Kijutott a magyar csapat a Bocuse d'Or világdöntőjére

De hol a spagetti a tányérjukon?

Olvasási idő kb. 3 perc

Éppen Torinóban zajlik a világ legismertebb szakácsversenye, a Bocuse d'Or európai döntője. Természetesen van magyar induló is: Pohner Ádám, a legendás balatonszemesi Kistücsök étterem séfhelyettese. Mutatjuk, mit főzött!

Nyolcadik helyezett lett a magyar versenyző, a balatonszemesi Kistücsök séfhelyettese a világ legmenőbb szakácsversenye, a Bocuse d'Or európai válogatóján Torinóban. Június 11-én és 12-én tíz-tíz ország legjobb séfje mérte össze tudását, ebből tízen juthatnak tovább a mindent eldöntő lyoni megmérettetésre. Pohner Ádám és csapata a nyolcadik helyen végzett, így ott lesznek 2019 januárjában a döntőn Lyonban.

DSC 1266
Fekete Antonio / Designfood

A fenti képen látható magyar csapatot Pohner mellett Csillag Richárd (ő a kukta, vagyis a commis) és Vomberg Frigyes (ő pedig az edző, vagyis a coach) alkotja. Magabiztosan, fegyelmezetten dolgoztak, a helyszíni beszámolók szerint a verseny váratlan események nélkül zajlott.

Kicsoda Pohner Ádám?

Márciusban ünnepelte 25. születésnapját, a Bocuse d'Or pedig egyáltalán nem újdonság számára: commisként versenyzett négy évvel ezelőtt, a 2016-os magyar döntőn pedig második helyezést ért el. Jelenleg a balatonszemesi Kistücsök séfhelyettese.

Laikusként azért mégis akadt egy kis meglepetés: a titkos összetevő, amelyet kötelező volt felhasználni, és csak a verseny napján árultak el, a spagetti volt. Nem valami szuper fancy összetevővel kellett varázsolni, hanem a létező legegyszerűbb tésztát megfőzni. De persze egy ilyen versenyen ez nem úgy fest, mint amikor otthon a tányérra halmozol egy nagy adag olasz tésztát.

Hanem konkrétan így. Igen, az alábbi képen látható étel nyomokban spagettit tartalmaz. Kitalálod, hova komponálták bele?

DSC 1740
Fekete Antonio / Designfood

A magyar vegetáriánus tányéron a következők voltak:

  • Sáfrányos burgonyapüré, paradicsomos tarte.
  • Feketekenyér padlizsánnal töltve.
  • Póréhagyma-spárga tekercs, mogyorómajonézzel.
  • Zöldségsaláta lila spárgával, édesköményzöldes tápiókával, marinált uborkával, gombával és szezonális zöldségekkel.
  • Petrezselymes-pórés velouté.
  • És a Castelmagno sajttal, tojássárgája krémmel, spárgával, vargányával, barnavajas kenyérrel és Castelmagno sajtos morzsával töltött „tojáshéj” – na, ebbe a töltelékbe került bele a meglepetés alapanyag, azaz a spagetti. Magyarul, a tészta a fehér pukli alatt rejtőzik.

A vega mellett egy nagy, látványos hústál is készült, ezen a következők voltak:

  • Bélszín sült zellerkrémmel és vargányamozsával, rókagomba.
  • Borjúbríz citromos kakukkfűvel, égetett zellerbe tekerve, szarvasgomba.
  • Cékla karamellizált hagymával.
  • Karalábé borsóval és petrezselyemmel.
  • Kacsamáj almával.
  • Vargányás jus tokaji aszúval és kakukkfűvel.
  • Petrezselymes risotto vadspárgával és rókagombával.
DSC 1795
Fekete Antonio / Designfood

Gratulálunk!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek