Kevés olyan étel van, melyről úgy tartják, nem szabad főzés előtt megmosni. A közvélekedés leggyakrabban a gombát említi ezek között, ugyanis sokan attól tartanak, hogy a mosással veszíthet jellegzetes ízéből és állagából. Mark Bittman ismert gasztronómiai újságíró, több mint húsz könyv szerzője szerint azonban ez tévedés.
Nyugodtan öblítsd le
A legtöbben azért hiszik, hogy főzés előtt tilos a gombát megmosni, helyette elegendő egy törlőkendővel vagy konyharuhával alaposan áttörölgetni, mert úgy gondolják, a húsa túl sok vizet szív magába, ezért romlik az állaga, veszít az ízéből és a frissességéből. Igaz, hogy a gomba porózus állagú, egy rövid öblítéstől azonban nem szenved kárt. Csak akkor kezdi szivacsként magába szívni a vizet, ha állni hagyod benne. Az ízt sem lehet lemosni a gombáról, hiszen az ízért felelős glutamát a sejteken belül helyezkedik el.
Valójában sokkal gyorsabb és egyszerűbb folyóvízben gyorsan leöblíteni a gombafejeket, mint azzal vacakolni, hogy alaposan áttörölgessük őket. Nem beszélve arról, hogy sokkal egészségesebb, ha megszabadítod őket minden rájuk rakódott szennyeződéstől. Ne hagyd tehát, hogy a téves hiedelmek becsapjanak, inkább készíts egy finom rántott gombát vagy gombapörköltet.