Erre mondj nemet, ha tudsz: falafelburger céklás hummusszal és fűszeres joghurttal

Töltsd meg a pitákat a meleg falafellel, a hideg joghurttal, ízesítsd az egészet friss zöldségekkel, a krémes hummusszal, és már el is készültél.

A falafel hagyományosan száraz, áztatott csicseriborsóból készülő vega fasírt, amit legtöbbszor pici gömbökre formáznak a helyiek. A Közel-Keletről indult, de ma már a világ minden táján ismerik a halal étkezés egyik legnépszerűbb fogását. Imádják a vegák, a gyorsételek kedvelői és azok is, akik valami könnyű, de ízletes fogást szeretnének enni. Ebben a hambiban tökéletes helye van. 

 

Kezdő vegáknak is ajánlott.
Kezdő vegáknak is ajánlott.nata_vkusidey

Hozzávalók 2 személyre

A falafelhez

  • 1 csésze csicseriborsó
  • 1 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint római kömény, koriander, majoranna, szegfűszeg, só, fűszerpaprika, bors
  • 0.5 fej vöröshagyma
  • 1 csapott mokkáskanál szódabikarbóna

A burgerhez

  • 2 pita vagy hamburgerzsömle
  • 3 evőkanál hummusz
  • 2 evőkanál főtt cékla pürésítve
  • 4 evőkanál joghurt
  • ízlés szerint koriander, bors, só, citromhéj, petrezselyem, római kömény (a joghurt ízesítéséhez)
  • paradicsomszeletek
Recept idők

Elkészítés:

A falafel hivatalosan nem készíthető konzerv csicseriborsóból, ezt a szabályt fogjuk mi most megszegni, méghozzá azért, mert ehhez könnyebben hozzájutsz, és kevesebb dolgod is lesz a burgerekkel ebben a változatban. Keverd el a felsorolt hozzávalóit simára egy aprítógépben, formázd és süsd ki őket bő olajban. (Ha mégis a szabályok szerint csinálnád, akkor száraz csicseriborsót áztass egy éjszakán át, majd ezt használt fel a vega fasírtokhoz.)

Ha ezzel megvagy, allítsd össze a céklás hummuszt úgy, hogy a két összetevőt jól elkevered.  Ezek után jöhet a fűszeres joghurt a korinaderrel, borssal, római köménnyel és citromhéjjal. 

Álítsd össze a vega burgereket a fasírtból, a paradicsomból, ízesítsd hummusszal és a joghurttal, végül élvezd a sikert!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek