Változnak az úthasználat feltételei mától, nagy változás jön egy kategóriában

GettyImages-1316478477
Olvasási idő kb. 2 perc

Az úthasználat változásai mától lépnek életbe.

Mától útdíjköteles gépjármű a nehéz-tehergépjármű és a lakóautó, valamint az ilyen gépjárműből és az általa vontatott pótkocsiból, félpótkocsiból vagy másik útdíjköteles gépjárműből álló járműszerelvény – írja az Index.

A díjazás a következő kategóriáknak megfelelően szerint alakul:

  • D1 kategóriába tartozik a motorkerékpár, valamint a 3500 kilogramm megengedett legnagyobb össztömegű, a vezetővel együtt legfeljebb 7 személy szállítására alkalmas személygépkocsi és annak pótkocsija,
  • D2 kategóriába minden olyan jármű, mely más kategóriába nem sorolható, és külön jogszabály szerint nem minősül útdíjkötelesnek,
  • B2 kategóriába tartozik az autóbusz,
  • U kategóriába pedig a D2 és B2 kategóriás járművek vontatta pótkocsik.
Az úthasználat a buszok esetében alakul át a leginkább
Az úthasználat a buszok esetében alakul át a leginkábbfocusstock / Getty Images Hungary

A buszoknál is változás jön, de ez a kategória április elsejéig haladékot kapott: ekkortól használatarányosan fizetnek majd útdíjat, megtett kilométer alapján. Február és március hónapokra tehát még új matricát kell venniük, áprilistól azonban már a fenti változásnak megfelelően fizetik meg az útdíjat.

A z új rendszer szerint nemcsak a gyorsforgalmi, hanem a főutak (jellemzően az egy és két számjegyű főutak) használatáért is fizetniük kell a 9 főnél nagyobb személyszállító járműveknek.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek