Hátlánc az új őrület

A celebnőknél újabban – még mindig, már megint – a hátrafordított nyaklánc a legmenőbb vörösszőnyeges kiegészítő. A héten már egyszer nagyon rosszul felöltözött Anne Hathaway például októberben csodásan festett hátláncával, egyszerű sötétkék Richard Nicoll ruhájában: mély dekoltázs helyett hátat villantani még mindig nagyon szexi trükk.

Többek között Cate Blanchett, Nicole Kidman és Kate Hudson is kipróbálta már a trendet, mely a Daily Mail szerint a függetlenség jele: a lapockák között lógó lánc azt üzeni, viselőjét nem érdeklik az elvárások, szabályok. Ráadásul a hát bőrén később jelennek meg ráncok, mint az arcon vagy a dekoltázson, így figyelemelterelésnek sem utolsó egy ilyen trükk. A legjobban a függőkkel ellátott "lariat" nyakláncok hordhatók ilyen stílusban, melyeken nincs kapocs, ami nyakunkat zavarná és melynek függői légiessé teszik viselőjük alakját.

Kaphatók direkt háton viselésre kialakított ékszerek is, de próbálkozhatunk hosszú lánccal és súlyosabb medállal ellátott bizsukkal is – a függő súlya azért fontos, hogy a nyaklánc a helyén maradjon. Az ékszer mellett az is lényeges, hogy a ruha megfelelő legyen, azaz hagyja szabadon hátunkat és a pántok ne kuszálódjanak össze a lánccal. A hátlánc annyira nem új trend, hogy Diana hercegnő is kipróbálta 30 évvel ezelőtt (a 20-as években a Charleston ruhákat is sokszor ékszerezték fel így) és Iman 2003-ban vonult vörösszőnyegre egy impozáns ékszerrel.

Nicole Kidman 2008-ban az Oscar gálán egészítette ki fekete Balenciaga ruháját egy masszív, 1399 karátos L’Wren Scott nyaklánccal, mely nemcsak a hátán, hanem dekoltázsán is feltűnően csillogott. Ezt azért mi nehezen próbálhatnánk ki, tényleg minimum egy Oscar gála kell ahhoz, hogy ne mutasson röhejesen ennyi csillogás. Kate Hudson 2010-ben a Screen Actors’ Guild Awards-on egy magasnyakú, hosszúujjú Emilio Pucci ruha mélyen kivágott hátrészét emelte ki Cartier gyémántokkal, melyek jól mentek a fehér ruha fényes berakásához és az egyszerű szabás mellett jól érvényesültek.

Cara Delevingne persze még az elegáns hátláncok közül is ki tudott választani egy olyat, amin egy csimpánz lóg banánokkal. A de Grisogono láncán 771 fekete gyémánt csillog, plusz pár banán sárga zafírból és egy masszív 22 karátos zafír, mely elég súlyos ahhoz, hogy helyén tartsa a láncot és még megy is a modell tetoválásaihoz. Hiba viszont, hogy a ruha ezüstszín pántjához nem megy a fekete lánc. Jennifer Lawrence is imádja a hátláncokat, ő például 2013-ban és 2014-ben is így ékszerezte fel magát az Oscar gálára. Neki jól áll a rövid Neil Lane gyémántlánc is, ami tényleg majdnem olyan, mintha csak félrecsúszott volna nyaklánca.

Naomi Watts egy 60 karátos Bulgari nyakláncot, a Serpenti ‘Ultimate Temptation’ nevű ékszert viseli lapockái közt, melynek dísze egy 12.16 karátos, cseppalakú gyémánt. Nála megfigyelhető, hogy nem feltétlenül kell hajunkat felkötni az ilyen ékszerekhez, de mindenképp félre kell söpörni, hogy érvényesüljön a koncepció. Jessica Biel is kibontott hajjal viseli láncát, de nála azért működik a koncepció, mert a Tiffany & Co hátlánc elég hosszú és olyan, mintha direkt az Elie Saab ruhához tervezték volna.

Önnek hogy tetszik ez a trend?

Ha ön is arra adja a fejét, hogy hátlánccal indul bulizni, ezekre figyeljen: kösse fel haját, hátul mélyen kivágott, de elöl magasan záródó felsőt vegyen fel. Ruhája legyen minél egyszerűbb, a lánc színe pedig illjen többi kiegészítőjéhez – aranyszínű lánc mellé ne vegyen ezüstláncos táskát például. Ha nem szép a hátbőre, inkább ne próbálkozzon. Kezdésnek próbáljon egy hosszú, függővel ellátott láncot hátra venni. És a legfontosabb: ha hátul mélyen kivágott ruhát vesz, olyan melltartót válasszon, ami nem lóg ki a ruhából! Az borzasztó közönséges hátlánccal és anélkül is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra