Tölts egy adventi hétvégét a színpompás Nagyváradon

Valljuk be, hogy a karácsonyi ajándékbeszerzésben leginkább a tömegből lehet eleged, bár titkon arra vágysz, hogy forralt bort szürcsölgethess ünnepi égősorok és zeneszó mellett. Nagyváradon egyszerre érezheted át a karácsony szellemét, és töltődhetsz fel tumultus és tolakodás nélkül.

Erdélyről a Csodavár barlangnál tett látogatásom után mindig az érintetlen táj, a végtelen fenyőerdők és az úton átvonuló tehenek jutottak eszembe egészen addig, amíg el nem látogattam Nagyváradra. Az utcákon színes mézeskalácsházak sorakoznak, szinte bármelyik utcasarkon gasztronómiai élvezetekre bukkanhatsz, és az épületek a történelmi Magyarország történeteit rejtik. Ráadásul Budapesttől mindössze három és fél órányi autóútra fekszik. Kiderítettük, hogy mivel tölthetsz el itt egy meghitt hétvégét.

Vásározz

Ugyan a karácsonyi vásárok Mekkájaként a bécsi városháza előtt található híresült el, ami valóban gyönyörű, és az ünnepi hangulat megteremtéséhez minden hozzávalót megtalálsz a kis standoknál a puncstól kezdve az angyalkás díszekig, de ha hideglelést kapsz a tömegtől, valószínűleg nem fogod különösképpen élvezni a turistatömegek közötti andalgást.

A nagyváradi vásárról sem hiányoznak a karácsonyi fények
A nagyváradi vásárról sem hiányoznak a karácsonyi fények

A nagyváradi vásár bár közel sem akkora mint a bécsi, a kivilágított óriás karácsonyfát, a műjégpályát, a dalolászó kórusokat és a lelkesen fotózkodó Mikulást itt is megtalálod a meseházikókra emlékeztető pavilonok között, ráadásul garantáltan kevesebb emberrel kell megküzdened, ha átvágnál a főtéren. Jó hír pedig, hogy nagyjából feleannyiból megúszhatod a vásározást, mintha a Vörösmarty térre látogatnál ki. Két és fél deci forralt bort már 7 lejért kaphatsz, ami nagyjából 490 forint, a hatalmas kürtős kalács pedig körülbelül 910 forintnak megfelelő 13 lej. A vásárban érdemes inkább a gasztronómiai élményekre koncentrálnod, kóstold meg a helyi különlegességeket, a házi csokit, a kaskaval nevű sajtot, ha pedig húsrajongó vagy, akkor mics nélkül nem állhatsz tovább.

Fedezd fel a város történelmét

Határok ide, határok oda, Nagyvárad történelme színtiszta magyar történelem. Ahogy bejártuk a várost, mindenhol magyar nevekre és történetekre bukkantunk. A Nagyboldogasszony tiszteletére felszentelt székesegyház alapkőletételére 1752-ben került sor, Forgács Pál püspök építtette Giovanni Battista Rica építőmesterrel barokk stílusban, azonban a mester halála után Mária Teréziának kedvezve a klasszicista irányvonalat követték az építészek. Korában ez volt Magyarország legnagyobb temploma. Itt kapott helyet az egyházmegye egyházművészeti gyűjteményének egy része is, ahol többek között Szent László hermája is megtekinthető. A tárgyak azonban hamarosan átkerülnek egy nagyobb kiállítótérbe, a szomszédos püspöki palota termeibe, már kiegészülve a gyűjtemény többi darabjával is.

Az ereklye ittléte nem véletlen, ugyanis a váradi várat I. László építette, ami mai, ötszögletű formáját csak a reneszánsz idején nyerte el. Lászlót is a vár területén temették el, sírjának pontos meghatározásán már dolgoznak a történészek, és remélik, hogy a jövőben a látogatók elé tárhatják. Jelenleg az épület három, tárgyakkal berendezett terme és kőtára látogatható. A felnőttbelépő 5, a nyugdíjas és diák pedig 3 lej. Január 30-ig pedig a múzeumban a Salvador Dalí-, Marc Chagall- és Giorgio de Chirico-kiállítás is megtekinthető.

A város hihetetlen iramban fejlődik, rohamosan nyílnak vagy újulnak meg terek és múzeumok. A felújított ortodox zsinagóga például egy hete nyitotta meg kapuit. A földszinten a nagyváradi zsidók életét, az emeleten pedig a deportálásukat mutatja be.

A Nagyváradi Állami Színház mellett a magyar irodalom egyik kulcsfigurájának a nyomára bukkantunk, Ady Endre ugyanis az itt található Astoria Hotelben élt egy ideig, cukrászdájában, az Emkében pedig fiatal írók, költők találkoztak és beszélgettek.

A városban nem érdemes kocsiba vagy tömegközlekedésre ülni, hiszen úgy könnyen elkerülheted a kis utcák jellegzetes, színes épületeit.

Egyél-igyál

Nagyváradon nem csak olyan helyi különlegességeket találhatsz meg, mint a már említett mics vagy a csorba leves, ha a fine dining elkötelezett híve vagy, akkor sem fogsz csalódni. A városban népszerű az olasz konyha, az éttermek hetente háromszor kapnak friss halszállítmányt. Ha mediterrán ízekre vágysz, térj be a Sebes-Körösre néző Crinul Alb étterembe. A belső tér ízléses kialakításán kívül halban, rizottóban, tésztákban és pizzákban erősek. A túlparton a Spoonban nemzetközi vizekre evezhetsz, de akár egy tál csorbát is kérhetsz. Az Allegriába pedig friss hal- és tengergyümölcsei-kínálata miatt érdemes betérned.

Halebéd a Spoonban
Halebéd a Spoonban

A városban nem csak kulturális helyszínek újulnak vagy nyitnak meg, a gasztronómia is virágzik. Igyál egy finom kávét a vendégeit mindössze néhány napja váró Ristrettóban a főtér mellett. Kávékülönlegességeik között olyan izgalmak szerepelnek, mint a matchás vagy pillecukros latte és a kötött pulcsiban érkező forrócsokik, de ha a klasszikus kávézás híve vagy, akkor sem fogsz csalódni. A bögréd vagy csészéd peremén pedig mindig egy mókás üzenet vár.

A legtöbb vendéglátóhelyen beszélnek magyarul vagy angolul, de sosem árt egy kis kedvesség, mielőtt útnak indulnál, tanulj meg néhány alapvető kifejezést.

Lazíts

Nagyvárad akkor is tökéletes úti cél lehet, ha a karácsonyi rohanásban csak egy kis feltöltődésre vágysz. A szállodákat szinte kivétel nélkül a város alatti termálvízhálózat látja el, ezért akár ki sem kell tenned a lábad a hotelből, ha egy medencében lazítanál, bár szerintünk mindenképpen érdemes. A Sebes-Körös partján álló DubleTree by Hilton Hotelben például nemcsak a víz áldásos hatásait élvezheted ki, de benevezhetsz egy masszázsra, és használhatod a konditermet is. Ketten a hétvégét 345 lejtől, azaz nagyjából 24 000 forinttól tölthetitek itt.

A Nymphaea Aquapark belső medencéiben csúszdázhatsz is
A Nymphaea Aquapark belső medencéiben csúszdázhatsz isFotó: Révész Róbert

Ha pedig nem elégszel meg egyetlen medencével, átsétálhatsz a szomszéd Nymphaea Aquaparkba, ahol megmártózhatsz a törökfürdőben, kiúszhatsz a páragőzös kinti medencébe, vagy csúszhatsz a beltéri csúszdákon. Felnőttjegyet 25 lejtől (1700 forinttól), gyerekbelépőt 18 éves korig pedig 20 lejtől (1400 forinttól) válthatsz. Ráadásul Nagyváradon már él az időeltolódás, ezért nem kell majd hazarohannod, hiszen úgyis egy órával előbb érkezel majd meg.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.