A csillagánizst már évezredek óta használják az ázsiai gasztronómiában, miközben nálunk, Európában csak az 1600-as évek környékén jelent meg. Érdemes pedig fogyasztanunk, mert amellett, hogy nagyon különleges íze van, egyrészt a C- és B-vitaminokat is tartalmaz, másrészt állítólag természetes módon segít megküzdeni a stresszel is. A kínaiak megfázásra, emésztési panaszokra és reumás fájdalmak ellen is használják.
Hozzávalók 2 személyre
- 2 kacsamell csont nélkül
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál méz
- 1 evőkanál szójaszósz
- 1 teáskanál fehérborecet
- 1 evőkanál kukoricaliszt
- 2 teáskanál víz
- 1 teáskanál őrölt csillagánizs
- uborka, szárzeller, snidling a tálaláshoz
Elkészítés:
Keverd össze egy tálban az összetört fokhagymát, a szójaszószt, a mézet, az ecetet és a csillagánizst. Ezek után a kukoricalisztet keverd a vízben csomómentesre, majd add hozzá a keverékhez.
A kicsontozott kacsamellet tedd egy lapos tálba, kend meg az elkészült páccal, utána tedd félre legalább három órára, de még jobb, ha egy éjszaka alatt járja át a keverék íze a finom húsokat. Amikor kivetted a kacsamellet a pácból, tedd egy tepsire, és előmelegített sütőben legalább 30 percig süsd 200 fokon, közben locsolgasd a kisülő pecsenyelé és pác keverékével. Amikor elkészült, szeleteld fel. Tálald az uborkából, szárzellerből, metélőhagymából készült salátával, ami egy lime vagy citrom levével és a kisült pecsenyelével meglocsolva lesz az igazi.