Halászlé fehérben: tárkonyos-citromos halleves

Halat enni illik karácsonykor, ezt mindannyian tudjuk, sőt nem csupán mi, az európai országok többsége. Az viszont sehol nincs leírva, hogy minden évben ugyanazt a receptet kell használnunk a halászléhez. Ez a kapros, tejszínes halleves egy kis citromhéjjal egy kis tengerparthangulatot hoz a karácsonyi asztalra.

A karácsonyi asztal kifejezés inkább azért került a bevezetőbe, mert ez az ünnep közeledik, de véletlenül se gondold, hogy ezt a fogást csak az ünnepekre készítheted el. Akár ma is összedobhatod vacsorára, hiszen viszonylag könnyű étel, ami segít abban is, hogy elég hal fogyjon otthon.

Cipóban is tálalhatod, ahogy csirkés testvérét.
Cipóban is tálalhatod, ahogy csirkés testvérét.Boston Globe

Hozzávalók 4 személyre

  • 70 deka halfilé kisebb darabokban (tőkehal, lazac, fogas, harcsa, vagy vegyesen)
  • 7 deci zöldségalaplé
  • 2 deci tejszín
  • 1 teaskanál tárkony
  • 1-1 kisebb darab hagyma, fehérrépa, répa (borsót is adhatsz hozzá)
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 biocitrom
  • 1 kanál vaj
Recept idők

Elkészítés:

Pirítsd meg egy kanál vajon a kockákra vágott zöldségeket, majd öntsd fel az alaplével, és hagyd puhulni feldő alatt 10 percen át. Ezek után mehetnek bele a halszeletek, a tárkony, só és bors (ha szükséges) és adj neki még ugyanennyi időt kis-közepes lángon. A végén add hozzá a tejszínt is, ezzel keverj rajta még néhányat. Pár csepp citromlével, reszelt citromhéjjal és friss bazsalikommal tálald. 

Egzotikus hangulatban kókusztejjel és lime-mal is készítheted, és ha vannak otthon tengeri herkenytűk, süsd meg őket fokhagymás olajban, mehetnek a langyos leves tetejére. 

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek