Egy tartalmas, angol karácsonyi desszert: mince pie egyszerűen

Valamiért ez az a fogás, amit a leggyakrabban fordítanak rosszul magyarra, ezért olykor darált húsos pite néven szerepel, miközben egy édes, gyümölcsös karácsonyi édességről van szó. Évszázadokkal ezelőtt valóban hússal készült, ám mára maradtak az apróra vágott aszalt gyümölcsök és az aromás karácsonyi fűszerek.

Angliában boltokban, előre elkészítve is kapható, és még tölteléket is tudsz venni, üvegben. Pedig annyira egyszerű, hogy akár otthon, kezdőként is összedobhatod ezt a finomságot, ami ráadásul vszonylag sokáig eláll.

Extra édes, nagyon tartalmas desszert, úgyhogy könnyebb ételek, egyszerű levesek és grillezett hal után is kínálhatod. A legjobb benne, hogy simán variálhatod és elkészítheted a saját változatodban, saját kedvenc gyümölcseiddel és fűszereiddel. Ha tökéletesre fejlesztetted, akkor egy szép dobozban, a kézzel írt recepttel tökéletes és személyes gasztroajándék lehet belőle.

Nyami.
Nyami.john shepherd

Hozzávalók 8 személyre

A töltelékhez

  • 1 zöldalma apróra felkockázva
  • 1 narancs megtisztítva, felkockázva (ha bio, akkor a héja is mehet bele felkockázva)
  • 1 citrom leve (ha bio, akkor a héja is mehet bele felkockázva)
  • ízlés szerint szerecsendió, szegfűszeg, fahéj, szegfűbors
  • 10 deka mandula megtisztítva és feldarabolva
  • 10 deka aszalt meggy
  • 10 deka aszalt vörös áfonya
  • 5 deka kandírozott gyömbér
  • 10 deka barna cukor
  • 10 deka mazsola
  • 6 deka olvasztott vaj
  • 1 deci konyak vagy brandy
  • 1 csapott mokkáskanál

A tésztához

  • 70 deka liszt
  • 1 csapott evőkanál
  • 23-25 deka kemény vaj felkockázva
  • 2 tojás sárgája
  • 1 deci víz
  • 3 evőkanál tej
  • 1 evőkanál barna cukor
  • a kenéshez tojás
Recept idők

Elkészítés:

Vágd apróra, majd keverd össze egy tálban a töltelék hozzávalóit. Tedd félre. 

A tésztával sem lesz több dolgod: mérd ki a hozzávalóit, aztán adj a gépnek (vagy magadnak) néhány percet, hogy sima tésztává gyúrja. 

Ekkor jönnek a kis hőálló, például szilikon muffinformák, esetleg két nagy muffintepsi. Nyújtsd ki a tésztát, és szaggasd a formákba. Ekkor mehet bele úgy másfél evőkanálnyi a töltelékből, majd a tetejére is egy karika a tésztából, de bármilyen formára szaggathatod. Kend meg a tetejét tojással, és formálj bele késsel például egy kis csillagot. Villával zárd le a széleit.

Előmelegített 190 fokos sütőben 20-30 perc is elég neki. Ha kihűlt, szórd meg porcukorral, már tálalhatod is. 

Pöri angolul, barna sörrel: marhahúsos stew Pöri angolul, barna sörrel: marhahúsos stew

Ez egy macsó fogás.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Mai kedvencünk: tejszínes-baconös csirkemellfilé

Egy remek fogás, amelyhez egy nagy adag paradicsomsalátát és frissen sült kenyeret eszünk a legszívesebben.

2022. február17., 10:36

Heti kedvencünk: baconös csirkesaláta mézes-mustáros öntettel

Télen is nagyon finom, főleg akkor, ha az öntetet egy kicsit felmelegíted és langyosan fogyasztod el.

2022. február15., 06:32

Napi nosztalgia: süss néhány finom, meleg perecet az eredeti, retró recept alapján!

Tejeskávéval vagy gyümölcsteával reggelire a legfinomabb ez a perec, amiből ha túl sok készült, akár le is fagyaszthatsz néhány darabot.

2022. február20., 12:56

Mini almás-mandulás sütik rumos mazsolával

Egy szuper délutáni teasüti, de akár egy gyerekbulin is bevetheted, persze csak ha meggyőződtél róla, hogy nincsenek nagy számban mazsolaellenesek a csapatban.

2021. augusztus13., 10:24

Ez a szilvás-forralt boros desszert garantáltan feldobja az őszi napokat

Tudtad, hogy a forralt bor aromái akár szószokban és süteményekben is nagyon finomak tudnak lenni? Ha nem tudtad, fogadj el tőlünk egy tippet egy gyors sütire, amibe akár a házibuliból maradt forralt bor maradékát is felhasználhatod.

2021. október20., 15:52

Jeges málnamousse máklikőrrel – gyors és nagyon finom nyári desszert

A málnás édességekhez remekül illik a máklikőr, de ha épp az nincs kéznél, a málnás és a mandulás változatokkal meglocsolva is nagyon finom lesz ez a desszert.

2021. augusztus7., 10:24

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek