Az édesburgonya egészségesebb, mint hinnéd!

Az édesburgonya finom, A-vitamin, kálium- és rosttartalma pedig különösen jó ajánlólevél az egészséges ételek klubjába. A batáta nem mellesleg a vércukorszintet is kíméli - mi kell még?

Az édesburgonya megtévesztő neve ellenére nem rokona amúgy a mezei burgonyának, csak a növények gumói hasonlítanak egymásra. A szulákfélék családjának büszkeségének fogyasztása számos előnnyel jár a Prevention szerint, érdemes tehát rendszeresen fogyasztani azt.

A-vitamin

Egy átlagos méretű BATÁTÁBAN hatszor annyi A-vitamin található, mint az átlagos napi szükségletünk, a látás és az immunrendszer megfelelő működéséhez egyaránt hozzájáruló, zsírban oldódó vitaminból tehát biztosan eleget fogyasztanak majd a rendszeresen batátázó, gondos állampolgárok.

A többlet miatt pedig fölösleges aggódni a Prevention szerint, a batátában megtalálható és A-vitaminná bomló béta-karotin ugyanis a táplálékkiegészítőkkel bevitt A-vitaminnal szemben nem jelent kockázatot az egészségünkre.

Az édesburgonya finom és egészséges!
Az édesburgonya finom és egészséges!Shutterstock

Jó szénhidrát/rossz szénhidrát

Az édesburgonya sok szénhidrátot tartalmaz ugyan, ám ezek a hagyományos péksüteményekkel ellentétben nagyrészt összetett szénhidrátok, amelyek lassabban bomlanak le. Emiatt hosszabb ideig képesek energiát biztosítani a szervezet számára, a különösen megerőltető edzések előtt pár órával elfogyasztott édesburgonya tehát üzemanyagnak sem utolsó.

Emellett a rosttartalma is magas a batátának, ami szintén kedvezően befolyásolja a vércukorszint alakulását, és az emésztőrendszer megfelelő működését is elősegíti.

A vérnyomásnak is jót tesz

Az édesburgonya káliumot is tartalmaz, ami a vérnyomás csökkentését is elősegíti. Ráadásul a kálium elszállításában és elosztásában is kulcsszerepet játszó magnéziumból is akad egy kevés a batátában, a kálium megfelelő felszívódása sem jelent tehát nehézséget.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek