Itt a magyarázat a repülés alatti fejfájásra és gyomorbántalmakra!

Nem érted, hogy miért produkálsz változatos fizikai tüneteket, amikor átutazod a fél világot? Itt a magyarázat!

Fejfájás, gyomorbántalmak és bosszantó tompaság. Ha gyakran és sokat repülsz, talán már te is találkoztál ezekkel a kellemetlen panaszokkal. De vajon miért? A repülés közben a testedben lejátszódó folyamatok megértéséhez az Everything Explained videója vitt egy kicsit közelebb.

1. Dehidratált leszel

A fedélzeten alacsonyabb a páratartalom, ami fokozza a szervezet folyadékveszteségét. Olyannyira, hogy ez egy 3 órás repülés során akár 1,5 liter folyadékkal is szegényebbé tehet.

A repülőn a szokásosnál is többet érdemes innod
A repülőn a szokásosnál is többet érdemes innodShutterstock

2. Felpuffadsz

A repülésből fakadó légnyomásváltozás az emésztési folyamatokat is befolyásolja, és nem túl kedvező módon: fokozza a gáztermelődést és gyomorbántalmakhoz is vezethet. Szóval, ha valaki az orrod alá pukkant, nem biztos, hogy illetlenségből teszi.

3. Kevesebb oxigénhez jutsz

Az ok hasonló, mint az előző pontnál. A repülőgépen körülbelül 2000 és 2500 méter közötti magasságnak megfelelő nyomás uralkodik, ami az utasok felénél oxigénhiányos állapotot okoz. Ilyen körülmények között minden adott egy kiadós fejfájáshoz.

4. Bacik ostromolnak

Egy zárt térben utazol egy halom másik emberrel, így megsokszorozódnak az esélyeid, hogy összeszedj valami nyavalyát. Mondjuk egy jü kis légúti fertőzést, ami pont elegendő ahhoz, hogy megkeserítse régóta tervezett vakációdat.

5. Cserben hagynak az érzékeid

Ha nem ízlik a repülős kaja, az nem feltétlenül a légitársaság hibája. Elképzelhető, hogy ebben szintén a légnyomás a „bűnös”, ami egyharmadával csökkentheti az ízlelőbimbód érzékenységét. Ide vágó tünet az is, amikor tompának érzed a hallásod.

6. Kozmikus sugárzás ér

Nyugi, világítani azért nem fogsz a sötétben. Egy 7 órás út folyamán körülbelül annyi sugárzással kell számolnod, mintha röntgenfelvétel készülne rólad az orvosnál.

A fejfájás is gyakori panasz
A fejfájás is gyakori panaszShutterstock

7. Bedagad a lábad

Nem tudsz eleget mozogni, ezért a lábaidban lelassul a vérkeringés, ami legrosszabb esetben akár trombózishoz is vezethet.

Mit tehetek, hogy jobb legyen?

Kelj fel és járj, de csak akkor, amikor engedélyezett, illetve a szokásosnál is jobban ügyelj a folyadékpótlásra (ami lehetőleg ne alkohol legyen, mert az csak ront a helyzeten).

Maradtak még benned kérdések a repülés kapcsán? Itt és itt jó eséllyel választ kaphatsz rájuk.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek