Imádok nassolni, de a fogorvosomnál tett látogatások rávilágítottak, hogy nem mindegy, milyen édességgel dobom fel magam. A napi egy táblacsoki biztos út a lyukas fogakig. A kekszet kompromisszumos megoldásnak találom, nem túl csokis, nem túl habos, és éppen csak egy harapás az egész. Viszont a bolti verzióik általában nem illeszkednek egy kiegyensúlyozott étrendbe. Hogy ne kelljen lemondanom a napi boldogsághormon adagomról, a legegészségesebb alternatívák nyomába eredtem.
Miért hanyagold a bolti kekszet?
A legkézenfekvőbb válasz, hogy ahhoz, hogy ezek a falatnyi finomságok minél tovább elálljak a boltok polcain, olyan tartósítószereket használhatnak az elkészítésük során, amik különböző betegségek kialakulásához járulhatnak hozzá. Ha mégis a kész verziót választod, keresd a tartósítószermentes megoldásokat, vagy azokat a termékeket, amiket adalékanyag hozzáadása nélkül tartósítottak.
A Nutrihealth szerint azonban számos más oka is lehet annak, amiért a kekszek az egészségtelennek számítanak. Mivel általában fehér- vagy búzalisztből készülnek, alacsony a rosttartalmuk, ráadásul megemelhetik a vércukorszinted, ami hosszú távon akár cukorbetegséget is okozhat. Nagyon magas a cukor- és ezáltal a kalóriatartalmuk is. Ráadásul általában magas hőmérsékleten, hidrogénezett növényi zsírokban sütik ki őket, ez pedig transzzsírsavak keletkezéséhez vezet, aminek a fogyasztása hozzájárul többek között a szív- és érrendszeri problémákhoz, a magas koleszterinszinthez.
Nincs minden veszve, válaszd az egészséges alternatívákat
A keksz legnagyobb problémája tehát a rossz minőségű alapanyagokban rejlik. Jó hír, hogy bárminek el tudod készíteni otthon az egészséges alternatíváját. Mutatok néhány receptet, hogy bűntudat nélkül nassolhass.
Banános zabkeksz
A banános zabkeksz a házi készítésű kekszek egyik legegyszerűbb, leggyorsabb, legegészségesebb és legolcsóbb verziója. A Nosaltyn rengeteg alapreceptet találhatsz hozzá, ízlés szerint felturbózhatod chia maggal, mazsolával, különféle olajos magvakkal.
Hozzávalók
- 3 közepes banán
- 230 g zabpehely
- 50 g kókuszreszelék
Elkészítés
Törd össze a banánt villával, majd keverd össze a zabpehellyel és a kókuszreszelékkel. Hagyd állni 5 percig, és formázz belőle korongokat. Süsd 15 percig 200 fokon, hagyd kihűlni, és már eheted is.
Mindenmentes biscotti
A biscotti vagy cantuccini az olaszok híres és isteni mandulás keksze. Ha egy kicsit odafigyelsz az alapanyagokra, máris egészséges nassolnivalót hozhatsz ki belőle. Camilla V. Saulsbury például egy paleo, vegán és gluténmentes verziót oszt meg a blogján.
- 1 csésze mandulaliszt
- negyed csésze kókuszliszt
- 1 tk sütőpor
- negyed tk tengeri só
- 2 nagy, szobahőmérsékletű tojás
- 3 tk olvasztott, szűz kókuszolaj
- 3 tk méz
- 2 tk finomra reszelt citromhéj
- 1 tk vanília kivonat
- fél csésze aprított mandula
Elkészítés
Melegítsd elő a sütőt 160 fokra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral. Egy nagy tálban keverd össze a mandulalisztet, a kókuszlisztet, a sütőport és a sót. Verd fel a tojásokat, majd keverd hozzá az olajat, a mézet, a citroméjat és a vanília kivonatot. A két keveréket dolgozd össze, és add hozzá a mandulát. A masszát oszlasd el a sütőpapíron téglalap alakúra úgy, hogy nagyjából 2 centi magas legyen. Süsd az előmelegített sütőben 20-25 percig, amíg aranybarna nem lesz, majd hagyd hűlni 30 percig. Vágd fel 2 centis szeletekre, tedd vissza a sütőbe további 10 percre, fordítsd meg és süsd még 5-10 percig, kapcsold ki a sütőt, és hagyd ott kihűlni.
Törökmogyorós keksz
Az organikus sütiválogatásairól ismert Franziska csapatától is kaptunk két szuper receptet, íme:
Hozzávalók
- 90 g mogyoróliszt
- 140 g aprított törökmogyoró
- 40 g kókuszolaj
- 50 g krémes mogyoróvaj
- 90 g méz
- 1 csipet só
- 5 g útifűmaghéj
Elkészítés
A hozzávalókat keverd össze egynemű masszává. Formázz belőle nagyjából 20 grammos érméket, majd 8 perc alatt süsd ki 170 fokon. Várd meg, amíg kihűl, utána tálalhatod.
Aszalt barackos energia golyó
Ugyan a Franziska aszalt barackos energiagolyója nem passzol kifejezetten a keksz kategóriába, de mivel minden tulajdonságának megfelel – gyors boldogságforrás, apró és elcsomagolható –, ezért bátran ajánlom nektek.
Hozzávalók
- 20 db közepes méretű datolya
- 100 g mandula
- 63 g zabpehely
- 4 tk mandula vaj (vagy sima)
- 8 db aszalt barack
- 2 ek mandula tej
Elkészítés
A hozzávalókat tedd egy mixer gépbe, és addig forgasd, amíg masszává nem áll össze. Szükség esetén, ha nem elég kemény az állaga, adj még hozzá darált mandulát. Formázz belőle kisebb golyókat, majd tedd egy órára a hűtőbe. Elkészítés után maximum egy hétig tárolhatod, fogyaszthatod.