Egy tartalmas, angol karácsonyi desszert: mince pie egyszerűen

Valamiért ez az a fogás, amit a leggyakrabban fordítanak rosszul magyarra, ezért olykor darált húsos pite néven szerepel, miközben egy édes, gyümölcsös karácsonyi édességről van szó. Évszázadokkal ezelőtt valóban hússal készült, ám mára maradtak az apróra vágott aszalt gyümölcsök és az aromás karácsonyi fűszerek.

Angliában boltokban, előre elkészítve is kapható, és még tölteléket is tudsz venni, üvegben. Pedig annyira egyszerű, hogy akár otthon, kezdőként is összedobhatod ezt a finomságot, ami ráadásul vszonylag sokáig eláll.

Extra édes, nagyon tartalmas desszert, úgyhogy könnyebb ételek, egyszerű levesek és grillezett hal után is kínálhatod. A legjobb benne, hogy simán variálhatod és elkészítheted a saját változatodban, saját kedvenc gyümölcseiddel és fűszereiddel. Ha tökéletesre fejlesztetted, akkor egy szép dobozban, a kézzel írt recepttel tökéletes és személyes gasztroajándék lehet belőle.

Nyami.
Nyami.john shepherd

Hozzávalók 8 személyre:

A töltelékhez

  • 1 zöldalma apróra felkockázva
  • 1 narancs megtisztítva, felkockázva (ha bio, akkor a héja is mehet bele felkockázva)
  • 1 citrom leve (ha bio, akkor a héja is mehet bele felkockázva)
  • ízlés szerint szerecsendió, szegfűszeg, fahéj, szegfűbors
  • 10 deka mandula megtisztítva és feldarabolva
  • 10 deka aszalt meggy
  • 10 deka aszalt vörös áfonya
  • 5 deka kandírozott gyömbér
  • 10 deka barna cukor
  • 10 deka mazsola
  • 6 deka olvasztott vaj
  • 1 deci konyak vagy brandy
  • 1 csapott mokkáskanál

A tésztához

  • 70 deka liszt
  • 1 csapott evőkanál
  • 23-25 deka kemény vaj felkockázva
  • 2 tojás sárgája
  • 1 deci víz
  • 3 evőkanál tej
  • 1 evőkanál barna cukor
  • a kenéshez tojás
Recept idők

Elkészítés:

Vágd apróra, majd keverd össze egy tálban a töltelék hozzávalóit. Tedd félre. 

A tésztával sem lesz több dolgod: mérd ki a hozzávalóit, aztán adj a gépnek (vagy magadnak) néhány percet, hogy sima tésztává gyúrja. 

Ekkor jönnek a kis hőálló, például szilikon muffinformák, esetleg két nagy muffintepsi. Nyújtsd ki a tésztát, és szaggasd a formákba. Ekkor mehet bele úgy másfél evőkanálnyi a töltelékből, majd a tetejére is egy karika a tésztából, de bármilyen formára szaggathatod. Kend meg a tetejét tojással, és formálj bele késsel például egy kis csillagot. Villával zárd le a széleit.

Előmelegített 190 fokos sütőben 20-30 perc is elég neki. Ha kihűlt, szórd meg porcukorral, már tálalhatod is. 

kapcsolódó Pöri angolul, barna sörrel: marhahúsos stew
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Kókuszos-lime-os vajas piskóta – remek, izgalmas nyári desszert

A fő ízesítőkkel felpimpelt sajtkrémmel a tetején még finomabb ez a remek desszert. A tetejére szórj porcukrot, reszelj rá egy kevés lime-héjat és már tálalhatod is.

2021. július2., 10:44

Vegán január diétásan: isteni kuszkuszsaláta jó fűszeresen, aranymazsolával

Magában is laktató, de akkor is remek, ha egy nagy szelet vegán sajtot grillezel hozzá, vagy épp szejtánt rántasz ki mellé.

január12., 06:24

Gyors, nyári túrószuflé – narancsöntettel a legfinomabb

Egy kis citromlikőr is mehet a mellé kínált narancsos szószba, amit a legegyszerűbb módon sűrű tejszínből és narancsszörpből készíthetsz el.

2021. július16., 10:44

Olcsó, diétás és nagyon finom: édesburgonya-pörkölt magyarosan

Eheted barna rizzsel, kenyérrel, de akár tortillalapokba töltve is, minden változatában finom. Ha nem vagy vegetáriánus, néhány kolbászt is karikázz a raguba!

január9., 06:24

Dióval töltött mézes-vaníliás nektarinok

Hidegen és melegen is finom ez a remek desszert, amit akár vegán változatban is egyszerűen elkészíthetsz.

2021. július7., 12:52

Szőlővel és kekszből készül az egyik legegyszerűbb, tengerentúlról érkezett édesség

Egy doboz mag nélküli szőlőhöz az év bármely szakában könnyen hozzájuthatsz. Nálunk akkor készül leggyakrabban ez a desszert, amikor a vásárolt szőlő nem lett éppen a legédesebb – ebben a gyors édességben kifejezetten előny, ha egy kicsit savanykás.

2021. május8., 11:24

Mustra