Szupergyors étcsokis banánkenyér

A szezonban előbb-utóbb mindenki konyhájában szomorkodik egy-két ott felejtett, érett banán, ami turmixba is tökéletes, de 15 perc alatt étcsokis banánkenyéralappá lényegülhet, és akkor már csak meg kell várni, hogy megsüljön és kihűljön.

Ez az alapdarab jól variálható, a mandula helyettesíthető benne dióval vagy mogyoróval, elbír 5 dekányi lisztbe forgatott aszalt gyümölcsöt a csoki helyett, lehet a tetejére magvakat szórni, citromos vagy narancsos mázat készíteni, a lisztből 3 dekányit kakaóporral helyettesíteni, ha pedig karácsonyillatra vágyunk, megdobható mézeskalács-fűszerkeverékkel (1 teáskanál), fahéjjal, gyömbérrel vagy szegfűszeggel ízlés szerint.

Ha pedig adunk mellé kevés alig cukrozott mascarponét vagy lágyan felvert hideg tejszínhabot, kis csokiszószt, pár szelet friss banánt, máris elegáns desszertet varázsoltunk a szimpla kis banánkenyérből...

Hozzávalók:

  • 15 dkg puha vaj
  • 15 dkg nádcukor
  • 2 tojás kettéválasztva
  • 25 dkg banánpüré érett banánból
  • 1 citrom leve
  • 10 dkg darált mandula
  • 20 dkg liszt
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 dkg étcsokoládé apróra vágva
Recept idők

Elkészítés:

1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a hozzávalókat kimérjük és előkészítjük, egy 20 cm-es dobozformát sütőpapírral bélelünk.

2. A vajat, tojássárgákat és a cukrot 5 perc alatt kézi mixerrel habosra keverjük.

3. Habbá verjük a tojásfehérjét. 

4. A banánt a citromlével pürésítjük.

5. A vajas keverékhez szitáljuk a lisztet, a darált mandulát, elkeverjük, hozzáadjuk a banánpürét, a csokit, a vaníliát, majd a legvégén 3 részletben hozzáforgatjuk a tojáshabot.

6. 45 percig a középső rácson sütjük, majd alufóliával lazán takarjuk, további 15 perc után a sütőt elzárjuk, de még 20 percig bennhagyjuk. A formából kivéve, rácson hűtjük ki, csak teljes kihűlés után szeleteljük.

Még több recept

Egyszerű és gyors süti: hagyományos linzerkarika

Egy kis házi lekvárral a legfinomabb ez a klassz linzer, amit kedved szerint turbózhatsz egy kis mandulalikőrrel, pálinkával, fahéjjal vagy más kedvenc fűszereiddel.

február21., 09:20

Készíts otthon csirkenuggetset, így biztosan tudni fogod, mi került bele!

A csirkefalatkák nagyon finom, bár sokak szerint kissé misztikus alapanyag-elnyelők, mint mondjuk a virsli, a párizsi vagy a hortobágyi palacsinta. De nem ezek a házi változatok, amiket sokkal könnyebben összedobsz majd, mint gondolnád!

február21., 10:40

Nosztalgiázz egy nagy adag retró hókiflivel!

Ha valami igazán a nagymama konyháját idéző vendégváró, az biztosan a hókifli. A jó kis porcukros falatok sokáig elállnak, és nem is kell melléjük csak egy adag mézes melange egy beszélgetős délutánhoz.

február21., 12:00

Ez a legegyszerűbb gombócrecept, amit édes és sós töltelékekkel is készíthetsz

A szilvás gombóc az az étel, aminek nem kell a cégér, a legjobb pedig az, hogy szilvát már egész évben kaphatunk, nem kell megvárni a szezonját sem.

február19., 10:40

Így készíthetsz a legegyszerűbben egy adag jó kis retró csörögefánkot

A csöröge a fánkkedvelők rapid segítsége, nagymamád büszke lesz rád, ha te is összedobod az egyik olyan napon, amikor szívesen álldogálsz egy keveset az olajos serpenyő mellett.

február21., 11:20

A tócsni bármikor jöhet, főleg egy adag snidlinges-fokhagymás tejföllel

A tócsni azoknak való, akik jól akarnak lakni egy könnyen elkészíthető étellel gyorsan, magyarosan, de hús nélkül. Nem kérnek a lángos kelesztési idejéből, és húst sem pácolnának, elégnek érzik összekeverni a tésztát, és rá egy nagy adag, jéghideg fokhagymás tejfölt.

február19., 12:00

Mustra