10 meghatározó tervező 2015-re

Nemrég bemutattuk azt az öt tervezőt, akik nagyban meghatározták a 2014-es év divathullámait, most, alig egy hónappal a 2015-ös őszi-téli kollekciókat felvonultató divathét előtt a fashionista.com listájának alapján bemutatjuk, hogy kik lesznek a divatipar legnagyobb reménységei és húzónevei idén. Meglepő, de a tízes listán az előző évekhez képest jóval kevesebb a feltörekvő tehetség és többségben vannak azok a jól ismert tervezők, akik idén új kihívások elé néznek.

1. John Galliano

A kegyvesztett tervező visszatérését már kezdeményezték egy páran az elmúlt években, sőt tavaly már majdnem elhittük, hogy Anna Wintour közbenjárásával bekerülhet az Oscar de la Rentához. Végül a Maison Martin Margiela vezetősége döntött úgy, hogy ad még egy esélyt a Gallianónak, akit egyébként generációja egyik legtehetségesebb designereként tartanak számon. „A Margiela készen áll egy új, karizmatikus, kreatív lélek fogadására. Alig várom a visszatérését és azt, hogy újra olyan kreációkat hozzon létre, amilyenekre csak ő képes. Reméljük és szívből kívánjuk, hogy új otthonra találjon a Margielánál” – üdvözölte az 53 éves tervezőt a divatház működését felügyelő OTB elnöke, Renzo Rosso. Egyelőre úgy tűnik, minden a lehető legjobban alakul.

John Galliano és Kate Moss
John Galliano és Kate MossSerge Benhamou / Europress / Getty

2. Guillaume Henry

Az 1978-ban született tervező a nagy múltú couture házból, a Carvenből csinált az elmúlt években modern, fiatalos márkát. Ezért is lepte meg annyira a szakmát 2014 őszén, hogy átigazolt a Nina Riccihez, melynek kreatívigazgatóját, Peter Coppingot az Oscar de la Renta csábította át. Henry valóban egyfajta puccsot hajtott végre a Carvennél, hiszen nemcsak a kortárs divatházak közé emelte a márkát, de megfizethetőbbé is tetté a kollekciókat. Emiatt is kíváncsiak annyian arra, hogy mit fog kezdeni a fiatal designer a jóval magasabb árakban gondolkodó Nina Riccinél, ahogy azt is érdekes lesz látni, hogy milyen szinten alakítja majd át a divatház stílusát.

Guillaume Henry
Guillaume HenryFrancois Durand / Europress / Getty

3. Simon Porte Jacquemus

A Franciaországban született, 24 éves autodidakta tervező 19 évesen alapította meg saját nevén futó márkáját. A marketingben, valamint a közösségi oldalak fejlesztésében is erős designer már a 2015-ös tavaszi-nyári kollekciókat bemutató divathéten gondoskodott róla, hogy mindenki a strandlabdákra és csíkos savanyúcukorkákra emlékeztető ruháiról beszéljen Párizsban. Míg vannak, akik Jacquemus munkáit túl nehézkesnek és erőltetettnek találják, azért a legtöbben szurkolnak neki, hogy egy új, globálisan ismert márkává fejlődjön a közeljövőben. Jacquemus munkáira leginkább a haspólók, a terebélyes szoknyák, a túlméretezett felsőrészek és kabátok, valamint az aszimmetrikus darabok a jellemzőek.

Simon Porte Jacquemus
Simon Porte JacquemusFrancois Durand / Europress / Getty

4. Peter Copping

A Nina Ricci egykori művészeti vezetője tavaly nyáron igazolt át az Oscar de la Rentához. A divatház közleménye alapján Copping leszerződtetése ésszerű választás volt az Oscar de la Renta részéről, tekintettel arra, hogy a designer egyedi mintái és elgondolásai nagyon is megfelelnek a márka elképzeléseinek. „Ő egy igazán nagyszerű tehetség, sok közös van benne és a divatházban, ilyen például a tervezésre való érzékenység, a nyitottság és a kíváncsiság a világ dolgai, valamint a zene, a művészetek, az építészet és a kertészet iránt” – nyilatkozta a wwd.com-nak a divatház sajtósa, aki azt is elmondta, hogy modernizálni kívánják a luxusmárkát és nagyobb figyelmet kívánnak szentelni a kiegészítőknek is a közeljövőben.

Peter Copping
Peter CoppingPascal Le Segretain / Europress / Getty

5. Marc Jacobs

Az 51 éves designer 2013-ban hagyta el a Louis Vuittont, hogy teljes gőzzel a saját nevén futó márkájára és annak diffúziós vonalára, a Marc by Marc Jacobsra koncentráljon. Bár abban valószínűleg senki sem kételkedett, hogy Jacobsnak a francia divatház hátszele nélkül is van helye a szakmában, azért arra senki nem számított, hogy ilyen erős befolyása lesz majd a divat alakulására. Márpedig az elmúlt két divathét statisztikája alapján Jacobs teljes lángon ég és várhatóan a következő szezonban sem lesz ez másképp.

Marc Jacobs
Marc JacobsAstrid Stawiarz / Europress / Getty

6. Louisa és Pookie Burch

A testvérpárnak várhatóan nem lesz nehéz megkapaszkodnia a szakmában, tekintettel arra, hogy mostohaanyjuk az ismert üzletasszony és divattervező, Tory Burch, akit 48 éves kora ellenére a Forbes a legbefolyásosabb nők között tart számon a világon. A rohamléptekkel fejlődő Trademark néven futó márka eddigi kollekciói egyébként szerethetőek és színesek, mégha érezni is rajtuk egyfajta nosztalgiát. A tervezőpáros tavaly év elején mutatta be első online reklámkampányát, melynek arca a kilencvenes évek egyik ünnepelt modellje, a 38 éves Trish Goff volt, akiről Max Farago lőtte a jól sikerült reklámképeket.

Louisa Burch
Louisa BurchJemal Countess / Europress / Getty

7. Zaid Affas

A brit születésű, de Los Angeles-i székhelyű tervező 2014-ben indította el saját nevén futó márkáját, miután éveket töltött a Ralph Laurennél és a BCBG-nél. A nívós Central Saint Martins-en tanult Affas előszeretettel használ érdekes organikus formákat és kifinomult szöveteket, selymet,organzát vagy raffiát szoborszerű kabátjai, blúzai és ruhái tervezésénél, melyekkel elsősorban a városi nőket kívánja megcélozni. A fiatal tervező még csak két ready-to-wear kollekciót tudhat a háta mögött, de máris azt mondják róla a szakmában, hogy „újradefiniálja a modern luxust”.

zaidaffas
Zaid Affas

8. Paul Andrew

A CFDA / Vogue Fashion Fund díjas tervező megjárta a kötelező ranglétrát, a Calvin Kleinnél és a Donna Karannál tanulta ki a mesterséget, miután 2012-ben úgy döntött, hogy elindítja saját névre keresztelt márkáját. A CFDA díjával természetesen nemcsak még nagyobb ismertséget szerzett magának a szakmában, hanem értékes üzleti mentorálást és egy 300.000 dolláros támogatást is magáénak tudhat a brit dizájner. "Még mindig rengeteg tennivaló van” – mondta szerényen a kényelmes magassarkú cipőiről ismert Paul Andrew a díj átvételekor.

Paul Andrew
Paul AndrewNeilson Barnard / Europress / Getty

9. Riccardo Tisci

Az 1974-ben született olasz származású tervezőről már jó ideje az a pletyka járja, hogy a rengeteg divatházat egy kézben tartó LVMH átrakná a Guccihoz a Givenchytól, ahol 2005 óta kreatív igazgatója a női haute coutre és a ready-to-wear vonalnak, illetve 2008 óta ő viszi a divatház férfi vonalát is. A Design Istituto d'Arte-t és a londoni Central Saint Martinst kijárt tervező elsősorban lenyűgöző gótikus, kissé fetisiszta couture ruháiról és minimalista vonalvezetéséről ismert a szakmában. Persze a vélemények a tehetségét illetően azért megoszlanak, de sok, köztük befolyásos divatkritikus, mint például a The New York Times kritikusa, Cathy Horn, vagy az International Herald Tribune szakembere, Suzy Menkes szerint Tisci nagy lendületet adott a Givenchynak az elmúlt években. Bárhova kerüljön is a tervező, a munkáit mindenhol érdemes lesz figyelemmel kísérni.

Riccardo Tisci
Riccardo TisciMichel Dufour / Europress / Getty

10. J.W. Anderson

Az Észak-Írországból származó tervező eredetileg drámát tanult, ahol felfedezte a színpadi jelmezeket és az abban rejlő lehetőségeket, így tanulmányait a London College of Fashion férfidivat-tervező szakán folytatta tovább. Innentől kezdte Anderson karrierje beindult, első kollekcióját 2008-ban mutatta be a londoni divathéten, 2012-ben pedig már British Fashion Awards-zal díjazták tehetségét. Az 1984-ben született tervezőre tavaly csapott le a Loewe, azzal a céllal, hogy segítsen a márka újra felvirágoztatásában. Többekhez hasonlóan már mi is izgatottan várjuk, hogy mivel fog előrukkolni a következő szezonban a kiegészítőkben egyre jobb designer.

J.W. Anderson
J.W. AndersonPascal Le Segretain / Europress / Getty
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra