Ez az alapdarab jól variálható, a mandula helyettesíthető benne dióval vagy mogyoróval, elbír 5 dekányi lisztbe forgatott aszalt gyümölcsöt a csoki helyett, lehet a tetejére magvakat szórni, citromos vagy narancsos mázat készíteni, a lisztből 3 dekányit kakaóporral helyettesíteni, ha pedig karácsonyillatra vágyunk, megdobható mézeskalács-fűszerkeverékkel (1 teáskanál), fahéjjal, gyömbérrel vagy szegfűszeggel ízlés szerint.
Ha pedig adunk mellé kevés alig cukrozott mascarponét vagy lágyan felvert hideg tejszínhabot, kis csokiszószt, pár szelet friss banánt, máris elegáns desszertet varázsoltunk a szimpla kis banánkenyérből...
Hozzávalók
- 15 dkg vaj puha
- 15 dkg nádcukor
- 2 tojás kettéválasztva
- 25 dkg banánpüré érett banánból
- 1 citrom leve
- 10 dkg darált mandula
- 20 dkg liszt
- 1 csomag vaníliás cukor
- 5 dkg étcsokoládé apróra vágva
Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a hozzávalókat kimérjük és előkészítjük, egy 20 cm-es dobozformát sütőpapírral bélelünk.
2. A vajat, tojássárgákat és a cukrot 5 perc alatt kézi mixerrel habosra keverjük.
3. Habbá verjük a tojásfehérjét.
4. A banánt a citromlével pürésítjük.
5. A vajas keverékhez szitáljuk a lisztet, a darált mandulát, elkeverjük, hozzáadjuk a banánpürét, a csokit, a vaníliát, majd a legvégén 3 részletben hozzáforgatjuk a tojáshabot.
6. 45 percig a középső rácson sütjük, majd alufóliával lazán takarjuk, további 15 perc után a sütőt elzárjuk, de még 20 percig bennhagyjuk. A formából kivéve, rácson hűtjük ki, csak teljes kihűlés után szeleteljük.