9 tipp a hosszan tartó hajszínért

Teljesen mindegy, hogy természetes-, pasztell-, vagy szivárványszínűre festeti a haját, szinte biztos, hogy a lehető legtovább szeretné megőrizni a szalonban, vagy otthon kikevert színt. Sajnos a festett haj hátránya, hogy hajlamos túl hamar kikopni és töredezni, a megfelelő hidratációról és a kondicionálásról már nem is beszélve. A The Guardian cikke alapján összegyűjtöttünk 9 tippet, melyeket betartva a szokásosnál tovább őrizheti meg festett hajszínét – önön múlik, mit próbál ki és tart be.

1. Szokjon le a mindennapos hajmosásról!

Bár első blikkre jó ötletnek tűnhet, a mindennapos hajmosással valójában csak árt. Erre a lustább nők már persze régen rájöttek, de nem is csak a hanyagságról van itt szó: minél gyakrabban mos hajat, annál hamarabb kifakul a festett szín, így két hét után újra kérhet időpontot a fodrásztól / vehet festéket a drogériában, teljesen feleslegesen.

Persze jogos a kérdés, hogy ha már az egy-kétnapos hajmosás sem ajánlott, akkor mégis mit ajánlatos egyáltalán csinálni. Érdemes például kipróbálni a száraz sampont, ami alapvetően ideális választás festett hajra. Szintén jó ötlet az első festésnél a maximálisan javasolt ideig fennhagyni a festéket – arra viszont ügyeljen, hogy ha húsz perc van a használati útmutatóra írva, akkor maximum húsz percig is maradjon fent, ne essen át a ló túloldalára és hagyja fent órákig, hiszen így nem csak a fejbőre, hanem a hajszerkezet is sérül!

2. Festett hajra való kozmetikumokat használjon!

Sokan úgy vélik, alapvetően nincs nagy különbség a hagyományos és festett hajra javasolt kozmetikumok között, holott a festett hajra ajánlott samponok, balzsamok és pakolások nem csak a haj színét, hanem szerkezetét is védik. A szulfátot tartalmazó samponokat lehetőleg kerülje – ezek kikezdhetik a színt –, a szulfát-mentes samponok viszont 30 hajmosás után is 90%-os színmegtartást garantálnak. A gyártó szerint persze érdemes szintén szulfát-mentes kondicionálóval együtt használni, de bőven elég, ha először csak a samponnak ad esélyt.

Fotó: Getty Images /www.gettyimages.com

3. Mindig hideg vízzel öblítsen!

Mivel a meleg víz még inkább fakítja a színt, így öblítésként langyos, vagy lehetőleg inkább hideg vizet használjon. Még akkor is, ha utálja a hideg zuhanyt. 

4. Hidratált haj = kondicionáló!

Festés után elég gyakori, hogy szárazabb a hajvége a szokásosnál: a bevitt kémiai anyagoknak köszönhetően ez nem is igen lehetne másképp. A megfelelő hidratáció érdekében pont ezért ajánlott hetente legalább egyszer kondicionálót is használni, ez ugyanis táplálja a hajat és visszaadja (majdnem) eredeti a fényét.  

5. Hanyagolja a hajvasalót!

Ahogy arról már az előző pontban is szó esett, festés után szárazabbá válnak a hajvégek, mint normális esetben, úgyhogy pár napig lehetőleg ne nyúzza se hajvasalóval, se hajsütőtővel. Inkább hidratáljon valamilyen színvédő pakolással!

Fotó: Getty Images /www.gettyimages.com

6. Ügyeljen a klóros vízre!

A klóros víznek ugyanis több káros hatása is van a hajra nézve: egyrészt a szőke/pasztell árnyalatra festett frizurákat zöldesre színezi, másrészt szárít is. Ha strandra megy és úszna egyet, vegyen úszósapkát, vagy egyszerűen kösse fel kontyba és ne merüljön le. Ha elkerülhetetlen, hogy vizes legyen, érdemes felvinni egy olyan pakolást, amit nem kell kimosni a hajból, ez ugyanis nem csak a klór okozta sérülésektől, hanem a naptól is védelmet nyújt. Az úszás utáni samponokkal vigyázzon: bár a klórt valóban kiszedik, vele együtt a hajszínt is kikezdik!

7. Ne csak a bőrét, haját is védje napozás közben!

Napozáskor hajlamosak vagyunk kizárólag a testünkkel törődni, holott hajunk is ugyanannak a káros sugárzásnak van kitéve: a brutális napsugárzás festett tincseit könnyen kiszívja, sőt, még a hajvégeket is tönkreteszi, így érdemes legalább egy olyan hajápolási termékre beruháznia, ami véd a káros UVA/UVB sugárzástól. 

8. Próbálja ki a hajfény spray-t!

Ha természetes színűre, például barnára vagy vörösre festette a haját, érdemes kipróbálnia a hajfény spray-t: egyrészt feldobja az unalmas színeket, sokkal fényesebb hatást garantál a hajnak, sőt, még a szerkezetének is jót tesz. 

9. Az ősz hajra javasolt sampon csökkenti a rezes hatást

Ha hidrogénszőke frizurája már pár mosás után hajlamos besárgulni, próbálkozzon ősz hajra való samponnal. Ez a trükk egyébként a szürkés-ezüstös árnyalatoknál is működik, sőt, szőkéknek még a lila samponnal is érdemes próbálkozni.

Fotó: Getty Images /www.gettyimages.com
15%
4999 Ft
4250 Ft
15%
3899 Ft
3315 Ft
Blogmustra