Teljes mértékben elfogult vagyok ha tésztáról, pizzáról vagy cukkiniről van szó, bármiről le tudnék mondani, de ezekről biztosan nem. A cukkininek ugyan még nincs szezonja ilyenkor (alig várom, hogy megrohamozzam kedvenc Újpest-drukker bácsimat a piacon), de ebben az átmeneti időszakban én már szoktam venni néha, mert nem bírom ki addig.
15 perces étel, de ebbe már a mosogatást is beleszámoltam. A szósz pont elkészül annyi idő alatt, amíg a tészta fő, így nem csak akkor jó, ha nincs kedvünk a hétvégét a konyhában tölteni, bámilyen dolgos hétköznapokon is könnyedén bevállalható. A balzsamecet használatától ne féljünk, isteni karamellizált ízt ad a zöldségnek, elég belőle néhány csepp is. Ráadásul már minden nagyobb boltban beszerezhető. Tésztára fel!
Hozzávalók (2 adaghoz):
25 dkg spagetti
1 nagyobb cukkini
4-5 szál újhagyma
3 gerezd fokhagyma
1 csokor friss vagy 1 evőkanál szárított bazsalikom
1 marék olajbogyó
40 dkg konzerv hámozott és kockázott paradicsom
1 dl fehérbor (pl. irsai olivér vagy rizling)
só, cukor,
olívaolaj, balzsamecet
parmezán és mozzarella
- Feltesszük a vizet melegedni sóval és némi olajjal.
- A megtisztított hagymát és fokhagymát felaprítjuk. A cukkinit is feldaraboljuk helyes kis kockákra.
- Egy nagyobbacska serpenyőben olívaolajat hevítünk, nagy lángon megpirítjuk benne a hagymát, a fokhagymát és a cukkinit, közben sózzuk.
- Mikor szépen megpirultak a cukkini kockák, két részletben hozzáadjuk a bort, amiből azonnal el is párolog az alkohol. Továbbra is nagy lángon főzünk!
- Mikor elforrt a bor néhány csepp balzsamecettel locsoljuk meg a zöldséget (ha pumpás az üvegünk, még jobb, 2-3 fújás is elég). Az ecet is elpárolog, és csak finom, karamellizált zöldségkockák maradnak vissza.
- A tészta ekkorra már biztosan belekerülhet a főzővizébe.
- A cukkinire öntjük a hámozott, darabolt paradicsomkonzervet és a szeletelt olívabogyót, belekeverjük a bazsalikomot, mérsékeljük a hőt. Én ilyenkor még kicsit utánasózom, és egy pici cukrot is adok hozzá.
- Nagyjából öt percig főzzük a szószt.
- Végül a szószhoz keverjük a tésztát, reszelt parmezánnal és apróra tépkedett mozzarellával tálaljuk.