A Grincsen kívül ők hatan próbálták meg befeketíteni a karácsonyt

Végre itt van az utolsó hajrája az évnek, a karácsonyi sürgés-forgás, amikor finom mézeskalács kerül minden másnap az asztalra, szaloncukrokkal és égőkkel díszítjük fel házunk tájékát, Michael Bublé-dalokat dúdolunk munkába menet, az All I Want For Christmas Is You pedig a csengőhangunk lesz. „Kellemes ünnepeket”, hangzik el december második hetétől egészen karácsonyig naponta harmincegyszer, a szomszédnak pedig vígan integetünk át, amikor kipirult arccal a friss, ropogó havat lapátoljuk el az udvarunkról.

Vagy mégsem így van? Persze, minden az átkozott klímaváltozás miatt van, mert nincs hó, és ha nincs hó, nincs karácsony, ha nincs karácsony, nem esik jól még a mézeskalács se, akkor meg minek a forralt bor is, meg amúgy is, miért van ilyen hideg. A fáért is el kell menni, hogy aztán naponta takarítsunk alatta, meg ajándék is kell, közben meg az év végi határidők, mint a meleg kakaó szenteste, összesűrűsödnek. A végén még kiderül, hogy hátunk közepére se kívánjuk a karácsonyt? Bemutatunk nektek pár filmes karaktert és valóságban is létező személyt, akik nem kerteltek, kimutatták szívből jövő gyűlöletüket – néha véresen komolyan, néha humorosan – az ünnepek iránt.

Részeges szánmester

Egy 42 éves férfit állítottak elő 2006-ban a rendőrök, amikor kiderült róla, hogy részegen vezetett egy karácsonyi szánt tele gyerekekkel. Nem is rejtette véka alá: mikor úgy érezte, a szánon nyitotta ki kulacsát, a gyermekek és szüleik szeme láttára. A férfit, akinek saját gyermeke egyébként a szánon volt, előállították ittas vezetésért, gyermekrablásért, és mert ellen próbált állni a rendőrségnek. Wow! Szerencsére gyereket nem ütött el, és most már csak otthonról figyelheti a karácsonyi parádékat.

Fel a kezekkel, és boldog karácsonyt!

1927. december 23-án történt minden idők leghíresebb karácsonyi bankrablása egy bizonyos Marshall Ratliff vezetésével, Mikulás-jelmezben a Texas állambeli Ciscóban. Utcai gyerekeket is összeszedett, így rontottak be a texasi bankba. Fegyvereiket elsütötték, túszokat is ejtettek, sőt több rendőr is meghalt, a dühödt embervadászat pedig kezdetét vette. Nem is tartott sokáig, pár nappal később már őrizetbe is vették őket. Miután Ratliff szökni próbált, a felpaprikázott városiak sarkánál fogva felakasztották, amíg bele nem halt. A partnerét már az állam végezte ki. Valamikor a karácsony nem annyira a móka és a szeretet ünnepe.

Ratliff (bal fent), a rablót kivégző tömeg (bal lent) és a kirabolt bank
Ratliff (bal fent), a rablót kivégző tömeg (bal lent) és a kirabolt bank

Szuperhősök karácsonya

Rendkívül bosszantó, hogy a Batman visszatér című filmet nem nagyon szokták a karácsonyi filmlistákra felvenni, pedig egy csodaszép óriás karácsonyfa van benne, egész végig esik a hó, és amúgy is ebben a filmben karácsonyozott először Batman. Az már kérdés, hogy a film egyébként nem valami fényes, inkább a legrosszabb szuperhősfilmek listáján szokott egész előkelő helyen szerepelni, de azt a tényt nem veheti el tőle semmi, hogy egy humoros Danny DeVito tette tiszteletét benne Pingvinként, aki üti még talán Jack Nicholson Jokerét is egysorosaival (na jó, csúnya poén). Michelle Pfeiffer Macskanője szexi, Christopher Walken Shreckje pedig kiválóan érzéketlen pléhpofa. Mindenesetre Tim Burton sötét karácsonya igazán élvezetes, sőt! De mondjuk, azt meg már megkaptuk a Karácsonyi lidércnyomásban.

Jippiáájééé, seggfej!

A rendhagyó karácsonyi film mindig a Drágán add az életed! szokott lenni azoknak, akik nem szeretik a mézes-mázos csöpögést, de mégis vágynak egy kis karácsonyi hangulatra. Bruce Willis véres akciója mindig szerepel az ironikus karácsonyi filmlistán, így itt se maradhatott el. John McClane – akinek nem kedvence a karácsonyozás –, a feleségéhez érkezett New York-i rendőrnek összeakad a bajsza Hans Gruberrel, akit a zseniális Alan Rickman játszott el. Gruber szintén utálja a karácsonyt, talán éppen ezért is dönt úgy, hogy a Nakatomi tornyot éppen szenteste, a karácsonyi céges parti közepén támadja meg.

Alan Rickman és Bruce Willis epikus harca a torony emeletein azóta persze majdnem népszerűbb már, mint a Starbucks Gingerbread Lattéja advent második vasárnapján, és így lehetséges, hogy a szeretet ünnepe is szólhat a lövöldözésről. A vége úgyis happy, természetesen.

Érdekesség egyébként, hogy a film eredetileg Schwarzenegger Kommandójának folytatása lett volna, de Arnold inkább továbbajándékozta a lehetőséget Willisnek. Talán jobban is jártunk. A film legemlékezetesebb jelenete, amikor McClane hátrahagy egy halott embert Grubernek, akinek trikójára ezt írja: „Most már van gépfegyverem. Ho-ho-hó!”

Morcos ünnepek

Ebenezer Scrooge valószínűleg minden idők legemlékezetesebb karácsonyi gonosz karaktere. Persze, pontosan tudjuk, hogy Charles Dickens történetének végére Mr. Scrooge szíve megtelt szeretettel, és jobb emberré vált. A Karácsonyi énekben Scrooge a pénzén ül, és a karácsony, család, kedvesség, jótékonyság ellensége. Ez a viselkedés kicsit azt is megjeleníti, mi is olyan nyomorult az emberiségben. A klasszikus mese tanulsága így egyszerű: ne légy Scrooge, ne tedd tönkre más boldogságát. Érdemesebb megélni és elfogadni a karácsonyi hangulatot, addig adni, amíg már nem tudsz többet. Valahol mégis erről szól a karácsony, nem is Michael Bubléról és a csillogó fadíszekről.

Utáljuk közösen a karácsonyt

Persze, miért is maradna ki éppen Grincs erről a listáról, akinek életcélja, hogy elrontsa a karácsony ünnepét. Grincs ugyanis mindent utál, ami a karácsonnyal kapcsolatos. Kirázza a hideg, ha valaki elkezdi énekelni az ünnepi dalokat, Kifalva karácsonyi ünnepségét rühelli, pedig a népség lázasan készülődik a szentséges éjre. De a végére itt is meglágyul a mogorva szív, Grincs megváltoztatja lelketlen gondolatait és érzelmeit a karácsony felől. A legújabb film egyébként pár hete van mozikban.

Oszd meg másokkal is!
Mustra