Természetes, mégis hatékony: 9 dolog, amit citrommal is tisztíthatsz

GettyImages-1374988391

Savassága miatt a citrom még az igazán makacs szennyeződésekkel is elbánik, így szinte bármit megtisztíthatsz vele.

Az ecethez és a szódabikarbónához hasonlóan a citrom nagyszerű eszköz lehet a vegyszermentes takarításhoz. Nemcsak hatékonyan tisztít, hanem olcsó is, és szükségtelenné teszi, hogy egy csomó bolti tisztítószert kelljen felhalmoznod a lakásban. Mutatjuk, hogy mi az a 9 dolog, aminél különösen megéri citromot használnod.

1. Fürdőszoba

A citrom hatékonyan képes eltávolítani a vízkövet és a vízfoltokat a fürdőszobai felületekről. Ha az érintett részeket bedörzsölöd egy félbevágott citrommal, majd leöblíted, újra tiszták és fényesek lesznek (figyelem, ne használd a citromot aranyozott csaptelepekhez, mert károsíthatja a bevonatukat!).

A citrom leve kiváló megoldás a szappanmaradványok feloldásához is. A legegyszerűbb, ha egy szivaccsal viszed fel, de ha vízzel felhígítva beletöltöd egy szórófejes flakonba, nagyobb felületeket is bepermetezhetsz vele. Utána várj egy percig, hogy kifejtse hatását, majd egy nedves ruhával töröld le.

Alaposan megkönnyíti a mikró tisztítását
Alaposan megkönnyíti a mikró tisztításátMarianVejcik / Getty Images Hungary

2. Mikró

Ha nem figyelsz oda, a mikró belsejét hamar ellepik a zsíros szennyeződések, amelyek még súrolva is nehezen jönnek le. Itt jön képbe a citrom: tölts fel egy mikrohullámú sütőben használható edényt vízzel, csavarj bele egy citromot, 3 percre rakd be a mikróba, majd zárt ajtó mögött hagyd benne további 5 percig. A keletkező gőz feloldja a megkeményedett zsírt és ételmaradványokat, így egy nedves ruhával már könnyedén letörölheted azokat.

3. Üvegfelületek

Az ecethez hasonlóan a citromlé csíkmentesen tisztítja meg az üvegfelületeket. A kettő együtt meg aztán pláne, ezért remek házi üvegtisztítót készíthetsz belőlük. Csak keverj el egy evőkanál ecetet és két evőkanál citromlevet meleg vízben, töltsd bele egy szórófejes flakonba, majd vidd fel közvetlenül az üvegre.

4. Fazekak és serpenyők

A citrom jól alkalmazható természetes súroló- és foteltávolító szerként, így elbánik az edényeken lévő makacs, beszáradt ételmaradékokkal és zsíros szennyeződésekkel is. Ha nem hiszed, próbáld ki: vágj ketté egy citromot, nyomd bele egy kevés durva szemű sóba, majd dörzsöld át vele a szennyezett felületeket (arany- és ezüstszínű edényekhez ne használd!).

5. Turmixgép

Kellemetlen szagokat áraszt a turmixgéped? Vágj fel egy citromot, félcsészényi víz kíséretében tedd bele a gépbe, néhány percre kapcsold be, majd öblítsd ki, és hagyd megszáradni. Ettől friss, citrusos illata lesz.

Mit nem szabad citrommal tisztítani?

Erős savassága miatt a citromot soha ne használd márványhoz, sárgarézhez és egyéb porózus felületekhez, mert maró hatású lehet, illetve megkarcolhatja és elszínezheti a felületüket. A másik fontos szabály, hogy a citromlevet ne keverd fehérítővel, mivel ebből mérgező klórgáz jöhet létre

6. Konyhai kések

Savasságának köszönhetően a citromlé segíthet eltávolítani a rozsdafoltokat a konyhai késekről. Ha éjszakára beáztatod a késeket citromos vízbe, a rozsdának reggelre nyoma sem marad. A végén ne felejtsd el leöblíteni, majd szárazni törölni a pengéket.

7. Vágódeszkák

A fából készült vágódeszkákon gyorsan elszaporodhatnak a foltok és elszíneződések – főleg, ha céklát, paradicsomot vagy sárgarépát vágsz rajtuk. A megoldás: az érintett felületeket dörzsöld át egy fél citrommal. Ez elűzi a szagokat is.

A konyhában is nagy hasznát veheted
A konyhában is nagy hasznát vehetedDougal Waters / Getty Images Hungary

8. Fehér textilek

A citromlével kiválható akár a fehérítő is. Add hozzá egy citrom levét 5 liter hideg vízhez, és a mosás előtt áztasd bele a fehéríteni kívánt textíliákat (értelemszerűen ezek fehérek, és ne színesek legyenek). Ugyanezzel a módszerrel megszabadulhatsz a sárga verejtékfoltoktól, illetve a dezodorok nyomaitól is.

9. Vízforraló

A vízforraló gyakori használata vízkőlerakódásokhoz vezethet, ami kemény víz esetén fokozottan érvényesül. Ha a probléma téged is érint, és nem akarsz drága vízkőoldókra költeni, támaszkodj a citrom (vagy az ecet) tisztítóerejére: keverj el 30 milliliter citromlevet kétcsészényi vízben, öntsd bele a vízforralóba, indítsd be a készüléket, majd hagyd kihűlni, mielőtt kiürítenéd és kiöblítenéd.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek