Egy különleges teás édesség: Earl Grey panna cotta

Tényleg pofonegyszerű desszert ez az Earl Grey panna cotta, és mi pontosan ezért rajongunk érte. Na meg azért, mert a tea valami nagyon különlegeset csinál ezzel az egyszerű, olasz édességgel.

Állítólag létezik egy brit szabvány a teák elkészítésére, amit 1980-ban adtak ki; ez részletesen leírja, hogyan lesz a tea a legtökéletesebb. Eszerint a tökéletes tea elkészítéséhez porcelán csészére van szükség, illetve minden 100 milliliter víznek legalább 2 gramm teát kell tartalmaznia, miközben a víz éppen 60 fokos. Most sem víz, sem porcelán nem szükséges, ez az olasz desszert nem foglalkozik az angolok szabályaival.

Olasz–angol koprodukció.
Olasz–angol koprodukció.haoliang

Hozzávalók 2 személyre

  • 3 deci habtejszín
  • 2 deci tej
  • 30 gramm cukor
  • 1 csipet
  • 1 vaníliarúd
  • 3 lapzselatin
  • 2 filter Earl Grey tea
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsd össze a habtejszínt és a tejet, add hozzá a cukrot, a vaníliarúd kikapart magjait és egy csipet sót. Forráspontig melegítsd, majd amikor már forró, mehetnek bele a teafilterek. Mielőtt felforrna, tedd bele a zselatinlapokat is. Vedd le a tűzről, keverd addig, amíg a zselatin el nem olvad benne. Néhány perc után vedd ki a filtereket, majd ezek után tedd kivizezett tálkákba, így mehet a hűtőbe néhány órára.

Teszt: filteres Earl Grey teák Teszt: filteres Earl Grey teák

Ezúttal két eredményt közlünk, teaszakértőnk véleménye sokszor jelentősen eltért a laikus értékelésektől, így az ő rangsora külön látható.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Íme egy klassz datolyás-csokis sütemény, ami hűtőben készül

Utazás közben, gyors reggeliként és desszertként is bevethető ez az egyszerű finomság, amiből dupla adagot is simán összedobhatsz, mert felolvasztás után is nagyon finom.

2021. szeptember11., 10:24

Gyors desszert: avokádópuding narancsos habbal és kávéval

A vegán és növényi alapú desszertek azért jók, mert általában sokkal gyorsabban elkészülnek, mint a hagyományos, sütőben készült édességek. Ez a klassz csokihab nálunk egy réteg narancslikőrrel elkevert narancslekváros réteget is kapott, a tetején lévő tejszínhabhoz pedig egy bionarancs héját is hozzáadtuk. És még a sütőt sem kellett bekapcsolni hozzá.

2021. november2., 11:24

Valentin-napi desszertet keresel? Készíts epres-mandulalikőrös tiramisut pohárban!

Amilyen egyszerű, olyan finom, ráadásul kora reggel, munka előtt 10 perc alatt is összedobhatod, így este már csak a hűtőből kell kivenned.

2022. február14., 06:24

Muffin őszi hangulatban fügével, ricottával és mandulával

Ha te is szívesen készíted az egyik legegyszerűbb desszertet, a hideg hónapokban a legjobb, ha őszi hangulatban dobod össze. A tetejére a céklalével színezett, fahéjjal és porcukorral kikevert vajkrém lesz a legfinomabb, így akár szép cupcake-ek is készülhetnek belőle.

2021. október18., 12:52

Jeges málnamousse máklikőrrel – gyors és nagyon finom nyári desszert

A málnás édességekhez remekül illik a máklikőr, de ha épp az nincs kéznél, a málnás és a mandulás változatokkal meglocsolva is nagyon finom lesz ez a desszert.

2021. augusztus7., 10:24

Ropogós fagyikehely: grillezett nektarinnal és vaníliás joghurttal a legfinomabb

Egy nagy adag granolától és vaníliás joghurttól lett igazán finom egy szuper, barackos-vaníliás kehely. Ha gyors különlegességet dobnál össze, ez lesz a te desszerted.

2021. július6., 10:24

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek