A karácsonyi asztal kifejezés inkább azért került a bevezetőbe, mert ez az ünnep közeledik, de véletlenül se gondold, hogy ezt a fogást csak az ünnepekre készítheted el. Akár ma is összedobhatod vacsorára, hiszen viszonylag könnyű étel, ami segít abban is, hogy elég hal fogyjon otthon.
Hozzávalók 4 személyre
- 70 deka halfilé kisebb darabokban (tőkehal, lazac, fogas, harcsa, vagy vegyesen)
- 7 deci zöldségalaplé
- 2 deci tejszín
- 1 teaskanál tárkony
- 1-1 kisebb darab hagyma, fehérrépa, répa (borsót is adhatsz hozzá)
- só és bors ízlés szerint
- 1 biocitrom
- 1 kanál vaj
Elkészítés:
Pirítsd meg egy kanál vajon a kockákra vágott zöldségeket, majd öntsd fel az alaplével, és hagyd puhulni feldő alatt 10 percen át. Ezek után mehetnek bele a halszeletek, a tárkony, só és bors (ha szükséges) és adj neki még ugyanennyi időt kis-közepes lángon. A végén add hozzá a tejszínt is, ezzel keverj rajta még néhányat. Pár csepp citromlével, reszelt citromhéjjal és friss bazsalikommal tálald.
Egzotikus hangulatban kókusztejjel és lime-mal is készítheted, és ha vannak otthon tengeri herkenytűk, süsd meg őket fokhagymás olajban, mehetnek a langyos leves tetejére.