Így néz ki Ciprus 44 éve pusztuló reptere!

A Ciprusi Köztársaságot kettéosztó tűzszüneti vonal a főváros, Nicosia repterét is elszigetelte és tiltott területté tette. Így néz ki a 44 éve pusztuló reptér.

Az 1960-ban függetlenné vált volt brit gyarmatot 1974-ben szakították ketté a törökök és a görögök közti harcok, azóta az Ensz békefenntartói által felügyelt Zöld vonal választja el sziget görögök és törökök lakta felét. A Zöld vonal Ciprus fővárosának, Nicosiának a repterét is kettészeli, ami a harcok befejeződése óta üresen áll. A posztapokaliptikus hangulatot árasztó reptérről a CNN írt.

shutterstock 529483822

44 éve áll üresen

A repteret épp akkoriban, 1968-ban újították egyébként fel, azelőtt csak katonai célokat szolgált, a következő 6 év során viszont a turisták is igénybe vehették. Hatalmas forgalommal azért nem dicsekedhetett, bár a főváros kettéválasztása előtti évben, 1973-ban már 800 000 utast szolgált ki. 74-ben azonban természetesen a repülőtér megszerzése is fontos volt a harcoló felek számára. Mivel a reptér az Ensz által felügyelt demilitarizált zónának is részét képezi, azóta üresen áll és szép lassan bomladozik és rohad a létesítmény.

Egy gép maradt

77-ben még sikerült egyébként kimenteni három, a harcok miatt a repülőtéren rekedt utasszállító gépet, a Cyprus Airways a képeken is látható Trident Sun Jet gépének motorjait viszont egy másik gép megmentéséhez használták fel, az egész világ szemtanúja lehet tehát, ahogy a törökök golyói által felsebzett gép elrohad a kifutópályán.

shutterstock 529483801
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek