A neoprén lesz az új peplum?

A ballonkabát, de leginkább a farmer óta tudjuk, hogy a legkülönbözőbb, addig ismeretlenként és idegenként ható anyagok is egyszer a divat mindennapjának szerves részeit képezhetik. Elég, ha egyetlen luxuscég használja a kifutón és a legtöbbször kitörő hisztéria követi és nem sokkal később az olcsóbb üzletek polcain is megtalálhatjuk őket. Tavaly még az átlátszó műanyagból készült táskákat és cipőket imádtuk, viszont készüljön fel: idén a neoprént ünnepeljük majd.

Mi az a neoprén?

A kémiai összetételével most nem untatjuk önt, elég, ha annyit tud róla, hogy kaucsukszerű anyag és apró légbuborékok vannak bele préselve. Nem meglepő tehát, hogy leginkább búvárruhák és egyéb sportruházatok gyártásánál használják őket. A külső hatásoknak rendkívüli módon ellenáll, viszont pont emiatt nagy a hőmegtartó képessége is, szóval semmiképpen ne a júliusi 40 fokos időre vásároljon be neoprénből.

Mivel hordjam? Hol szerezzem be?

Különösebb viselési szabályok nem vonatkoznak a neoprénre, egyszerűen az ésszerűséget kell itt is szem előtt tartani (például ahogy említettük, ne viseljük nagyon meleg időben). Bár a legtöbb divatszabályt megcáfolták már milliószor, ebben az esetben azért betartanánk, hogy ha felül bő ruhadarabot viselünk, akkor lent testhez állót és fordítva.

A neoprén-mánia a pulóverekkel indult: a Balenciaga és a Givenchy küldte kifutóra az oversize darabokat. Utóbbi azóta táskát is piacra dobott, ha van felesleges 300 ezer forintunk, miénk lehet belőle egy. Mivel maga az anyag meglehetősen merev, ezért amilyen formára szabták, azt megőrzi felvétel után is. Emiatt a legtöbbször a felsőtestünk egy gömbhöz hasonlít majd, így nem szerencsés, ha ehhez óriási, elálló nadrágokat párosítunk.

Szinte minden készült már ebből az anyagból, a nők - mivel eredendően többféle ruhadarabot hordhatnak - itt is előnyt élveznek. Míg láttunk nekik készült szandálokat, clutchokat, de még öveket is a pulóveren és szoknyán kívül, addig a férfiaknak be kell érniük a táskákkal, nadrágokkal és a már említett felsőruházattal. A magyarországi utcákat egyelőre (még) nem fenyegeti a neoprén-tenger, de a luxusházakat leggyorsabb ütemben másoló fast fashion boltokban (például Zara) már találkozhatunk velük.

Hogyan hordják mások?

Míg nálunk még nem robbant be a köztudatba, addig külföldön már lassan el is éri a so last season kategóriát. A street fashion fotókat nézegetve nehezen találunk olyan képkockát, ahol ne bukkanna fel, bár tény, hogy inkább a nőkön láthatjuk viszont. Hazai viszonylatban először Chaby-nál találkoztunk ezzel az anyaggal (ld. lenti fotó), meg is kértük őt, hogy mondja el a gondolatait vele kapcsolatban.

Tetszik önnek ez a poszt?

Keresse a Dívány divatblogját Facebookon, így nem marad le a következőről sem!

"Ez most az egyik kedvenc trendem, mondhatni neoprén-fanatikus lettem. Bár elvétve, de szerencsére itthon is találkozni vele, én például a Bershkában találtam rá egy fantasztikus táskára. Ezen a téren nemzetközi viszonylatban nagy kedvenc természetesen a Givenchy és a Balenciaga, de közel kerültek a szívemhez a Kenzo és Martino Rose ruhadarabjai is" – mondta Chaby, aki egyébként a SmizeDivat blog írója.

A kifutós képeket nézegetve ismerős arcra bukkanhatunk: a nőket a hegyekbe küldő Tommy Hilfiger tavaly ősszel mutatta be 2014-es tavaszi-nyári kollekcióját, ahol Axente Vanessára is neoprént adtak. Többek között őt is megtalálja a galériában, kattintson, megéri!

Oszd meg másokkal is!
Mustra