Gyomorrákot, magas vérnyomást, elhízást okozhat, mégis mindennap túladagolod – Mi az?

Nem várunk sokáig a megfejtéssel: bizony a sófogyasztásnak vannak olyan, ma már tudományosan is bizonyított káros hatásai, amelyek elolvasása után nagyon elgondolkodtunk azon, vajon hogyan csökkenthetnénk minimálisra a fogyasztását.

A konyhasó, vagyis a tiszta nátrium-klorid egy színtelen, szagtalan, kristályos vegyület, amely nátrium- és kloridionokból áll. Mindkettő nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára, de ez nem azt jelenti, hogy korlátlanul ehetnénk belőle. Sőt, sajnos napi félkanálnyi mennyiségen is múlhat, hogy beteg leszel-e tőle néhány év múlva.

A só egyik alkotója, a nátrium az optimális izom- és idegműködéshez nélkülözhetetlen ásványi anyag. A kloriddal együtt segít fenntartani a megfelelő víz- és ásványianyag-egyensúlyt – ezt a tulajdonságát a képzeletbeli mérlegünk pozitív oldalára írhatjuk. 

Ám a túl sok só fogyasztása rövid és hosszú távon is kellemetlen következményekkel járhat.

A túl sok sófogyasztás rövid távú hatásai 

Vízvisszatartás

Először is észreveheted, hogy a szokásosnál puffadtabbnak érzed magad, ha a kelleténél több sót vittél be. Ez azért történik, mert veséid meg akarnak tartani egy meghatározott nátrium-víz arányt a szervezetben. Ennek érdekében extra vizet tartanak vissza, hogy kompenzálják az elfogyasztott extra nátriumot.

Ez a fokozott vízvisszatartás duzzanatot okozhat, különösen a kézben és a lábakban, ami a szokásosnál nagyobb súlyt eredményezhet.

Vérnyomás-emelkedés

A sóban gazdag étkezés átmeneti vérnyomás-emelkedést okozhat. Azt is érdemes tudni, hogy nem mindenki tapasztalja meg ezeket a hatásokat. Egyes kutatások azt sugallják, hogy a sórezisztens embereknél előfordulhat, hogy a sóban gazdag étkezés után nem emelkedik meg a vérnyomásuk.

A szakemberek úgy gondolják, hogy egy személy sóérzékenységét olyan tényezők befolyásolják, mint a genetika és a hormonok. Az öregedés és az elhízás szintén felerősítheti a magas sótartalmú diéták vérnyomásemelő hatását. Ezek a változók magyarázatot adhatnak arra, hogy a sóban gazdag étrend miért nem vezet mindenkinél automatikusan vérnyomás-emelkedéshez.

Intenzív szomjúság

A sós étel elfogyasztása szájszárazságot vagy erős szomjúságot is okozhat. Az ivásra való bátorítás egy másik módja annak, ahogy a szervezet megpróbálja korrigálni a nátrium-víz arányt. 

Ha az ember nagy mennyiségű só elfogyasztása után nem iszik folyadékot, a szervezet nátriumszintje a biztonságos szint fölé emelkedhet, ami hipernatrémiának nevezett állapotot eredményezhet. A hipernatrémia hatására a víz kimosódhat a sejtekből, és a vérbe kerülhet, ezzel próbálva hígítani a felesleges nátriumot. Ha nem kezelik, ez a folyadékeltolódás zavartságot, görcsrohamokat, kómát és akár halált is okozhat. A hipernatrémia egyéb tünetei közé tartozik a nyugtalanság, a légzési és alvási nehézségek, valamint a vizeletürítés csökkenése.

A só káros, ezt el kell fogadnunk
A só káros, ezt el kell fogadnunkPhoto by Rafa Elias / Getty Images Hungary

A túl sok sófogyasztás hosszú távú hatásai

Nincsenek jó híreink: a túl sok só fogyasztása hosszú távon is számos egészségügyi problémát okozhat.

Megemelheti a vérnyomást

A kutatások azt sugallják, hogy a sóban gazdag étrend jelentősen növeli a vérnyomást, és az étrend sótartalmának csökkentése segíthet csökkenteni a vérnyomás szintjét. Két nagyobb áttekintés arról számol be, hogy a sóbevitel napi 4,4 grammos csökkentése akár 4,18 Hgmm-rel, illetve 2,06 Hgmm-rel csökkentheti a szisztolés és diasztolés vérnyomást (a leolvasás felső és alsó értékét). Ha a tiéd magas, érdemes elgondolkodnod azon, hogy kevésbé sózd meg ételeid.

Növelheti a gyomorrák kockázatát

Na, még ez is: számos tanulmány összefüggésbe hozza a magas sótartalmú étrendet a gyomorrák nagyobb kockázatával. Egy több mint 268 000 résztvevő bevonásával készült áttekintés azt sugallja, hogy azok, akik átlagosan napi 3 gramm sót fogyasztanak, akár 68%-kal nagyobb kockázatot vállalnak így a gyomorrák kialakulására, mint azok, akik átlagosan napi 1 gramm sót visznek be a szervezetükbe. 

A szívbetegségekkel és a korai halálozással is összefügg

A sóban gazdag étrend, a szívbetegségek és a korai halálozás közötti kapcsolat továbbra is némileg ellentmondásos. Egyes tanulmányok arra utalnak, hogy a magas sóbevitel vérnyomás-emelkedést, valamint az erek és artériák megmerevedését okozza. Ezek a változások viszont a szívbetegségek és a korai halálozás magasabb kockázatát eredményezhetik. Egy 20 éves tanulmány megjegyzi, hogy azoknak a résztvevőknek volt a legalacsonyabb a halálozási aránya, akik napi 5,8 grammnál kevesebb sót fogyasztottak, míg a napi 15 grammnál több sót fogyasztóké volt a legmagasabb.

Más eredmények azonban azt sugallják, hogy a magas sótartalmú diétáknak nincs közvetlen hatása a szív egészségére vagy az élethosszra. Bár lehetséges, hogy a túl sok só fogyasztása nem mindenkinél növeli a szívbetegség vagy a korai halálozás kockázatát, további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy határozott következtetéseket lehessen levonni.

Lehetséges túladagolni a sót?

A végzetes sótúladagolás ritka, mivel ahhoz az embereknek testtömegkilogrammonként 0,2–0,5 grammnyi sót kellene fogyasztaniuk. Ez 35–70 gramm sót (2–4 evőkanál) jelentene egy 70 kg súlyú személy számára. A kutatások azt mutatják, hogy az átlagos egyén jelenleg körülbelül 9-12 gramm sót fogyaszt naponta, amihez a feldolgozott élelmiszerek járulnak hozzá a legnagyobb mértékben. A szakemberek általában azt javasolják, hogy napi 1500–2300 mg-ra korlátozzuk a nátriumbevitelt. Ez napi 3,8-5,8 gramm vagy 2/3-1 teáskanál sónak felel meg.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra