18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

5 bibliai film, amit érdemes elővenni karácsonykor

A végtelen mennyiségű ajándék között, a csomagolópapír-temető alól, a fogakat nem kímélő csokoládé majszolása közben azért ne feledkezzünk meg, miért is ünnepeljük a szeretet ünnepét.

Hogy adjunk és kapjunk. Hogy elköltsük a pénzünket. Hogy újra megnézzük a Reszkessetek, betörők!-et. De mindennek egy nagyon erős karácsonyi gyökere van: Jézus születése.

Mielőtt még ijedten elkapcsolsz, hogy te nem akarsz vallásos szöveget a nyakadba: eszünk ágában sincs prédikálni. Viszont tény, hogy Jézus az a történelmi személy, akit a művészet minden ága legrégebb óta és legjobban izgat. Éppen ezért a filmművészetben is számtalan megjelenítési formát láthatunk rá. Ez örökké egy vékony jég, hiszen ahány vallás és nézet, annyi változat van Jézus ábrázolására.

Nem is próbáljuk megmondani, se listázni, mely filmek ábrázolják Jézust a legpontosabban, mindenki más szempont alapján vizsgálja ezt. Viszont hoztunk pár bibliai történeten alapuló filmet vagy animációs filmet, amelyek kifejezetten jólesnek így karácsony környékén.

A világ legszebb története – A Biblia

Aki a régi időkből származik, az egészen biztos emlékszik a szandálos filmekre. Ez a műfaj olyan volt az 50-es és 60-as években, mint most a szuperhőssztorik. Aztán kimúlt, mikor az embereket már nem érdekelte, de azért született pár klasszikus. Például Max von Sydow főszereplésével A világ legszebb története – A Biblia, amely messze nem a legjobb, sőt mintha a Messiás kifejezetten furcsa lenne benne. Megfigyelted benne a hipszter frizuráját? És hogy milyen élettelenül beszél benne? Nos, igen, nem a legjobb Jézus-film, de azért elképesztően látványos és grandiózus, régebben minden év végén műsoron volt valamelyik csatornán. Azért a maga négy óra hosszával kétségtelenül megterhelő.

A passió

Mel Gibson vér- és kereszténymániája ötvöződött a filmvásznon, így született meg a rendkívül hatásvadász módon Jézus utolsó 12 óráját bemutató film, mely aztán természetesen a világ összes konzervatív vallási fanatikusait megmozgatta. Gibson egy pillanatra sem ijedt meg attól, hogy egy olyan közegben mutassa meg Jézust, ami túlmutat a szokásos katolikus ábrázoláson, de mégsem eléggé progresszív ahhoz, hogy tényleg egyedi és megindító legyen. A vérrel persze sikerült maradandót alkotni. Az emberek pedig kíváncsiak voltak rá, így lett minden idők legtöbb pénzt hozó 18 karikás filmje (Amerikában ez az „R” besorolás). Jim Caviezel pedig nemrég mondta el, hogy újra Jézus bőrébe fog bújni egy folytatásban, amelyben egy „másik birodalmat” látogat meg, miközben halott volt. Ijesztő!

Krisztus utolsó megkísértése

Mi történt volna, ha Jézus leszállt volna a keresztről? Ez a fő kérdése Nikos Kazantzakisz 1952-es regényéből készült filmnek. Martin Scorsese, a rendezőóriás egyik legjobbja, mely ugyanakkor rendkívül erős és tabudöngető üzenettel bír. Korában neki is ugrottak a mozivászonnak, több helyen betiltották, hiszen épp azt meséli el, hogy mi történt volna, ha a zsidók királya úgy dönt, isteni hatalmát használja, és elutasítja a kereszthalált, majd emberként él tovább. Sajnos rengetegen elvből elutasítják a filmet, hiszen olyan kontextusban láthatjuk Jézust, ami messze nem biblikus, miközben sosem volt ennyire megszólító a Názáreti élete, a bibliai versek pedig éppen ezért frissen és gondolatébresztően hatnak, nem pedig demagógan.

Ben-Hur

Az egyik legnépszerűbb film volt egykor, és nem csak azért, mert az első és sokáig az egyetlen volt, amely a legtöbb, 11 Oscar-díjat tudhatta magáénak. Az időtlen klasszikus nem Jézus életét követi nyomon, ám mindvégig jelen van és felbukkan. A Messiás arcát pedig nem is láthatjuk, és egyszer sem szólal meg. William Wyler filmje korának egyik legdrágábbja volt, és amely megmentette az MGM stúdiót a kész csődtől. Ben-Hur történetét sokan kritizálják túlzott szentimentalizmusa miatt, sokan pedig igazán jól megalapozott drámájáért dicsérik. Mindenesetre ez az a film, amelyben minden van: akció és izgalom, párbajok, csaták és grandiózus kocsiverseny, csöndes, megható, drámai pillanatok és megdöbbentő finálé – így válik az egyik legjobb bibliai eposszá.

Egyiptom hercege

Habár a Biblia telis-tele van izgalmas, filmre vihető történettel, mégsem tudjuk azt mondani, hogy olyan sok jó bibliai eposszal találkozhatunk a filmtörténelemben. Persze nehéz megfilmesíteni egy több ezer éves vallási könyvet, de olykor nagyon jól eltalálják az arányokat. Mint például az Egyiptom hercegénél. Nemcsak Mózes történetének egyedi megvalósítása miatt emlékezetes, hanem a 350 művész által meganimált káprázatos látványvilágáért is. És persze ott van a szívünkhöz nőtt Oscar-díjas betétdal, a When You Believe Whitney Houston és Mariah Carey libabőrös előadásában – magyarul ez az Mert Ő küld száz csodát címen futott. Az Egyiptom hercege az az animációs film, aminek tényleg van szíve és lelke.

Oszd meg másokkal is!
Mustra