Puffasztott rizst fogyasztasz a diétádhoz? Nem biztos, hogy jó ötlet

GettyImages-1310477844

Ha legközelebb puffasztott rizst vennél, érdemes közelebbről is szemügyre venned a tápanyagtartalmát, mert érhetnek meglepetések.

A puffasztott rizs általában eléggé megosztja az embereket. Vannak, akik szerint „se íze, se bűze”, ezért valóságos megvetéssel tekintenek rá, mások viszont hajlandóak megbékélni vele, mert hasznos eszköznek tekintik a fogyókúrához. De vajon mit gondol róla az élelmiszeripari szakember?

Hogyan készül a puffasztott rizs?

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, a puffasztott rizs egy úgynevezett extrudálási eljárással készül. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a rizst pépesre főzik, majd nagy nyomáson egy szűk résen nyomják keresztül.

„Ahogy a termék kilép a résen, a nagy nyomás hirtelen lecsökken, és ennek hatására kialakul jellegzetes, légies állománya, nedvességtartalma pedig lecsökken, ezért mindenféle adalékanyag nélkül is hosszú időre eltarthatóvá válik” – magyarázta a szakember.

Házilag is fel lehet dobni
Házilag is fel lehet dobniAnna Blazhuk / Getty Images Hungary

Az alapanyaghoz a gyártás során más gabonaféléket vagy akár fűszereket, ízesítőanyagokat is lehet keverni, ami ízében és formájában változatosabbá teheti a terméket.

Mennyire jó ötlet beépíteni a diétás étrendbe?

A szakember szerint sokan azt gondolják, hogy a puffasztott, extrudált termékek tökéletes választásnak számítanak a fogyókúrához, ez azonban nem teljesen állja meg a helyét. „Való igaz, hogy a puffasztott rizs a bekerülő levegő miatt könnyebbnek tűnik, de semmivel nem alacsonyabb a kalóriatartalma, mint az alapanyagé, vagyis a rizsé.”

A vásárlásnál mindenképpen érdemes megnézni a terméken lévő tápértékadatokat.

Traszkovics Zsolt hozzátette, nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy az előállítása során alkalmazott hőhatás miatt a puffasztott rizs gyors felszívódású szénhidrátokat tartalmaz, ezért glikémiás indexe igen magas. Ennek következtében fogyasztása után gyorsan megemeli a vércukorszintet, de a pluszenergiát hamar felhasználja szervezetünk, így rövidesen ismét éhesek leszünk.

Nincsenek benne értékes tápanyagok, és nem is túl laktató, így többet kell fogyasztani belőle
Nincsenek benne értékes tápanyagok, és nem is túl laktató, így többet kell fogyasztani belőleHandmadePictures / Getty Images Hungary

„Természetesen az előbbiek elmondhatóak más élelmiszerekről is, tehát ilyen szempontból az extrudált termékekben semmi kirívó nincsen. Ha valaki fogyni szeretne, én azt javaslom, hogy ne egy csodaélelmiszert vagy diétát keressen, mert olyan nincs, hanem próbáljon megfelelő életmódot, étrendet kialakítani, és ezt ne csupán kúraszerűen tegye.”

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra