Ugyan mi a tökmagos és túrós pogácsára esküszünk, néha alakul úgy, hogy szinte minden kifogy a hűtőből. Ilyenkor különösen jó tejfölös pogácsát sütni, mert elég takarékos és kiadós. Figyeljünk rá, hogy a tejföl tényleg jó zsíros legyen, annál jobb lesz a pogácsánk!
Katuci
Hozzávalók:
25 dkg finomliszt
25 dkg rétesliszt (ha épp nincs otthon, készülhet csak finomlisztből is)
1 evőkanál só
2,5 dl zsíros (!) tejföl
10 dkg vaj
½ dl tej
1 evőkanál cukor
2,5 dkg friss élesztő
2 tojás
- A lisztet a sóval egy nagy tálba szitáljuk.
- Az élesztőt a meleg, cukros tejbe morzsoljuk, felfuttatjuk.
- Belekockázzuk a lisztbe a hideg vajat. Alaposan elmorzsoljuk az ujjbegyeinkkel.
- A vajas liszt közepébe öntjük a felfutott élesztőt, a tejfölt és az egyik tojást. Sima tésztát gyúrunk belőle, letakarjuk egy tiszta konyharuhával, két órán át huzatmentes, meleg helyen kelesztjük.
- A megkelt tésztát lisztezett munkafelületre borítjuk, sodrófával 1,5-2 cm vastagságúra nyújtjuk, éles késsel vagy pizzavágóval becsíkozzuk a tetejét, kiszaggatjuk, sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük. 20-30 percig a tepsin is hagyjuk kelni, közben 180 fokra előmelegítjük a sütőt.
- Elhabart tojással megkenjük a pogácsák tetejét, 15 perc alatt készre sütjük.
(4 cm-es szaggatót használva 30 darab lett belőle.)