Tényleg kihűl a forró étel, ha fújod?

GettyImages-114142023
Olvasási idő kb. 3 perc

Gyerekként mindenki megtanulja a szüleitől, hogy a forró levest, teát, a gőzölgő pizzát vagy bármilyen egyéb ételt-italt fújogatni kell, ha azt szeretnénk, hogy minél hamarabb kihűljön. De tényleg működik a legősibb trükk, és csakugyan gyorsabban lehűlnek az ételek, ha rájuk fújsz?

A legegyszerűbb módszer a legjobb a forró étel hűtésére

A válasz egyértelmű igen – nem véletlen, hogy ősidők óta ismeri az emberiség ezt a rendkívül egyszerű, de annál hatásosabb technikát –, a dolog kulcsa pedig a fizikában, pontosabban a hőközlésben rejlik. A szádon kifújt levegő hőmérséklete (mely általában a normál emberi testhőmérsékletnek, 36-37 foknak felel meg) alacsonyabb, mint a forró, gőzölgő étel-ital közvetlen közelében lévő levegőé: találkozásukkor a két eltérő hőmérsékletű levegő elkezdi azonos hőfokra hűteni, illetve melegíteni egymást, szakszóval élve termikus egyensúly jön létre.

A forró étel-ital folyamatosan hőt ad le a környezetének – azaz kihűl –, mely folyamatot felgyorsítja, ha a tányér vagy a csésze körüli levegő hideg (a meleg levegő ellenben lassítja), vagyis minél többet fújkálsz és hűtöd a „légteret”, annál hamarabb élvezheted a fogyasztható hőfokra levitt ételt vagy italt. Ugyanez a jelenség az oka, hogy az ételek sokkal gyorsabban kihűlnek egy hideg szobában, mint egy jól fűtött helyen, illetve ellenkezőleg, a fagylalt ezért kezd rohamos olvadásba, miután kivetted a hűtőből.

Érdemes fújni a forró ételt
Érdemes fújni a forró ételtNicolasMcComber / Getty Images Hungary

Minél melegebb egy étel, annál könnyebb és gyorsabb fújással lehűteni, hiszen nagyobb a kétféle levegő közötti hőmérsékleti eltérés; langyos ételek esetében gyakran egyáltalán nem működik a fújás, ugyanis a pára és a kifújt levegő hőfoka alig különbözik egymástól. Szintén gyorsítja a kihűlést, ha felszeleteled a forró ételt, a kisebb darabok ugyanis kevesebb hőt képesek megtartani.

A párolgást is segíted a fújással

A gőzölgő, vagyis vízpárát a levegőbe bocsátó forró ételek-italok esetében szintén fontos, hogy amikor rájuk fújsz, elfújod a légneművé váló párát a felszínükről, így szárazabb levegő kerül a helyére, melyből kevesebb vízmolekula képes visszacsapódni. Mindemellett a fújás erejével vízmolekulákat „szaggatsz le” a célpont felszínéről, vagyis „kényszerpárologtatod” az ételt-italt, a párolgás pedig hőt vesz el, vagyis szintén gyorsítja a kihűlést. Ez az oka, amiért a tetővel, fóliával, konyharuhával lefedett forró étel sokkal kevésbé és lassabban hűl ki, ugyanis így gátolod a szabad párolgást.

A szüleidtől eltanult egyszerű, de annál hatásosabb módszerrel tehát valóban kiválóan lehűtheted az ételeket, így ne restelld fújogatni őket – abban az esetben viszont, ha óvatlanul túlságosan forró ételbe, italba harapnál, kortyolnál bele, azonnal kezeld az égés helyét hideg, tiszta vízzel. Amennyiben a seb súlyosabb, és a fájdalom nem múlik el néhány órán belül, érdemes orvost felkeresni – az égett száj, nyelv, nyelőcső komolyabb problémákat okozhat, mint azt sokan gondolják.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek