10 étel, amit mindenkinek össze kéne tudni dobni 30 fölött

Zöldségleves, sült csirke, bolognai spagetti, almatorta - menő brit szakácsok szerint ezeket mindenkinek meg kell tanulni elkészíteni, mire betölti a harmincat. És szerinted mit még? Gyűjtsük össze együtt a legalapvetőbb recepteket!

A Business Insider kikérdezte az Egyesült Királyság legmenőbb séfjeit – összesen 13 Michelin-csillag tulajdonosai ők így együtt – hogy szerintük mik azok az ételek, amiket mindenkinek meg kéne tudni csinálni, mire a húszas éveinek végére ér. Harminc ételt szedtek össze, ezek közül tízet választottam ki, igyekeztem az egyszerűbbekre koncentrálni.

A többit veletek szeretném összeszedni – szerintetek mik azok a ételek, amiket mindenkinek meg kell tanulnia mire búcsút mond fiatal felnőtt korának? Gyűjtsük össze együtt!

Egyszerű zöldségleves

"Egy egyszerű zöldségleves olcsó, gyors, finom, tápláló és nyugodtan csinálhatsz belőle egyszerre nagy mennyiséget, hogy napokig kitartson" – mondta el Clare Smyth, aki korábban a három Michelin-csillagos Restaurant Gordon Ramsay-ben dolgozott, jelenleg saját londoni éttermét, a Core-t vezeti. Az eredeti cikk ezt a zöldségleves recepet ajánlja.

Untitled design

Egy laktató saláta

"Összeállítani egy laktató, kiegyensúlyozott, ízletes salátát azokból a maradék zöldségekből és egyéb összetevőkből, amiket a hűtőben találunk, igenis egy olyan dolog, amit meg kell tanulni" – állítja Steve Smith, a Michelin-csillagos Bohemia bár és étterem vezető séfje. Azt mondja, egy saláta akkor lesz igazán finom, ha az ember tudja, hogyan működnek együtt az ízek, mennyi édesség, savasság, milyen textúrájú alkotóelemek kellenek bele. Nekem például ez a grapefruittal megbolondított tonhalsaláta tetszik, egyszerre izgalmas és egyszerű.

shutterstock 266535158

Egészben sült csirke

Mindenkinek meg kell tanulnia csirkét sütni, "egyszerűen, mert mindenki imádja a sült csirkét" – ez ugyancsak Clare Smyth tippje. Bár nem ördöngösség elkészíteni, azért van hibalehetőség, például ha omlós hús és ropogós bőr helyett fűrészpor szárazságú hús kerül a tányérokra. Hogyan készül a tökéletes egyben sült csirke? Például így.

shutterstock 325091441

Egy jó steak

Ha van egy szép szelet húsod, fontos, hogy "azzal a tisztelettel bánj vele, amit megérdemel. A szobahőmérsékletű alapanyag, a forró serpenyő és a megfelelő sütési idő kulcsfontosságú. Ahogyan az is, hogy sütés után kellő ideig pihentessük a húst" – vallja Paul Shearing, Gordon Ramsay Bread Street Kitchen éttermének séfje. Azt, hogy pontosan hogyan csináld, például itt megtudhatod.

shutterstock 558633019

Sült krumpli

Neil Rankin, a londoni Sohóban működ Temper étterem tulajdonosa és séfje a sült krumpli fontosságát emelte ki. Annak ellenére, hogy egyszerűnek tűnik, hibalehetőség azért itt is akad bőven, hiszen a tökéletes verzió külseje finoman roppan, és véletlenül sem tocsog olajban. Jamie Oliver rusztikusabb tepsis krumplijához itt egy videós segédlet, Heston Blumenthal tökéletes sült krumplijához pedig itt.

shutterstock 328771514

Egy olcsó, laktató húsmentes étel

Az sem árt, ha egy olcsó, finom, zöldségalapú étel is a repertoárodban van. Erre a műfajra Neil Rankin javaslata a sajtos rakott karfiol tökélyre fejlesztése. Hogyan készül? A magyar sztárséf, Széll Tamás receptjét itt találod.

Untitled design (1)

Bolognai spagetti

A bolognai spagetti is olyan klasszikus, amit mindenki szeret és mindenkinek meg kéne tudnia csinálni, vallja már megint Clare Smyth. Persze nyilván nem a bolti szósz tésztára borítására gondol, hanem például valami ilyesmire

Untitled design (2)

Rizottó

"Ha egyszer megtanulod a rizottókészítés alapjait, rájössz milyen változatos, szinte bármilyen összetevő passzolhat hozzá" – vallja Ashley Palmer-Watts, a két Michelin-csillagos Dinner by Heston Blumenthal vezető séfje. Mindent megtudhatsz a rizottóról ebből a cikkből. 

shutterstock 493083322
Shutterstock

Csokihab

A csokoládé mousse, vagyis hab egy verhetetlen desszert, csak arra kell odafigyelni, hogy jó minőségű csokiból készüljön. "Minél egyszerűbb a recept annál jobb, hagyd, hogy a csokoládé íze domináljon" – mondja Ashley Palmer-Watts. Mautner Zsófi tökéletes csokihabjának receptjét itt találod.

shutterstock 720549136
Shutterstock

Almatorta

A Bibendum étterem vezető séfje, Claude Bosi pedig a karamellizált almatortára esküszik. Azt vallja, ha párszor már próbáltál ilyet csinálni egyszerűvé válik. Széll Tamás például így készíti.

Untitled design (3)

Neked hiányzik valami a listáról? Szerinted mik azok az ételek, amiket mindenkinek meg kell tanulnia elkészíteni? Gyűjtsük össze együtt! Küldj levelet az irokaszerknek@divany.hu-ra, vagy kommentelj Facebookon

Oszd meg másokkal is!
Mustra