Ha úgy érzed, használhatatlan vagy a reggeli kávéd előtt, és elképzelhetetlen, hogy nélküle induljon a nap, akkor nem vagy egyedül. Magyarországon a felnőttek 85%-a rendszeresen kávézik, és többségünknek a reggeli rutin részét képezi a napindító kávé akár otthon, akár a munkahelyen, esetleg is-is. Gyerekkoromban nagyon nem értettem, a szüleim miért isszák azt a keserű fekete italt, aztán amikor elérkezett a hosszú éjszakai tanulások ideje fiatal felnőttként, bizony én is lelkesen iszogattam már, igaz, jó sok tejjel.
Latte vagy eszpresszó
A magyar nők többsége egy felmérés szerint tejjel fogyasztja a kávét, tejeskávé vagy kapucsínó formájában, míg a férfiak nagyrészt maradnak inkább az eszpresszónál. Általános vélekedés, hogy ez utóbbi erősebb, de ez maximum az íz intenzitására igaz, mert a kávé élénkítő hatását kiváltó koffein mennyiségét a hozzáadott tej nem befolyásolja.
Milyen az erős kávé?
Ha erős kávéról beszélünk, érdemes különbséget tennünk ízének intenzitása és élénkítő hatása között. Az ízét befolyásolja a pörkölés, a kávé fajtája és az elkészítés módja, de a koffeintartalom nincs rá jelentős hatással. A koffein önmagában keserű, szappanos ízű anyag, de a kávé aromáját inkább a benne található savak határozzák meg. A kész ital koffeintartalma egyrészt attól függ, milyen fajtájú kávébabot használunk, másrészt attól, hogyan készítjük el. Erős kávé alatt legtöbben a telt, karakteres ízre gondolnak, ami a ristrettóra vagy az eszpresszóra jellemző, de olyan is akad, akinek minél keserűbb a kávé, annál jobb.
Mennyi koffein van a kávéban?
Egyetlen kávébabban körülbelül 6 milligramm koffein van, azonban ez a fajtától is függ. Az arabica kávé körülbelül 12 mg, míg a robusta kávé körülbelül 22 mg koffeint tartalmaz grammonként. De ezt nem csak a fajta, a termesztés helye is befolyásolja, mert minél magasabban fekszik a termőterület, annál kevesebb koffeint tartalmaz a termés. Ez azzal van összefüggésben, hogy a koffein a növények védekezését szolgálja a rovarokkal szemben, de a tengerszint feletti magasság növekedésével számuk egyre csökken, így a védekezésképpen termelt koffein szintje is alacsonyabb.
A pörkölés hatása
A koffein hő hatására lebomlik ugyan, de az igazság az, hogy a legtöbb pörkölési hőmérséklet túl alacsony ahhoz, hogy hatással legyen a koffeinszintre. Jelentősége inkább azért van, mert a folyamat során felszabadul a koffein, ami a nyers magokban a csersavhoz van kötve. A pörkölés közben a szemek vizet veszítenek, kitágulnak, és őrölhetővé válnak, és az, hogy ebből mennyit használunk, már egyáltalán nem mindegy.
Sokat számít, hogyan készül
A koffein vízben oldódó vegyület, és minél nagyobb felületen, minél tovább érintkezik a víz az őrleménnyel, annál nagyobb mennyiség tud kioldódni, de a kávénk koffeintartalmát nagyban befolyásolja, hogy milyen módszerrel készítjük el. Egy berlini termékminősítő intézet által elvégzett teszt során érdekes eredmények születtek:
Rövid kávék koffeintartalma:
- ristretto (15 ml): 63,15 mg
- eszpresszó (25 ml): 68,25 mg
- tűzhelyen készült eszpresszó (kotyogós, 30 ml): 49,2 mg
Érdekesség, hogy 100 ml-re vetítve ezeknek magasabb a koffeintartalma, mint a hosszú kávéknak, annak ellenére, hogy rövidebb ideig készülnek. Egy ristretto 15, míg egy eszpresszó 25 mp alatt készül el.
Hosszú kávék koffeintartalma:
- Filteres, csepegtető kávéfőzővel: 169,75 mg
- Francia kávéfőzővel (french press): 225,75 mg
- 8 órás hideg áztatással: 238 mg
- 24 órás hideg áztatással: 280 mg
Ezekből egy adagra vonatkoznak az eredmények, ami 250 ml. A francia dugattyús és a csepegtetős kávéfőzőt gyakran használjuk otthon vagy a munkában is. A hideg kávé készítése még talán nem annyira elterjedt.
Mennyi koffein biztonságos?
Ha nem hamis hosszú kávét iszunk, ami egy eszpresszó forró vízzel felöntve, akkor egy adag hosszú kávéval valójában több koffeint viszünk a szervezetünkbe, mint két eszpresszóval. Ezzel azért érdemes számolni, mert az egészségügyi szakemberek azt javasolják, hogy 200 mg-nál ne fogyasszunk többet egyszerre, és a napi bevitel ne haladja meg a 400 mg-ot. A fenti adatokat figyelembe véve napi 4 presszókávé vagy két hosszú kávé épp elég egy napra.
Egyéb koffeinforrások
Ha instant kávé mellett döntünk, azok általában kevesebb koffeint tartalmaznak, de a pontos adatot mindig feltüntetik a csomagoláson. Ha csak az íze miatt kávéznánk, akkor jó megoldás lehet a koffeinmentes kávé, de nem árt tudni, hogy a „mentesség” kb. 2 mg koffeint jelent csészénként. A napi fogyasztásnál érdemes figyelembe venni, hogy a tea, kóla, energiaitalok, csokoládé is tartalmaznak koffeint. Egy tábla étcsoki vetekedhet egy eszpresszóval is, így ezeket is kalkuláljuk bele a napi fogyasztásba.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés