Szusit készíteni nem nagy ördöngösség (oké, profin csinálni az), rendelni meg egészen egyszerű, ha az embernek éppen van annyi pénze egy vacsorára, de a szusit megenni, na azt viszont egyáltalán nem olyan egyszerű. Mármint illedelmesen megenni.
Hiszen hiába gyűrűzött be hozzánk az elmúlt évtizedben a japán konyha, azt senki sem tanította meg nekünk, hogyan illik japán ételeket enni. A pálcikahasználatban mondjuk már nem vagyunk rosszak, tudjuk, hogy a vékonyabbik végével fogjuk meg az ételt, nem nyaljuk le és nem kardozunk vele, de a szusievés finom részleteivel már nem mindenki van képben. Most Peter Arkle New York-i grafikus erről készített egy szuper infografikát.
A lényeg tehát az, hogy
- a szusit kézzel megfogni egyáltalán nem ciki (de természetesen pálcikával is meg lehet fogni),
- a szójaszószba viszont a halat és nem a rizst illik mártogatni,
- a nigirit hallal lefelé kell a szánkba helyezni, és az egészet egyszerre bekapni (mennyivel könnyebb makit enni!).
- A gyömbért két szusi közötti falatra kell tartogatni, és nem a szusikra tenni,
- a wasabi viszont mehet a szusira egyenest, viszont a szójaszószba soha ne keverjük bele!
- Az talán nem nagy újdonság, hogy a pálcikákat a vékonyabbik felükkel kell a kis kerámia tartóra helyezni,
- azt viszont talán kevesebben tudják, hogy ha közös tálról veszünk magunknak velük, akkor meg kell fordítani őket, és a tompább végükkel illik elvenni a falatot (mivel a másik vége ugye, a szánkban járt).
- Azt pedig, hogy befejeztük az étkezést, a szójatartó tálkán, a sushis tányérral párhuzamosan egymás mellé fektetett pálcikánkkal jelezhetjük.
Ha ennél is többet akar tudni a témáról, az alábbi videóban Naomichi Yasuda, a nevét viselő szusibár séfje avatja be önt a szusievés tökéletes etikettjébe: