A mikrohullámú sütőben gyakran kiborul vagy kifröccsen az étel, ezért rendszeres tisztításra szorul, de érzékeny elektromos berendezés lévén csak kellő körültekintéssel szabad hozzányúlni. A következőkben szakértők mondják el, hogy mi az a 6 gyakori hiba, amit a saját jól felfogott érdekedben el kell kerülnöd a mikró takarítása során.
1. Erős vegyszerekkel való tisztítás
Bár indokoltnak tűnhet, hogy a makacs szennyeződések és baktériumok eltávolításához erős vegyszereket, például hipót, ammóniát vagy sütőtisztítót vegyél igénybe, a szakemberek óva intenek ettől.
„A vegyszerek hő hatására mérgező gázokat bocsáthatnak ki, amelyek beszennyezhetik az ételt” – figyelmeztet Kevin Geick, egy veszélyes hulladékok ártalmatlanításával foglalkozó cég menedzsere, aki azt javasolja, hogy ilyen célra csak kifejezetten a mikrohullámú sütőhöz szánt termékeket vagy természetes alternatívákat használj.
2. A mikró szellőzőnyílásainak elhanyagolása
Az általában a mikrók oldalsó vagy hátsó részén kialakított szellőzőnyílások a forró levegő távozását szolgálják. Ha azonban a zsíros lerakódások vagy más szennyeződések eltömítik őket, nem tudják betölteni funkciójukat, ami ronthatja a készülék hatékonyságát. A szakértők ezért azt ajánlják, hogy időről időre tisztítsd meg a szellőzőnyílásokat egy puha sörtéjű kefe segítségével.
3. A kezelőpanel eláztatása
A mikró kezelőfelületén gyorsan meglátszanak az ujjlenyomatok és a maszatos szennyeződések, ami – hacsak nem akarsz ragacsos gombokat nyomkodni – gyakori beavatkozást igényel. De ennek nem az a módja, hogy egy vízben tocsogó szivaccsal törlöd le a panelt, vagy közvetlenül tisztítószert permetezel rá.
A nedvesség károsíthatja a kényes elektronikát.
Ennek elkerülése végett csak enyhén nedvesítsd be a törölgetésre kijelölt szivacsot vagy ruhát.
4. Súroló hatású eszközök alkalmazása
Még ha nehezen boldogulsz is a makacs szennyeződések eltávolításával, ne használj olyan eszközöket vagy anyagokat, amelyek összekarcolhatják a mikró belső felületét. Az így keletkező résekben baktériumok telepedhetnek meg, ráadásul, ha fémalapú eszközökkel, például acélgyapottal próbálkozol, azok apró fémforgácsot hagyhatnak maguk után, amelyek a melegítéskor szikrát vethetnek, és tüzet okozhatnak.
A mikró tisztásához szivacsot vagy mikroszálas törlőkendőt használj!
5. A tömítések és zsanérok kihagyása
Ha letörlöd a mikró falait és forgótányérját, azzal még nem végeztél. Ne feledkezz meg az ajtó tömítései és zsanérjai körül lévő apró zugokról sem! Ha nem tisztítod meg őket, a hézagokban összegyűlő ételmaradványok miatt kellemetlen szagok alakulhatnak ki.
6. A magnetron megérintése
A mikrohullámú sütőkben egy magnetron nevű eszköz generálja az ételt felmelegítő elektromágneses hullámokat. Ez a készülék hátsó részén található, ezért a mindennapi használat során nemigen lehet kontaktusba kerülni vele. Ha azonban valamilyen okból szétszednéd a mikrót – például azért, mert meghibásodik vagy felmerül a gyanú, hogy a belseje is szennyeződött –, fontos, hogy soha, semmilyen körülmények között ne érintsd meg.
Ugyanez érvényes a kondenzátorra is, amely halálos elektromos töltést hordozhat, még akkor is, ha a mikró ki van húzva.
De hogyan kell helyesen megtisztítani a mikrót? Erről alábbi cikkünkből tájékozódhatsz:
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés