200 milliós ruhája is van Rihanna új kedvencének

Tervezőket bemutató sorozatunkban eddig 9 olyan művészt (párost) mutattunk be, akik évek vagy évtizedek óta a köztudatban vannak. Úgy gondoltuk, a tizedik alkalmat kicsit különlegesebbé tesszük és egy olyan divattervezőt hoztunk, aki bár – a korábbiakhoz hasonlóan – régóta foglalkozuk ruhák megálmodásával, a világhírig egészen a 2015-ös Met-gáláig várnia kellett. Íme Guo Pei sztorija, amelyhez felhasználtuk a DailyMail egyik cikkét is.

Azt már tudjuk, hogy Pei két évig készítette Rihanna (sokak szerint tojásrántottára) emlékeztető ruháját, viszont még ennél is több érdekes információ kötődik a tervezőnő életútjához. Kevesen tudják, hogy Rihanna az interneten bukkant rá, a siker pedig nem állt meg ott, hogy mindenki róluk beszélt a gála után: a tervezőnő két ruháját ki is állították a China: Through The Looking Glass kiállításon. "Imádom ezt a ruhát, de az uszály elég beteg. Segítség nélkül nem is tudok benne sétálni, viszont ennek ellenére is megérte ezt felvennem" – nyilatkozta az énekesnő.

Pei megítélése Kínában

Bár Pei hazánkban kevésbé ismert, Kínában az egyik leginkább elismert tervezőként tartják számon: 45 éves korára már olyan ázsiai sztároknak álmodott ruhát, mint Li Bingbing vagy Zhang Ziyi, többen pedig Charles James-hez, a nagynevű couture-tervezőzsenihez hasonlítják, aki a Divatintézet tavalyi kiállításának témáját is adta. Az említett két kiállított ruha közül a Magnificent Gold névre hallgató elkészítéséhez 50.000 munkaórára volt szükség és egy egész szobát elfoglal. A luxusanyagokat Pei egyébként importálja és éveket is képes eltölteni egy-egy darab elkészítésével.

A pekingi tervező 26 éve tervez és küldetésének érzi azt, hogy ruháin keresztül tolmácsolja a kínai hagyományokat, illetve újraértelmezze a couture fogalmát az országában. Azt ne felejtsük el, hogy 1996-ban a kínaiakat egyáltalán nem érdekelte a divat és az, hogy a ruhájuk hogy van megtervezve. A televíziós műsorvezetők teljesen hétköznapi ruhában álltak a kamera elé, így a "jól öltözésnek" nem volt meg a kultúrája.

Pei ma már 450 szakembert foglalkoztat – ezek közül 300 hímzéssel, 150 tervezéssel foglalkozik –, a Wall Street Journal szerint pedig a showroomjában található legdrágább darab egy férfiaknak szánt öltöny, ami 30 ezer igazgyöngyből készült és félmillió fontba (azaz jelenlegi árfolyamon számolva 213 millió forintba) kerül. Ön inkább Rihanna szerelésébe szeretette bele? Van egy jó hírünk: Pei úgy tervezi, hogy még idén ready-to-wear, azaz konfekciós vonalat indít. "Túl sok ismerősöm mondja, hogy kedveli a ruháimat, de nincs pénzük rá. Ez elszomorít, mivel én nem olyan tervező vagyok, aki a kisebbségnek tervez" – indokolta a The Straits Times-nak.

Az olimpiára is tervezett

Pei-ről egyébként nem sokat tudni: még Wikipedia-oldala sincs. A Designers&Books weboldalán azonban találtunk egy érdekes interjút, amelyből kiderül, azért is szereti a couture-t, mert – a konfekciókkal elletntében – időtlen. „Reménykedem abban, hogy a munkáimra úgy tekintenek, mint például egy múzeumi tárgyra és úgy kezelik, mint egy királyi ékszert" – nyilatkozta az oldalnak.

Pei a vezetője a Rose Studiónak, amelyet 1997-ben alapított és akik elsőként kezdték el hirdetni a couture igéjét. Első önálló bemutatóját 1996-ban rendezte és nem kellett sokat várni, hogy politikusok, filmsztárok, hírességek, az üzleti élet elitjei és a felső tízezer megkedvelje a munkáit. Ő tervezte továbbá a nyitó- és záróceremónián fellépő szereplők ruháit a 2008-as pekingi olimpián és Song Zuyingét is, aki Placido Domingóval énekelt közösen. „A tervezés nem vett sok időt igénybe, az elkészítés viszont annál többet. Több mint húszezer Swarovski kristályt használtunk, amit kézzel applikáltunk fel a ruhára. Mivel csak 2 hetünk volt, emberek tucatjait vettem fel, akik éjt nappallá téve dolgoztak rajta" – nyilatkozott Pei az estélyiről, amit Zuying viselt.

A sorozat előző részeit az alábbi linkeken találja:

1. rész - Kicsoda Thomas Sabo?

2. rész - Tommy Hilfiger eleinte hippiknek tervezett

3. rész - Jean Paul Gaultier szereti a női melleket

4. rész - Miuccia Prada: Soha nem lesz együttműködés a H&M-mel

5. rész - Akinek a cipői még a szexnél is jobbak

6. rész - 35 év alatt alig öregedett a body feltalálója

7. rész - Mindig is gyönyörű nők vettek körbe

8. rész - Amit nem tudott Nina Ricciről

9. rész - A páros, aki Renée Zellwegernek köszönheti a sikerét

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra