Dobj össze egy szendvicset főzés helyett!

Nem kell sokat pepecselni a Reuben szendviccsel, a töltött bundással és a vega pástétommal sem.

Megértjük, ha az ünnepek után még neked sem jött meg a kedved a nagyobb hangvételű főzésekhez, ezért eheti összeállításunkban inkább könnyen összedobható, de annál finomabb szendvicsekre és szendvicskrémre mutatunk alternatívákat. A Reuben szendvics, a töltött bundáskenyér és a vega pástétom receptjét a hajtás után találod!

Reuben szendvics

Ennek az amerikai meleg szendvicsfajtának az eredetét többféle legenda homályosítja el. Egy biztos, valamikor az 1930-as években készítették először New York-i zsidók.

Az egyik legenda szerint Reuben Kulakofsky Litvániából emigrált zsidó szakács volt a feltalálója, aki pókerjátszmákra készítette a szendvicset. Egy másik legenda szerint Arnold Reuben készítette először az üzletében, aki német származású zsidó volt, és az ő tulajdonában volt a mára már megszűnt, nagyhírű Reuben's Delicatessen. Végül is teljesen mindegy, hogy ki találta ki ezt a remek szendvics receptet, ha egyszer azóta is készítik.

Hozzávalók:

2 szelet kenyér, sok helyen készítik teljes kiőrlésű kenyérrel

sózott marhasonka (Amerikában hihetetlen mennyiséget, akár 25 dkg-ot tesznek egy szendvicsbe)

2 szelet svájci sajt

savanyú káposzta

3 evőkanál Ezersziget öntet

vaj

GettyImages-671302838
Fotó: Jeff Greenberg / Getty Images Hungary

Elkészítés:

Kend be vékonyan a kenyérszeleteket vajjal, majd tedd rá a sonkát. Erre halmozd a savanyú káposztát, majd locsold meg Ezersziget öntettel. Tegyél rá sajtot, és fedd be a másik kenyérszelettel. Előre felforrósított grillbe told, amíg átforrósodik, és a sajt megolvad.

A Reuben szendvics másik változata a Rachel szendvics. Ebben főtt marhával helyettesítik a sonkát, és majonézes káposztasalátával a savanyú káposztát.

Töltött bundáskenyér

Ha nem elégszünk meg a sima bundás kenyérrel, töltsük meg sonkával és sajttal, ami nyúlósra olvad benne. A kellemetlen szagot maga után hagyó napraforgóolaj helyett használj kókuszzsírt vagy -olajat, ami amellett, hogy egészséges, jóval magasabb hőfokon sem ég meg, ezért szagtalan is sütés közben. Így csak a sült tojás illatát fogjuk érezni, nem az égett olajét.

6849397 6fc71bc31dfc143a38d25590547bb230 wm
Fotó: Katuci / Dívány

Hozzávalók:

kenyér

reszelt sajt, ide pont jó a füstölt sajt is

sonka

tojás

olaj

Elkészítés:

1. A kenyérszeletek közé tesszük a reszelt sajtot és a sonkát, alaposan összenyomjuk a két szeletet.

2. A tojást elhabarjuk kevés sóval. A kenyerek mindkét oldalát óvatosan belemártjuk.

3. Kisütjük a forró olajban.

Gombapástétom

Hozzávalók:

40 dkg fehér vagy barna csiperke, de a legjobb vegyesen a kettő

20 dkg fagyasztott vargánya

1 fej hagyma

2 duci gerezd fokhagyma

egy nagy csokor petrezselyem

só, bors, néhány csepp citromlé

2 evőkanál olívaolaj

2 evőkanál vaj

5458448 06c408ac6c403cb77c9a9521ae7e78a3 x
Fotó: Katuci / Dívány

Elkészítés:

1. A megtisztított gombákat felaprítjuk, félretesszük.

2. Egy nagy serpenyőben olajat hevítünk, rádobjuk a felkockázott hagymát, üvegesre pirítjuk. Rádobjuk a fokhagymát is.

3. A vajat hozzáadjuk, hagyjuk elolvadni.

4. Több részletben beletesszük a gombát is. Sózzuk, borsozzuk, ettől levet ereszt. Folyamatos keverés mellett, közepes tűzön addig sütögessük, amíg teljesen elfövi a levét, és elkezd pirulni.

5. Dobjuk rá az aprított petrezselymet, facsarjunk rá egy-két csepp citromlevet, vegyük le a serpenyőt a tűzről.

6. Késes aprítóban daráljuk krémesre. Kész, már csak egy jó minőségű ropogós kenyér kell hozzá és kenheted is!

Blogmustra