Túlsúlyod van? Ne szállj repülőre! Sőt: ne is utazz!

Szuper dolog a gyerek- meg az állatbarát szálloda, de mi lesz a túlsúlyosokkal? Ők is szeretnének utazgatni, de számos tényező megnehezíti az életüket. Ezek közül csak egy a repülőgépek biztonsági öve.

Túlsúlyosnak, kövérnek, elhízottnak lenni nemcsak az egészségügyi kockázatok miatt nehezebb, mint átlagos testsúllyal bírónak – és itt most nem a kicsit magasabb BMI-ről vagy a plusz két kilókról van szó, hanem a valódi, akár száznál is több kilóról. Per fő. Ezt nem a bodyshaming miatt hangsúlyozom ennyire, hanem mert az ő utazási nehézségeikről írt cikket a Mic-re egy amerikai szabadúszó újságíró.

Amanda McCollugh a saját bőrén tapasztalt problémákról számolt be, ilyen a repülőgépek biztonsági övének hossza, ami nem egyforma, emiatt az igazán testes utasokat hol körbeéri, hol nem. Ha nem éri körbe, kérhet hozzá toldót (online hiába rendelsz előre, csak a géppel szabványos használható), amit viszont volt, hogy elfelejtettek már kivinni neki a légiutas-kísérők.

shutterstock 1029609676

Ha nem szeretnéd megvárni, hogy elfelejtsék, mert fontosabb a biztonságod, emlékeztetned kell rá őket, hogy hozzák ki: de ez meg annyira kínos, kényelmetlen élmény. Amerikában az ott élők negyven százaléka túlsúlyos, McCollugh már csak emiatt sem érti, miért nem számolnak ezzel. Szerinte sokat segítene a helyzeten az övek standardizálása vagy ha csak egy kicsit emberségesebb lenne az igénylés menete.

Aztán, ha már odaértél az úti célodhoz és elmennél egy fizetett kirándulásra, túrázásra, jobb, ha számolsz azzal: a súlyod miatt hamarabb elfáradsz, viszont senki sem fog miattad több, gyakrabb pihenőt tartani. Pedig ez akár az idősebbeknek, gyerekeseknek is jól jönne. McCollough maradt már le emiatt vietnami nevezetességről, mert negyven perc alatt nem tudta volna teljesíteni a távot. Ehelyett a parton üldögélt és várta a pasiját. Idilli, igaz? Azt mondja, őt nem zavarja, ha többet kell fizetnie (mert mondjuk kevesebb főt visznek egyszerre), de ott szeretne lenni, részt szeretne venni ő is ezeken a kirándulásokon.

A vízi sportokhoz és más tevékenységekhez szükséges felszerelésre is nagyobb gondot kell fordítani, és a gyártók is igazán felkészülhetnének a méretesebb testű utazókra, legyen szó bukósisakról, övről vagy úszómellényről.  Helyenként, persze, akad súlykorlátozás, nincs is ezzel gond – de amikor nem éred el ezt, és mégsem ér össze rajtad az aktuális szett? Na igen, az nagyon kellemetlen.

shutterstock 1092269603

És mi a fontos még mindezek mellett? A marketing és az információ, ahol a túlsúllyal élők is tájékozódhatnak arról, számukra hogyan lesz igazán kényelmes az utazás. 

Neked okozott már gondot a testsúlyod utazás közben?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek