Mostantól nem eszed majd olyan kedvvel a parmezánt: gusztustalan összetevő rontja el

GettyImages-1170370806
Olvasási idő kb. 2 perc

Ha abban a boldog hitben éltél eddig, hogy a parmezán vegetáriánusok számára is biztonsággal fogyasztható étel, elrontjuk a napodat: ez a sajt nem vega, ahogyan több más társa sem.

Az igazi olasz parmezánban az állati eredetű tejoltó enzim rontja el az összképet, de az a helyzet, hogy ha eláruljuk, milyen forrásból származik ez az egyik kedvenc olasz keménysajtunkban, sokan lesznek, akik soha többé nem tudnak majd ugyanolyan szemmel tekinteni a parmezánra.

A parmezán sötét titka

Parmezán helyett talán mást teszel majd mostantól a pizzádra
Parmezán helyett talán mást teszel majd mostantól a pizzádraEugene Mymrin / Getty Images Hungary

Le kell szögeznünk, hogy az alább leírtak az eredeti olasz módszerrel készített parmezánra vonatkoznak: léteznek olyan, általában saját márkás alternatívái is a sajtfajtának, amelyek esetében nem bajlódnak annyit a tradicionális recept követésével. Ha viszont az eredeti olasz ínyencséget szereted, akkor a lentiek sajnos a valóságot fedik.

Nem húzzuk tovább: az állati eredetű tejoltó enzim tradicionálisan a borjak gyomornyálkahártyájából származik. A levágott borjú gyomornyálkahártyáját kimossák, megszárítják, majd négy-öt napon át lágyítják bórsavban. Borzalmasan hangzik, mégis: ez a valóság.

Más sajtokkal is vigyázni kell

Ha a fentiek olvastán forogni kezd a gyomrod, megértjük. Jó tudni, hogy létezik növényi eredetű alternatívája is az oltóenzimnek: ha ezt használják, azt fel kell tüntetni a sajt csomagolásán. Az ezekkel készült sajtok teljesen vegetáriánusok, és kegyetlenségtől mentesek lehetnek.

Nagyon nem mindegy, mit teszel abba a szendvicsbe
Nagyon nem mindegy, mit teszel abba a szendvicsbeLauriPatterson / Getty Images Hungary

Jó tudni, hogy a lenti sajtok is tartalmazhatják ezt az összetevőt:

  • Grana padano
  • Rokfort
  • Gorgonzola
  • Ementáli
  • Gruyére
  • Camembert

Legközelebb tehát nagyon figyelj, ha garantáltan állati eredetű adaléktól mentes sajtot keresel a közértben: könnyen lehet, hogy amit eddig ettél, nem volt az.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

 

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek