A falafel hagyományosan száraz, áztatott csicseriborsóból készülő vega fasírt, amit legtöbbszor pici gömbökre formáznak a helyiek. A Közel-Keletről indult, de ma már a világ minden táján ismerik a halal étkezés egyik legnépszerűbb fogását. Imádják a vegák, a gyorsételek kedvelői és azok is, akik valami könnyű, de ízletes fogást szeretnének enni. Ebben a hambiban tökéletes helye van.
Hozzávalók 2 személyre
A falafelhez
- 1 csésze csicseriborsó
- 1 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint római kömény, koriander, majoranna, szegfűszeg, só, fűszerpaprika, bors
- 0.5 fej vöröshagyma
- 1 csapott mokkáskanál szódabikarbóna
A burgerhez
- 2 pita vagy hamburgerzsömle
- 3 evőkanál hummusz
- 2 evőkanál főtt cékla pürésítve
- 4 evőkanál joghurt
- ízlés szerint koriander, bors, só, citromhéj, petrezselyem, római kömény (a joghurt ízesítéséhez)
- paradicsomszeletek
Elkészítés:
A falafel hivatalosan nem készíthető konzerv csicseriborsóból, ezt a szabályt fogjuk mi most megszegni, méghozzá azért, mert ehhez könnyebben hozzájutsz, és kevesebb dolgod is lesz a burgerekkel ebben a változatban. Keverd el a felsorolt hozzávalóit simára egy aprítógépben, formázd és süsd ki őket bő olajban. (Ha mégis a szabályok szerint csinálnád, akkor száraz csicseriborsót áztass egy éjszakán át, majd ezt használt fel a vega fasírtokhoz.)
Ha ezzel megvagy, allítsd össze a céklás hummuszt úgy, hogy a két összetevőt jól elkevered. Ezek után jöhet a fűszeres joghurt a korinaderrel, borssal, római köménnyel és citromhéjjal.
Álítsd össze a vega burgereket a fasírtból, a paradicsomból, ízesítsd hummusszal és a joghurttal, végül élvezd a sikert!