Megértjük, ha az ünnepek után még neked sem jött meg a kedved a nagyobb hangvételű főzésekhez, ezért eheti összeállításunkban inkább könnyen összedobható, de annál finomabb szendvicsekre és szendvicskrémre mutatunk alternatívákat. A Reuben szendvics, a töltött bundáskenyér és a vega pástétom receptjét a hajtás után találod!
Reuben szendvics
Ennek az amerikai meleg szendvicsfajtának az eredetét többféle legenda homályosítja el. Egy biztos, valamikor az 1930-as években készítették először New York-i zsidók.
Az egyik legenda szerint Reuben Kulakofsky Litvániából emigrált zsidó szakács volt a feltalálója, aki pókerjátszmákra készítette a szendvicset. Egy másik legenda szerint Arnold Reuben készítette először az üzletében, aki német származású zsidó volt, és az ő tulajdonában volt a mára már megszűnt, nagyhírű Reuben's Delicatessen. Végül is teljesen mindegy, hogy ki találta ki ezt a remek szendvics receptet, ha egyszer azóta is készítik.
Hozzávalók:
2 szelet kenyér, sok helyen készítik teljes kiőrlésű kenyérrel
sózott marhasonka (Amerikában hihetetlen mennyiséget, akár 25 dkg-ot tesznek egy szendvicsbe)
2 szelet svájci sajt
savanyú káposzta
3 evőkanál Ezersziget öntet
vaj
Elkészítés:
Kend be vékonyan a kenyérszeleteket vajjal, majd tedd rá a sonkát. Erre halmozd a savanyú káposztát, majd locsold meg Ezersziget öntettel. Tegyél rá sajtot, és fedd be a másik kenyérszelettel. Előre felforrósított grillbe told, amíg átforrósodik, és a sajt megolvad.
A Reuben szendvics másik változata a Rachel szendvics. Ebben főtt marhával helyettesítik a sonkát, és majonézes káposztasalátával a savanyú káposztát.
Töltött bundáskenyér
Ha nem elégszünk meg a sima bundás kenyérrel, töltsük meg sonkával és sajttal, ami nyúlósra olvad benne. A kellemetlen szagot maga után hagyó napraforgóolaj helyett használj kókuszzsírt vagy -olajat, ami amellett, hogy egészséges, jóval magasabb hőfokon sem ég meg, ezért szagtalan is sütés közben. Így csak a sült tojás illatát fogjuk érezni, nem az égett olajét.
Hozzávalók:
kenyér
reszelt sajt, ide pont jó a füstölt sajt is
sonka
tojás
olaj
só
Elkészítés:
1. A kenyérszeletek közé tesszük a reszelt sajtot és a sonkát, alaposan összenyomjuk a két szeletet.
2. A tojást elhabarjuk kevés sóval. A kenyerek mindkét oldalát óvatosan belemártjuk.
3. Kisütjük a forró olajban.
Gombapástétom
Hozzávalók:
40 dkg fehér vagy barna csiperke, de a legjobb vegyesen a kettő
20 dkg fagyasztott vargánya
1 fej hagyma
2 duci gerezd fokhagyma
egy nagy csokor petrezselyem
só, bors, néhány csepp citromlé
2 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál vaj
Elkészítés:
1. A megtisztított gombákat felaprítjuk, félretesszük.
2. Egy nagy serpenyőben olajat hevítünk, rádobjuk a felkockázott hagymát, üvegesre pirítjuk. Rádobjuk a fokhagymát is.
3. A vajat hozzáadjuk, hagyjuk elolvadni.
4. Több részletben beletesszük a gombát is. Sózzuk, borsozzuk, ettől levet ereszt. Folyamatos keverés mellett, közepes tűzön addig sütögessük, amíg teljesen elfövi a levét, és elkezd pirulni.
5. Dobjuk rá az aprított petrezselymet, facsarjunk rá egy-két csepp citromlevet, vegyük le a serpenyőt a tűzről.
6. Késes aprítóban daráljuk krémesre. Kész, már csak egy jó minőségű ropogós kenyér kell hozzá és kenheted is!