Nyolcadik helyezett lett a magyar versenyző, a balatonszemesi Kistücsök séfhelyettese a világ legmenőbb szakácsversenye, a Bocuse d'Or európai válogatóján Torinóban. Június 11-én és 12-én tíz-tíz ország legjobb séfje mérte össze tudását, ebből tízen juthatnak tovább a mindent eldöntő lyoni megmérettetésre. Pohner Ádám és csapata a nyolcadik helyen végzett, így ott lesznek 2019 januárjában a döntőn Lyonban.
A fenti képen látható magyar csapatot Pohner mellett Csillag Richárd (ő a kukta, vagyis a commis) és Vomberg Frigyes (ő pedig az edző, vagyis a coach) alkotja. Magabiztosan, fegyelmezetten dolgoztak, a helyszíni beszámolók szerint a verseny váratlan események nélkül zajlott.
Kicsoda Pohner Ádám?
Márciusban ünnepelte 25. születésnapját, a Bocuse d'Or pedig egyáltalán nem újdonság számára: commisként versenyzett négy évvel ezelőtt, a 2016-os magyar döntőn pedig második helyezést ért el. Jelenleg a balatonszemesi Kistücsök séfhelyettese.
Laikusként azért mégis akadt egy kis meglepetés: a titkos összetevő, amelyet kötelező volt felhasználni, és csak a verseny napján árultak el, a spagetti volt. Nem valami szuper fancy összetevővel kellett varázsolni, hanem a létező legegyszerűbb tésztát megfőzni. De persze egy ilyen versenyen ez nem úgy fest, mint amikor otthon a tányérra halmozol egy nagy adag olasz tésztát.
Hanem konkrétan így. Igen, az alábbi képen látható étel nyomokban spagettit tartalmaz. Kitalálod, hova komponálták bele?
A magyar vegetáriánus tányéron a következők voltak:
- Sáfrányos burgonyapüré, paradicsomos tarte.
- Feketekenyér padlizsánnal töltve.
- Póréhagyma-spárga tekercs, mogyorómajonézzel.
- Zöldségsaláta lila spárgával, édesköményzöldes tápiókával, marinált uborkával, gombával és szezonális zöldségekkel.
- Petrezselymes-pórés velouté.
- És a Castelmagno sajttal, tojássárgája krémmel, spárgával, vargányával, barnavajas kenyérrel és Castelmagno sajtos morzsával töltött „tojáshéj” – na, ebbe a töltelékbe került bele a meglepetés alapanyag, azaz a spagetti. Magyarul, a tészta a fehér pukli alatt rejtőzik.
A vega mellett egy nagy, látványos hústál is készült, ezen a következők voltak:
- Bélszín sült zellerkrémmel és vargányamozsával, rókagomba.
- Borjúbríz citromos kakukkfűvel, égetett zellerbe tekerve, szarvasgomba.
- Cékla karamellizált hagymával.
- Karalábé borsóval és petrezselyemmel.
- Kacsamáj almával.
- Vargányás jus tokaji aszúval és kakukkfűvel.
- Petrezselymes risotto vadspárgával és rókagombával.
Gratulálunk!