8 történelmi jelentőségű Vogue címlap

A szeptember tiszteletére végre a Vogue is visszaszállt a földre és címlapján nem celebeket, hanem a jelenleg legfontosabb kilenc szupermodellt, többek közt a magyar Axenta Vanessát szerepelteti. A borító nem csak azért jelentős, mert magyar lány még nem szerepelt az amerikai kiadvány szeptemberi számának címoldalán, hanem azért is, mert összesen eddig csak hét darab készült olyan címlapból, melyen csoportosan szerepelnek a legnagyobb modellek. A szeptemberi szám tiszteletére éppen ezért összegyűjtötte a Vogue.com az amerikai Vogue összes csoportos szupermodell-címlapját, 1947-től napjainkig.

Az áprilisi számmal ellentétben eléggé kitett magáért az amerikai Vogue a címlapot illetően: végre nem celebek, hanem valódi szupermodellek pózolnak a világ legnívósabb magazinjának borítóján, ráadásul a modellek közt a magyar Axente Vanessa is szerepel. Bár alapvetően maga Anna Wintour találta ki, hogy hivatásos modellek helyett celebek kerüljenek a magazin címlapjára, kifejezetten felüdülés a szakma legjobbjait látni a címlapon, nem pedig a túlértékelt, unalmas celebnőket.

Az idei, szeptemberi címlapnak még történelmi jelentősége is van, hiszen nyolcadikként csatlakozik az amerikai Vogue csoportos szupermodell-címlapjaihoz, így Axente Vanessa nem csak azzal írt történelmet, hogy magyarként először szerepelhet az amerikai Vogue szeptemberi címlapján, hanem azzal is, hogy a legnívósabb modellek közé is beválasztották. Először Irving Penn fotózott csoportosan modelleket a Vogue-nak még 1947-ben, mikor a második világháború romantizált képében a világ éppen hogy csak elkezdte felfedezni a szépség új értelmezéseit, azóta pedig csínján bánnak a népszerű koncepcióval.

Az egyik legfontosabb, csoportos címlap a szupermodellek aranykorában, 1992-ben, a Vogue századik évfordulóján készült, addig hasonló koncepcióval nem próbálkoztak a szerkesztők. A képen a korszak legnagyobb nevei, Cindy Crawford, Naomi Campbell, Christy Turlington és Linda Evangelista szerepelnek, akiknek nem kis szerepe volt a modellek státuszszimbólumának kialakításában. Hogy a mostani lapszámra Axente Vanessa is felkerült nem kis teljesítémény, elég ha csak megnézi a galériában azokat a modelleket, akiknek szintén sikerült!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Mustra