Pénteki süti: zserbó

Olvasási idő kb. 2 perc

Van valaki, aki nem ismeri a zserbót, amiben a szaftos baracklekvár és a dió olvad össze a könnyű tésztával, és a tetején finom csokiréteg ellensúlyozza a töltelék édességét? A soklapos sütemények elsőre ijesztőnek tűnnek, holott a zserbó tésztája gyorsan összeállítható, nagyon könnyen kezelhető, csak a kelesztési és sütési idő miatt tart kissé hosszabban elkészíteni. A csokiréteget is csak kihűlés után húzhatjuk a tetejére, és bár egy szelet zserbó mindig nagyon finom, egy napnyi pihentetés után érnek össze igazán az ízek.

DSC 0044
Piszke

Az alap hozzávalók mindenütt változatlanok, és ha csak nem muszáj, ne használjunk margarint, ne sajnáljuk a jóféle házi dzsemet, a diót, viszont ne nyomjuk agyon cukorral se a süteményt. A citromhéj (és a fahéj) opcionális: csinálja mindenki úgy, ahogy a nagymamájánál vagy az anyukájánál megszerette.

Egy, nagymamai receptkönyvből származó zserbóreceptünk már volt korábban is, azt itt találják.

Hozzávalók: (32x32 cm-es, nagy gáztepsihez)

A tészta:

50 dkg liszt csipet só
4 gr sütőpor
25 dkg hideg vaj
2 dkg élesztő
10 dkg cukor
15 dkg tejföl
2 kisebb tojás sárgája

A töltelék:

30 dkg dió
10 dkg cukor
80 dkg jó minőségű – lehetőleg házi – barackdzsem

opcionális: 2 citrom lereszelt héja, aki szereti: 1 kk fahéj

A tetejére:

15 dkg étcsokoládé
5 dkg vaj

  1. A tejfölt meglangyosítjuk, belekeverjük az élesztőt, a cukorból 2 teáskanálnyit, és 10 perc alatt megfuttatjuk.
  2. A lisztet egy mélyebb tálba kimérjük, elkeverjük a sóval, a sütőporral és elmorzsoljuk a vajjal.
  3. Hozzáadjuk a lisztes-vajas keverékhez, beletesszük a maradék cukrot és a 2 tojás sárgáját.
  4. Egynemű tésztává gyúrjuk, és 4 egyenlő részre osztjuk.
  5. Elkeverjük a diót a cukorral és izlés szerint a belereszelt citromhéjjal, és a fahéjjal.
  6. A tésztát egyenként, lisztezett munkalapon nyújtjuk vékonyra, a tepsi méretére (32x32 cm).
  7. Kissé meglisztezzük, felhajtjuk, majd feltekerjük a nyújtófára, a tepsibe terítjük, megkenjük a dzsem egyharmadával, megszórjuk a diós keverék egyharmadával, és ugyanígy nyújtjuk-készítjük a következő tésztarétegeket.
  8. Egy órát pihentetjük, ezután alaposan és sűrűn megszurkáljuk. 180 fokra előmelegített sütőben 45-50 percig sütjük. Teljesen kihűtjük.
  9. A kockákra tördelt étcsokoládét mikróban, 20 másodpercenként megkeverve felolvasztjuk, belekeverjük a vajat is, és megkenjük vele a zserbó tetejét.
  10. Teljes dermedés után forró vízbe mártott éles késsel szeleteljük.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek