Áramütés lehet a vége, ha így tisztítod a mikrót

GettyImages-1491120027

Itt van néhány jellemző hiba, ami a készülékre és rád is veszélyt jelenthet a mikró tisztításánál.

A mikrohullámú sütőben gyakran kiborul vagy kifröccsen az étel, ezért rendszeres tisztításra szorul, de érzékeny elektromos berendezés lévén csak kellő körültekintéssel szabad hozzányúlni. A következőkben szakértők mondják el, hogy mi az a 6 gyakori hiba, amit a saját jól felfogott érdekedben el kell kerülnöd a mikró takarítása során.

1. Erős vegyszerekkel való tisztítás

Bár indokoltnak tűnhet, hogy a makacs szennyeződések és baktériumok eltávolításához erős vegyszereket, például hipót, ammóniát vagy sütőtisztítót vegyél igénybe, a szakemberek óva intenek ettől.

„A vegyszerek hő hatására mérgező gázokat bocsáthatnak ki, amelyek beszennyezhetik az ételt” – figyelmeztet Kevin Geick, egy veszélyes hulladékok ártalmatlanításával foglalkozó cég menedzsere, aki azt javasolja, hogy ilyen célra csak kifejezetten a mikrohullámú sütőhöz szánt termékeket vagy természetes alternatívákat használj.

A citrom segíthet a szennyeződések fellazításában
A citrom segíthet a szennyeződések fellazításábanAndreyPopov / Getty Images Hungary

2. A mikró szellőzőnyílásainak elhanyagolása

Az általában a mikrók oldalsó vagy hátsó részén kialakított szellőzőnyílások a forró levegő távozását szolgálják. Ha azonban a zsíros lerakódások vagy más szennyeződések eltömítik őket, nem tudják betölteni funkciójukat, ami ronthatja a készülék hatékonyságát. A szakértők ezért azt ajánlják, hogy időről időre tisztítsd meg a szellőzőnyílásokat egy puha sörtéjű kefe segítségével.

3. A kezelőpanel eláztatása

A mikró kezelőfelületén gyorsan meglátszanak az ujjlenyomatok és a maszatos szennyeződések, ami – hacsak nem akarsz ragacsos gombokat nyomkodni – gyakori beavatkozást igényel. De ennek nem az a módja, hogy egy vízben tocsogó szivaccsal törlöd le a panelt, vagy közvetlenül tisztítószert permetezel rá.

A nedvesség károsíthatja a kényes elektronikát.

Ennek elkerülése végett csak enyhén nedvesítsd be a törölgetésre kijelölt szivacsot vagy ruhát.

A túlzott nedvesség kerülendő a mikró tisztítása során
A túlzott nedvesség kerülendő a mikró tisztítása sorángolibtolibov / Getty Images Hungary

4. Súroló hatású eszközök alkalmazása

Még ha nehezen boldogulsz is a makacs szennyeződések eltávolításával, ne használj olyan eszközöket vagy anyagokat, amelyek összekarcolhatják a mikró belső felületét. Az így keletkező résekben baktériumok telepedhetnek meg, ráadásul, ha fémalapú eszközökkel, például acélgyapottal próbálkozol, azok apró fémforgácsot hagyhatnak maguk után, amelyek a melegítéskor szikrát vethetnek, és tüzet okozhatnak.

A mikró tisztásához szivacsot vagy mikroszálas törlőkendőt használj!

5. A tömítések és zsanérok kihagyása

Ha letörlöd a mikró falait és forgótányérját, azzal még nem végeztél. Ne feledkezz meg az ajtó tömítései és zsanérjai körül lévő apró zugokról sem! Ha nem tisztítod meg őket, a hézagokban összegyűlő ételmaradványok miatt kellemetlen szagok alakulhatnak ki.

6. A magnetron megérintése

A mikrohullámú sütőkben egy magnetron nevű eszköz generálja az ételt felmelegítő elektromágneses hullámokat. Ez a készülék hátsó részén található, ezért a mindennapi használat során nemigen lehet kontaktusba kerülni vele. Ha azonban valamilyen okból szétszednéd a mikrót – például azért, mert meghibásodik vagy felmerül a gyanú, hogy a belseje is szennyeződött –, fontos, hogy soha, semmilyen körülmények között ne érintsd meg.

Ugyanez érvényes a kondenzátorra is, amely halálos elektromos töltést hordozhat, még akkor is, ha a mikró ki van húzva.

De hogyan kell helyesen megtisztítani a mikrót? Erről alábbi cikkünkből tájékozódhatsz:

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra