Hústalan szerelmeim: a padlizsán

Szombaton a piacon már zöldségárban is volt padlizsán, a tökéletlenül lilára lakkozott kisebb darabok 2-300 forint körül vannak a Nagycsarnokban. Darabolni, szeletelni tökéletes. A szép nagyokat legfeljebb töltéshez érdemes kifizetni, igazán olcsó majd július végén lesz.

Szeretem a karakteresebb zöldségeket, nem kell velük sokat vacakolni egy ízekben bővelkedő fogáshoz, elég élményt adnak magukban is egy minőségi jóllakáshoz. A padlizsán az egyik legjobb ebben a műfajban. A legegyszerűbb grillezéstől a sok alapanyagot igénylő töltött és rakott fogásokig sok mindenben nagyot alakít. Fűszerezhető fahéjjal, kakukkfűvel, oregánóval, petrezselyemmel, elvihető mazsolásan édes-sósba, jó csípősen is, meghálálja a ráolvasztott sajtokat és illik a paradicsomhoz.

padlizsan

Grillen még nagy húsevőknek is eladható. A művelet előtt néhány órával érdemes lesózni és kinyomkodni belőle a vizet. Sütöttem már előzetes vízelvonással és anélkül is, csak úgy a tűzre vetve hajlamosabb megégni, de más, látványos különbséget ne várjunk. A grillezett maradékot el lehet rakni olívaolajban, akár télire is.

A frissitő nyári joghurtos padlizsán is pofonegyszerű. Hidegen igazán jó és eláll pár napig. A zöldséget kockákra vágom és úgy sózom, kinyomkodom. Kevés olívaolajon egy serpenyőben megsütöm. Kikeverem a natúr, lehetőleg valami sűrű házi joghurtot (Cserpes, Fuchs) egy kis tahinivel, fahéjjal, pici fokhagymát aprítok bele, egy kevés apróra vágott friss petrezselymet, kaprot, borsozom és elkeverem.

Nemrég egy sós-édes kuszkuszt készítettem vele, Fűszeres Eszter oldalán talált libanoni recept hústalanításával. Egyszerűen nem volt otthon száraz kecskehús, de még füstölt libacomb se, és úgy ítéltem meg, a gazdag recept hús nélkül is megáll, és tényleg. 30 deka bulgurt áztattam, közben a felkockázott padlizsánt besóztam. Mikor levet eresztett kinyomkodtam, olívaolajon átsütöttem, belekevertem 25 deka kimagozott datolyát, 20 deka aszalt sárgabarackot, 10 deka mazsolát két narancs frissen facsart levét, őrölt koriandermaggal, fahéjjal, római köménnyel, szerecsendióvirággal bőven fűszereztem, sóztam, borsoztam és a ráöntött bulgurral összemelegítettem, a végén apróra vágott, friss koriandert kevertem hozzá. Mennyei étel, nem győztünk betelni vele, ez van a képen is.

Kedvenc padlizsánreceptem ez a töltött: a nagyobb méretű padlizsánt 150 fokos sütőben szűk egy óra alatt készre sütöm (előtte fel kell szúrni, különben robban!). Kettévágom és megtöltöm a következő krémmel: túrót kikeverek friss, apróra vágott petrezselyemmel, durvára tört dióval, fokhagymával és a padlizsánból kikanalazott magok helyére töltöm. Tíz percre visszatolom a sütőbe pirulni.

A melanzane alla parmigiana-ról már volt szó, a musszakát pedig mindenki ismeri, önök hogy készítik a padlizsánt?

Oszd meg másokkal is!
Mustra