Komoly bírságokat úsznak meg a hazai szabálysértők ezzel az olcsó trükkel

GettyImages-1023293394

Az elmúlt években több száz olyan céget és magánszemélyt azonosított a rendőrség, akik trükkös módon megváltoztatják az autók bejegyzett üzembentartóit, hogy használóik megússzák a közlekedési közigazgatási bírságokat.

A csalásra épülő vállalkozások sokszor hajléktalanok nevén futnak, akiket semmilyen hivatalos úton nem tudnak elérni a hatóságok. Amikor pedig túl sok tartozást halmoznak fel, a csalók egyszerűen bedöntik a vállalkozást – derül ki az Economx cikkéből.

Trükkös módon próbálják elkerülni a bírságot

A jelenségről elsőként rendőrségi információra hivatkozva a Traffix nevű közlekedési blog számolt be. A csalók eszerint azt használják ki, hogy a gyorshajtási ügyek többségében nem állítják meg a helyszínen a szabálysértőket. Az ilyen ügyekben az objektív felelősség elve alapján közigazgatási eljárás indul, így a bírságot az autó tulajdonosának kell megfizetnie, amennyiben nem nevezi meg a szabálysértés elkövetőjét, illetve nem jelzi, hogy járművét ellopták vagy eladta azt.

A csalás résztvevői a trükkel pár ezer forintból megússzák a közlekedési bírságokat
A csalás résztvevői a trükkel pár ezer forintból megússzák a közlekedési bírságokatSouth_agency / Getty Images Hungary

A szabálysértésekről készült határozatot a rendőrség 8 napon belül küldi ki a tulajdonosnak, aki csak akkor értesül erről azonnal, ha van Ügyfélkapu-regisztrációja, és korábban elektronikus ügyintézést kért. Ennek hiányában a rendőrség ajánlott levelét a posta próbálja kézbesíti. Ha a címzett nem veszi át a levelet, akkor a kézbesítési vélelem előtt további hetek telhetnek el.

Ezután 30 nap áll rendelkezésre a fellebbezésre vagy a büntetés befizetésére. Amennyiben ez nem történik meg, a rendőrség néhány napon belül értesíti a kormányhivatalt, hogy vonja ki a forgalomból a szabálysértésben szereplő autót. A kormányhivatal azonban jelezheti, az autó már tulajdonost váltott, az új tulajdonossal szemben pedig nem lehet szankciót alkalmazni. A Traffix információi szerint

az autókereskedő cégek illetékmentesen adhatják-vehetik egymás közt a járműveket, pár ezer forintot kérnek az érdeklődőktől, a csalásra épülő vállalkozások pedig sokszor hajléktalanok nevén futnak, akiket semmilyen hivatalos levéllel nem találnak meg a hatóságok, amikor pedig túl sok tartozást halmoznak fel, akkor egyszerűen bedöntik a vállalkozást.

Többféle bírságot érint

Az érintett szabálysértések között a gyorshajtás mellett a vasúti átjárón való tiltott áthaladás, a piros lámpán való áthajtás, az autópálya leállósávjának használata, a behajtási tilalomra és kötelező haladási irányra vonatkozó szabály megsértése, valamint a természetvédelmi területeken való engedély nélküli közlekedés is szerepel, de a benzinkutakról fizetés nélkül elhajtók, illetve az úthasználati díj fizetését elmulasztók között is ott lehetnek az autóátírásos csalók.

A közlekedésrendészet az ügyekben költségvetési csalás gyanúja miatt indított eljárást, a nyomozást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal végzi. Közben vizsgálják annak a lehetőségét is, hogy a csalásokat hogyan lehetne még inkább visszaszorítani.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek