Egypercesek: íme, a világ legrövidebb menetrendszerű repülőjáratai!

Egyperces repülőút? Bizony van ilyen! Az elemek néha összefognak, hogy megnehezítsék a közlekedést, olyankor csupán pár percre kell repülőre ülnünk, hogy átszelhessünk egy völgyet vagy átkelhessünk egy folyón.

Nyitott vagyok a világra, vonzanak a messzi tájak, amiért képes vagyok félretenni az utazás iránti ellenszenvem. Megszenvedem a repülőgépek turistaosztályainak szűk helyeit, a nyomáskülönbség miatti füldugulást és a turbulenciák okozta hányingert. De néhány óra múlva, amikor kilépek egy új országba, elfelejtem az addigi összes kellemetlenséget. Biztos vagyok benne, hogy ha egy út rövidebb ideig tartana, lelkesebben venném igénybe a légitársaságok szolgáltatásait. Idén tavasszal indult el például az Aruba és Punto Fijo között közlekedő járat, ami mindössze 15 perc erejéig száll fel a levegőbe. A CNN pedig ennek apropóján összegyűjtötte a világ legrövidebb repülőútjait.

Sint Maartentől (Karibi Hollandia) Anguilláig (Brit tengerentúli terület)

A karibi Sint Maartent nem csak arról nevezetes, hogy a világ egyik legszebb helyének tartják, hanrm arról is, hogy a világ egyik legrövidebb légi járata is itt közlekedik. A Princess Juliana Nemzetközi Repülőtérről mindössze 10 perc alatt ér a tőle 19,11 kilométerre található anguillai reptérig, a Saint-Barthélemy-ig tartó 32 kilométer hosszú utat pedig 15 perc alatt teszik meg a járatok. A karibi térség legújabb útvonalát Aruba és Punto Fijo között szintén 15 perc alatt lehet megtenni.

Anguilla homokos strandja.
Anguilla homokos strandja.Fotó: Shutterstock

Arubátzól (Karibi Hollandia) Punto Fijóig (Venezuela)

2018 januárjában Venezuela három hónapra blokkolta a kereskedelmet Karibi Hollandia szigeteire, Arubára, Curaçaóra és Bonaire-re. A venezuelai miniszterelnök, Nicolás Maduro azzal érvelt, hogy szomszédjaik ellopják és a feketepiacra viszik az ország értékeit. Bár Aruba és Venezuela között továbbra is korlátozottak a lehetőségek, májusban új légi útvonal nyílt meg az arubai Queen Beatrix Nemzetközi repülőtér és a venezuelai Las Piedras Josefa Camejo Nemzetközi Repülőtér között, amit nyolc perc alatt tesznek meg a hetente kétszer induló járatok.

Westray-től Papa Westray-ig (Skócia)

A világ legrövidebb légi útvonala Skócia északi partjainál szeli át az eget a Westray és a Papa Westray szigetek között. A járat alig egy perc alatt teszi meg ezt az utat. Főleg a helyiek használják, hogy mindennapi teendőiket elintézhessék a szomszédos szigeten, de a turisták is szívesen szállnak fel rá.

Világítótorony Westray egyik szirtjén.
Világítótorony Westray egyik szirtjén.Fotó: Shutterstock

Kegatától Apowóig (Pápua, Indonézia)

A Kegata Awopótól két és fél kilométerre fekszik, az őket elválasztó erdővel borított völgyön olyan veszélyes átkelni, hogy az út megtételére inkább járatot indítottak, amire 10 ember fér fel egyszerre. A táj és a távolság rövidsége pilótáikat valódi kihívás elé állítja. 

Tangerből (Marokkó) Gibraltárig (Brit tengerentúli terület)

Afrikát Európától a 14 és fél kilométer széles Gibraltári-szoros választja el egymástól. A két kontinens közötti utat megteheted a folyamatosan közlekedő kompokkal, de arra az esetre, ha nem szeretnél a tengeren hánykolódni, a Royal Air Maroc járata kínál alternatívát.

Tangeri világítótorony.
Tangeri világítótorony.Fotó: Shutterstock

Kinshasától (Kongói Demokratikus Köztársaság) Brazzaville-ig (Kongói Köztársaság)

Kinshasát, a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosát és Brazzaville-t, a Kongói Köztársaság fővárosát a Kongó sáros vize választja el egymástól, ami felett két légitársaság, az ASKY és a Camair-Co járatai is közlekednek.

A Billy Bishop Toronto City Airporttól a Niagara District Airportig (Kanada)

Torontótól 136 kilométert kell megtenned, ha el szeretnél látogatni a csodás Niagara-vízesésig, azonban ha hosszúnak tartanád autóval az utat, megteheted repülővel is, és mindössze 15 perc alatt megérkezhetsz a vízeséshez.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.