Hús, tojás és rizs: mit kell megmosni a főzés előtt, és mit nem?

GettyImages-1436083066

Sokak számára zavart okoz, hogy a hús, a tojás és a rizs mosására eltérő ajánlások vonatkoznak.

Bár a legtöbb alapanyagot nagyon is indokolt a főzés előtt leöblíteni, van köztük olyan is, aminél a mosás nemhogy nem szolgálja a higiénia javát, hanem komoly élelmiszer-biztonsági kockázatokat rejt magában, így akár meg is fertőződhetsz miatta. Mutatjuk, hogy a hús, a tojás és a rizs közül melyik tartozik ide.

Amit nem kell megmosni a főzéshez

A szalmonellától tartva a tojást sokan hajlamosak automatikusan megmosni felhasználása előtt, de erre a legtöbb esetben semmi szükség nincs. A NÉBIH álláspontja a kérdésben a következő:

A tiszta tojást nem kell felhasználás előtt megmosni. Mosás során megsérülhet a tojás természetes, külső védőrétege, és a héj átjárhatóvá válhat a baktériumok számára. Ha szennyezett a tojás, próbálja meg szárazon megtisztítani. Ha mégis szükséges, csak közvetlenül felhasználás előtt mossa, és alaposan öblítse le” – tanácsolja a hivatal.

A tiszta tojásokat felesleges megmosni a főzés előtt
A tiszta tojásokat felesleges megmosni a főzés előttAzByCx / Getty Images Hungary

Hasonló a helyzet a csirkehússal is, amit az emberek gyakran a mosogatótálcában mosnak le, remélve, hogy így megszabadulhatnak a rajta tanyázó veszélyes baktériumoktól. A bökkenő csak az, hogy a csapból folyó víz nem pusztítja el a kórokozat, viszont mindenfelé spriccelve más felületeket is beszennyezhet, így amikor gyanútlanul hozzányúlsz valami máshoz, észrevétlenül megfertőződhetsz.

A baktériumok csak a megfelelő hőkezeléstől, vagyis a sütés-főzéstől pusztulnak el.

Amit meg kell mosni a főzéshez

A rizs nem állati eredetű táplálék, így könnyen abba a hitbe ringathatod magad, hogy felesleges megmosni. A rizsszemek közé azonban a gyártási procedúra során héjdarabkák, apró törmelékek és más szennyeződések kerülhetnek, ezért a főzés előtt érdemes alaposan átöblíteni. Ilyen módon megszabadulhatsz a felületükön lévő keményítőmaradványoktól is, aminek révén a rizs kevésbé fog összetapadni főzés közben.

A rizst ajánlott beáztatni, mert arzénmaradványokat tartalmazhat
A rizst ajánlott beáztatni, mert arzénmaradványokat tartalmazhatoykuozgu / Getty Images Hungary

És mi a helyzet az áztatással? Ez olyan szempontból mindenképpen hasznos lehet, hogy a szemek így könnyebben megpuhulhatnak, és kevesebb főzést igényelnek. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a rizs felszívja és elraktározza a talajban felhalmozó arzént, amely rákkeltő hatásáról ismert. Erre szintén az áztatás a megoldás, ami egy kutatás szerint 28–60 százalékkal csökkentheti az arzénszintet.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra