Már megint egy isteni, de könnyű étel, amivel percek alatt megvagy, és ráadásul könnyű ebéd lehet az ünnepek kajakómában töltött napjain. A fűszeres gombákat egy kis fanyar aszalt gyümölcs dobja fel, a krémes krumplisalátát pedig egy kis hideg, borsos gránátalma. Imádjuk.
Hozzávalók 3 személyre
A burgonyasalátához
- 80 deka burgonya
- 4 evőkanál majonéz
- 1 pohár tejföl
- 1 teáskanál mustár
- só, fehér bors, fekete bors
- 1 csapott evőkanál porcukor
- 1 gránátalma
- 1 fél citrom leve
A gombafasírtokhoz
- 50 deka gomba megtisztítva
- 1 kisebb csésze aszalt gyümölcs ízlés szerint (meggy, barack, szilva, áfonya)
- 2-2 evőkanál vaj és olaj
- 2 tojás
- 1 bögre zsemlemorzsa
- fél fej vöröshagyma
- 1 nagyobb gerezd fokhagyma
Elkészítés:
Nagyon egyszerű lesz az egész: tedd fel főni a burgonyát, közben dobd össze hozzá a krémes-majonézes öntetet a felsorolt hozzávalókból. Ha a krumpli kihűlt, szeleteld, és forgasd meg óvatosan az önetetben, majd mehet a tetejére egy jó adag, borsban hempergetett gránátalma. Ha van otthon rózsabors és friss menta vagy petrezselyem, ezekből is mehet a tetejére.
A fasírtokhoz vágd apró darabokra a gyümölcsöket, majd a gombát a hagymákkal tedd aprítógépbe, utána süsd néhány percig egy kanál vajon a gombás keveréket. (Barna csiperkét, de akár erdei gombákat is választhatsz, mindegyikből finom.) Ekkor mehet hozzá egy kis só és bors is. Kanalazd át egy tálba, majd amikor már langyos, mehet hozzá 2 tojás és legalább 3 evőkanál zsemlemorzsa, vagy amennyit felvesz a keverék, vagyis amennyitől gyúrható, formázható lesz.
Kóstold meg a gombás fasírtalapot, ízesítsd, ha szükséges, majd mehetnek hozzá a gyümölcsök. Formázd, amilyenre szeretnéd, forgasd meg a morzsában, utána mehet a maradék vaj és némi olaj forró keverékébe. Ha aranybarna, már ki is veheted, néhány perc elég lesz a kis vega fasírtoknak.