Tisztítószerek, amiket nem kellene keverned

A hétköznapi tisztítószerek olyan vegyi anyagokat tartalmazhatnak, amelyek egymással reakcióba lépve súlyos egészségkárosító hatást tudnak előidézni.

Ha a főzésnél kísérletezel a hozzávalókkal, a legrosszabb, ami történhet, hogy ehetetlen lesz a főztöd – vegyszerek esetében azonban sokkal komolyabb következményekkel számolhatsz. A Lifehacker összegyűjtötte a legveszélyesebb kombinációkat, és hogy azok milyen egészségügyi bántalmakat vonhatnak maguk után.

Fehérítő és ammónia

A két anyag keveredésekor létrejövő kémiai reakció klóramingázt hoz létre, ami irritálhatja a szemet és az orrot, illetve légzési nehézségeket okozhat. Súlyosabb esetben akár tüdőgyulladás is származhat belőle.

Mivel az üveg- és ablaktisztító szerek gyakran ammóniát tartalmaznak, ahogy számos egyéb tisztítószer is, mindig érdemes ellenőrizned a címkét. Az anyag megtalálható a vizeletben is, ezért ha fel kell takarítanod a gyerek vagy egy házi kedvenc után, először itasd fel a baleset nyomait, mielőtt bolti termékekhez nyúlnál.

Bizonyos kombinációkban még az ecet is veszélyes lehet
Bizonyos kombinációkban még az ecet is veszélyes lehetozgurkeser / Getty Images Hungary

Fehérítő és ecet

Ha a fehérítőt valamilyen savval vegyíted, beleértve az ecetet is, egy még inkább mérgező vegyi anyag, klórgáz képződhet, ami a történelemkönyvekből is ismerős lehet, hiszen egykor harci gázként vetették be a csatákban. Csakúgy mint klóramin gáz, a klórgáz is irritálja a szemet és a nyálkahártyát, valamint nagyobb dózisban és hosszan tartó expozíció esetén tüdőkárosodáshoz vezethet.

Izopropil-alkohol és fehérítő

A kettő elegyéből kloroform keletkezik, amit gáz formájában érzéstelenítőként használnak. Ez szintén irritálja a nyálkahártyát és a szemet, illetve ártalmas lehet az idegrendszerre és a szívre, nagy dózisban pedig akár halálos következményekkel is járhat. Figyelem, ha az egyes körömlakklemosókban előforduló aceton fehérítővel keveredik, abból is kloroform jöhet létre!

Mással se kísérletezz

A fenti három messze a legtoxikusabb keverék, amibe véletlenül belefuthatsz, de van számos további kombináció is, amit tanácsos elkerülnöd. Idetartozik például a hidrogén-peroxid és ecet keveréke, ami maró hatású folyadékot képezve kárt tehet a megtisztított felületekben és/vagy irritálhatja a bőrt.

A Lifehacker megemlíti a házi praktikákban gyakran szereplő szódabikarbónát és az ecetet is, amelyek külön-külön hatékony tisztítószernek számítanak, de a keveredésükkor keletkező látványos hab nem annak a jele, hogy felerősítik egymás hatását, hanem éppen ellenkezőleg: valójában semlegesítik egymást.

Oszd meg másokkal is!
Mustra