A telefonos ügyintézők elérése és a sós mogyoró abbahagyása mellett a világ legnagyobb kihívásai közé sorolhatnánk a vegán Alfredo-szósz elkészítését. Leginkább azért, mert a hagyományos változatában vaj, tejszín és parmezán szerepel, amiket pont ki kell hagynunk az állati összetevőktől mentes verzióból.
A probléma csak annyi, hogy ebbe a szószba más nem is nagyon kell...
Ez a citromos-kesudiós változat laktató és legalább annyira finom, mint az eredeti Alfredo. Ne legyenek illúzióink: arra egyáltalán nem fog hasonlítani, de attól még izgalmas, citromos és krémes vacsora vagy ebéd lehet belőle.
Hozzávalók 2 személyre
- 30 deka durum tagliatelle
- 1 bögre áztatott kesudió (legalább 4 órát ázzon vízben)
- 1 bio citrom
- 1 mokkáskanál fokhagymapor
- 1 teáskanál sörélesztőpehely
- ízlés szerint színes bors és só
- 1 deci zöldségalaplé
- 2 evőkanál fekete olíva
- 1 nagy bögre spenót
Elkészítés:
Tedd fel a tésztát főni sós vízben. Amíg elkészül, dobd egy aprítógépbe az áztatott kesudiót, a fokhagymaport (vagy egy gerezd fokhagymát), egy kis kanál sörélesztőpelyhet, a meleg alaplé felét, sót és néhány csepp citromlevet. Dolgozd össze a keveréket, és ha közben az állaga nem tökéletes, mehet hozzá még egy kis alaplé. Kóstold meg és ízesítsd, ha szükséges.
Amikor a tészta elkészült, forgasd meg a krémes keverékben, majd tálaláskor szórj a tetejére fekete olívabogyót, rengeteg frissen őrölt borsot, és reszelj rá citromhéjat. Ha szeretnéd az egészet még egészségesebbé tenni, akkor keverj a tésztához friss spenótleveleket vagy rukkolát. Izgalmas, friss és nagyon egyszerű fogás.
Húsevőknek süss meg mellé 15 deka garnélát vagy egy szelet csirkemellet fokhagymás vaj és olaj keverékében.