Brutális összegbe kerülhet a gyorshajtás, akkor is, ha nem kapod meg az értesítést

GettyImages-1183918002
Olvasási idő kb. 3 perc

Lehet, hogy nem is tudsz róla, de a hatóságnál már ketyeg az óra, és a büntetés csak egyre nagyobb bajokat hozhat magával.

Elég, ha nem veszel észre egy harmincas táblát, és már bele is szaladtál a büntetésbe. Ha viszont nem fizetsz idejében, akár az adóhatósághoz is kerülhet az ügy, sőt, még a forgalomból is kitilthatnak.

Ha nem vetted át, akkor is átvetted a gyorshajtásról szóló értesítőt

A Totalcar írta meg, hogy még az sem jelent mentséget, ha valaki nem azért nem fizeti ki a büntetést, mert nem akarja, hanem nem is tud róla, hogy fizetnie kell. Előfordulhat ugyanis, hogy a gyorshajtásról szóló levelet és csekket ugyan kiküldték a rendszerben található címre, ám azt a gépkocsi üzembentartója nem vette át, mivel elköltözött, esetleg hosszabb ideig külföldön tartózkodott. Az automatizált rendszer azonban arra épül, hogy a központi nyilvántartásokban valós és aktuális adatok szerepelnek.

Tehát, ha a traffipaxszal felvétel készül arról, hogy gyorsan hajtottál, a rendőrség postázza az üzembentartó bejegyzett lakcímére az értesítőt, ám ha nem történik meg a bírság befizetése, értesítik a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, illetve a területileg illetékes okmányirodát a pénz behajtására és az autó forgalomból történő kivonására.

Azt is fontos tudni, hogy a második sikertelen kézbesítést követő ötödik napon a levél kézbesítettnek minősül, attól függetlenül, hogy valóban átvetted-e. A kézbesítéstől számítva 53 napod van a csekk befizetésére. 

A gyorshajtás miatt akár az autódat is kivonhatják a forgalomból
A gyorshajtás miatt akár az autódat is kivonhatják a forgalombólPeter Dazeley / Getty Images Hungary

Az Ügyfélkapura érkezhet az értesítés

Ha van Ügyfélkapu-regisztrációd, akkor az adóhatóság nem postai úton küldi a leveleket, hanem elektronikusan, a tárhelyedre. Sajnos, egyre több az adathalász levél, és sokan figyelmen kívül hagyják, ha hivatalos helyről vagy szolgáltatótól kapnak üzenetet, ám ezúttal nagy hiba nem törődni a követelés behajtása ügyében írt levéllel.

Ugyanis, ha a NAV felszólítása ellenére sem fizeted be a bírságot, továbbküldik az okmányirodának, amely hivatalból kizárja az autót a fogalomból.

Azért is fontos, hogy eddig ne jusson el az ügy, mert ilyenkor csak annál az okmányirodánál lehet visszahelyeztetni az autót a forgalomba, ahol a kivonás történt, tehát ha időközben akár több vármegyével távolabb vagy külföldre költöztél, ezt akkor is csak a korábbi lakhelyed szerinti hivatalnál teheted meg. 

Ha szeretnéd tudni, milyen következményekkel járhat, ha nem fizeted a hiteled, olvasd el ezt a cikkünket is. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek