Korunk egyik legmeghatározóbb divattervezőjétől búcsúzunk

A tunéziai zseniért rajongtak a celebnők. Ruháját viselte Michelle Obama, Lady Gaga és Rihanna is.

November 18-án, 77 éves korában elhunyt korunk egyik legmeghatározóbb divattervezője, Azzedine Alaïa – a hírt a francia divattervezőket tömörítő szervezet illetve a Women's Wear Daily tette közzé, tájékoztatójukban az áll, hogy a tervezőzseni szívelégtelenségben hunyt el Párizsban.

Alaïát természetesen az egész divat- és celebvilág gyászolja, amiben semmi meglepő nincsen, a dizájner olyan nőknek adott önbizalmat és ezáltal “hatalmat” ruháival, mint a Kim Kardashian, Lady Gaga, Madonna, Rihanna vagy Victoria Beckhamné, aki megemlékezésében igazi mesterének és az egyik legnagyobb inspirációforrásának nevezi Alaïát. De a tervező ruháit előszeretettel viselte a volt first lady, Michelle Obama is az elmúlt években.

“Azzedine Alaïa valódi látnok volt"

“Azzedine Alaïa valódi látnok volt, egy figyelemreméltó ember. Nagyon fog hiányozni azoknak, akik ismerték és szerették, illetve akik a ruháit viselték világszerte. Nagylelkűségét, tervezéseinek zsenialitását sosem feledjük” – nyilatkozta a brit Vogue új főszerkesztője, Edward Enninful.

Alaïa 1940-ben született Tuniszban, ahol a helyi művészeti iskolában, az École des Beaux-Artsban tanult szobrászatot, itt ismerkedett meg behatóbban az emberi formákkal, arányokkal, de mikor rájött, hogy sosem lesz igazán jó szobrász, érdeklődése a divat felé irányult.

A diploma megszerzése után asszisztens lett egy ruhakészítőnél, majd nem sokkal később meglett a saját vendégköre. 1957-ben Párizsba költözött, hogy divattervező legyen. Kosztü készítőként helyezkedett el a Diornál, de öt nappal később elbocsátották, mivel nem rendelkezett a szükséges bevándorlási papírokkal. Ezért két szezonra leszerződött Guy Laroche-hoz, majd Thierry Muglerhez, mialatt megnyitotta első lakásstúdióját. Ebben a kis műteremben közel húsz éven át fogadott olyan befolyásos milliomos nőket, mint Marie-Héléné de Rothschild, Louise de Vilmorin vagy Greta Garbo.

Találkozott a tehetség a szerencsével

1980-ban elkészítette első ready-to-wear kollekcióját, ami meghozta számára az ismertséget, 1984-ben a Francia Kulturális Minisztérium odaítélte neki a Best Designer of the Year, valamint a Best collection of the Year at the Oscars de la Mode elismeréseket, azaz ő lett a legjobb tervező és a legjobb kollekció tervezője is abban az évben, de a Depeche Mode és a francia Elle is nagyot lökött karrierjén a 80-as években.

A pletykák szerint Andrée Putman belsőépítész 1980-ban sétált a Madison Avenue-n az egyik első Alaïa bőrkabátban, mikor a Bergdorf Goodman buyere leállította és megkérdezte tőle, hogy mit visel, aminek hatására ruhái azonnal bekerültek a New York-i és Beverly Hills-i piacra is.

“Egy kollekció akkor van kész, amikor kész van”

“Egy kollekció akkor van kész, amikor kész van” – szól Alaïa híressé vált mondása, ami viszonylag megelőzte korát, ugyanis a dizájner már 1992-ben leállt a szezonális kollekciók gyártásával, 2011 óta például idén júliusban rukkolt elő új kollekcióval. A tervezőt több szakmabeli is tisztelte függetlenségéért, elsősorban azért, mert képes volt visszautasítani a luxus konglomerátumok marketingorientáltságát és inkább a ruhákra összpontosított az úgynevezett “It bag-ek” (luxustáskák) helyett, holott köztudottan inkább az efféle kiegészítők tartják el a tervezőket a luxusruhák helyett.

“A divat halott. A tervezők manapság már nem csinálnak semmit, egyszerűen csak ruhákat csinálnak, hogy az emberek és a sajtó beszéljen róluk. A tervezők valójában a parfümökből és a táskákból élnek. Alaia a király, mivel elég okos ahhoz, hogy ne érje be annyival, hogy csak beszéljenek róla. Csak akkor csinál bemutatókat, amikor van mit bemutatnia, akkor amikor ő szeretné. Még akkor is így tett, mikor a Prada tulajdonában volt. Szabad tudott maradni és azt tudta csinálni, amit akar“ – mondta egyszer egy interjúban a francia Marie Claire egykori főszerkesztője, Catherine Lardeur.

De Alaïat sem kellett félteni, ha beszólogatásról volt szó, hat évvel ezelőtt adott egy interjút a The Ground Social & Magazine-nak, melyben azt állította, hogy nem szereti a Karl Lagerfeld féle divatot és Lagereld divathoz való hozzáállását, szerinte a Chanel tervezője túl sok mindent kifiguráz, de nem kímélte az amerikai Vogue főszerkesztőjét, Anna Wintourt sem, aki szerinte nagyon jól viszi az üzletet, viszont a divathoz nem sok köze van. “Ki fog emlékezni Anna Wintourra a divat történelemben? Senki“ – csapott oda Wintournak Alaïa. Kattintsatok az óriásgalériára és nézzétek meg, hogy milyen hírességek pózolnak Azzedine Alaïa ikonikus darabjaiban, amik valószínűleg nem mostanában fognak kikopni a divatból.

Oszd meg másokkal is!
Mustra