nagy muffintepsi. Nyújtsd ki a tésztát, és szaggasd a formákba. Ekkor mehet bele úgy másfél evőkanálnyi a töltelékből, majd a tetejére is egy karika a tésztából, de bármilyen formára szaggathatod. Kend meg a tetejét tojással, és formálj bele késsel például egy kis csillagot. Villával zárd le a széleit.

Előmelegített 190 fokos sütőben 20-30 perc is elég neki. Ha kihűlt, szórd meg porcukorral, már tálalhatod is. 

Pöri angolul, barna sörrel: marhahúsos stew

Még több recept

A masalatea az indiaiak egyik kedvence

Nálunk egy kis növényi tej is került ebbe a teába, ami a legjobb döntés akkor, ha valami különleges itallal szoknál le a kávéról. A délutáni süti, keksz és kétszersült mellé is remek.

október29., 06:08

A crème brûlée önmagában is finom, hát még sós karamellben puhult banánnal!

Tökéletes desszert egy nehezebb grillvacsora vagy húsos raguk után, és nem is kell belőle túl nagy adag.

július22., 06:00

Percek alatt összedobod ezt a fehérbab-kolbász ragut

Édesburgonya-hajókba töltve vagy sült krumpli mellett egy kis adag gravyvel még mindig nem túl egészségtelen fogás, de ha egy adag párolt fehérrépát és friss rukkolát is adsz hozzá, még jobb, alacsony glikémiás indexszel rendelkező ragu lesz a végeredmény.

október29., 06:08

Indiai ragu két nagy kedvenccel: édesburgonyával és sütőtökkel

Mindkét legfontosabb alapanyagát szeretitek, mi pedig a gyors indiai ragukat, így nincs is okunk arra, hogy a héten valamikor ne dobjunk össze egy ilyen extra gyors zöldségpörköltet.

október28., 06:08

Halas pite light változatban – egy egészséges fogás, ami véletlenül finom is

Jó, lássuk be: igazi hősök azok, akik tudnak párolt zöldségen, salátán és száraz csirkemellen élni, kevesebb sót, nulla cukrot fogyasztani a tökéletes testért és egészségért. Mi imádjuk a finomságokat, és nem szívesen mondunk le róluk, inkább egy kicsit okoskodunk, hogy minden, ami egészséges, az nagyon-nagyon finom is legyen végül. Ez a halas fogás épp ilyen, bármelyik egészségmániás ismerősödet nyugodt szívvel megkínálhatod belőle.

október28., 06:08

Gyors csokipuding 4 hozzávalóból – egy extra kókuszos-kurkumás réteggel még finomabb

Önmagában is csodálatos egy kevés csilipehellyel vagy étcsokiforgáccsal, de ha mellé összefőzöl kókusztejből zselatinnal egy kurkumás réteget, még izgalmasabb desszertet kapsz, amihez nem kell sokat a konyhában robotolnod. Rétegezd a kurkumával és tálald kókuszpehellyel, vagy szolgáld fel néhány szem rumos meggyel egy grillbuli végén.

május29., 06:00

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.