Nemcsak a narancs, de a cékla is remek vitaminforrás a téli időszakban. A gyógyhatású, édeskés, kissé földízű zöldségből azonban nemcsak savanyúság, hanem vegán burger és édesség is készíthető. A hajtás után mutatjuk, hogy hogyan gondolták újra a céklát az encsi Anyukám Mondtában és hogy miként került bele az alakbarát csokis sütibe!
Füstölt céklatatár és kecskesajt
Hozzávalók
0,5 kg rózsaszín cékla
0,5 kg sárga cékla
0,05 kg kapribogyó
1 csokor turbolya
só, bors
1 tk borecet
1 egész lime
0,2 kg lágy kecskesajt
0,05 l olivaolaj
Elkészítés
A céklákat sóágyon, alufóliába csomagolva 180 fokon 35 perc alatt megsütjük. A héját eltávolítjuk. 0,5 cm x 0,5 cm-es kockákra vágjuk. A turbolyát és a kapribogyót finomra aprítjuk és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A lime levével és a borecettel frissítjük. Két kanál segítségével a lágy kecskesajtból galuskákat formázunk a céklahalom tetejére.
Hamburger pogácsa (4-6 adaghoz)
Hozzávalók
1 édesburgonya, vagy 3 szál répa,
és 1 kis szem cékla a sajtreszelő kislukú oldalán lereszelve (gumikesztyű),
1 csokor újhagyma, vagy fél póréhagyma vékonyka karikákra vágva,
10 gramm dió krémesre darálva,
1 gerezd fokhagyma,
zöldfűszerek apróra vágva,
só, bors,
és valami, ami mindezt összefogja. Ez lehet egy avokádó, vagy pár szem aszalt datolya, de két evőkanál vízbe áztatott lenmag, vagy chiamag is remek szolgálatot tesz.
Elkészítés
Mindezt tartárbifsztek állagú masszává keverem a mixeremben, majd hamburgerpogácsákat formázok belőlük.
A serpenyőből mindenki maga pakolhatja a mustárral vastagon megkent bucira.
Céklás csokis süti
A cékla pedig nem csak egészséges, de nagyon jó, szaftos-puha állagot is ad a tésztának. Nem véletlenül nevezik ezeket a csokis-céklás édességeket red velvetnek, vagyis vörös bársonynak.
Ebből a sütiből sikerült a lisztet is kiiktatni, szóval még egy ok, hogy nagyon szeressük. Alakbarát verzió is létezik, zárójelben jelezni fogom. Állítom, hogy ettől még fogyni is lehet. Szinte. Oké, nyilván nem egy zöldsaláta, de kompromisszummentesen finom, nincs benne liszt, és ha úgy akarjuk, cukor sem. Van viszont zöldség és mandula, mindkettő értékes tápanyag. Diétás sütiben ennél jobb nem létezik.
Hozzávalók (20 cm-es átmérőjű tortaformában készítve)
15 dkg vaj (alakbarát verzióban kókuszzsír)
15 dkg nádcukor (alakbarát verzióban eritrit)
15 dkg cékla
15 dkg 60%-os étcsokoládé
15 dkg őrölt mandula
1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
2 tojás
1 teáskanál vanília-kivonat
Elkészítés
A céklát meghámozzuk, megmossuk, nagyobb darabokra vágjuk, puhára főzzük. Ha megfőtt, leszűrjük és simára pürésítjük.
A vajat és a csokoládét összeolvasztjuk. Hozzákeverjük a cukrot, a tojásokat, a vaníliát és a céklapürét.
Beleszitáljuk a mandulát és a kakaóport. Néhány mozdulattal összevegyítjük.
Vajazott tortaformába öntjük a masszát. 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 30 perc alatt készre sütjük. A teteje ilyenkor még puha marad, de hűlés közben még szilárdulni fog.
Hagyjuk kihűlni, nagy gombóc vaníliafagylalttal tálaljuk.