Mennyire egészségesek a bolti salátaöntetek?

GettyImages-1333814248

A bolti salátaöntetek összetevőinek áttanulmányozása érdekes tanulságokkal szolgálhat. Mutatjuk, mit jelent ez az egészségedre nézve.

Salátát általában azért eszik az ember, mert könnyű és egészséges táplálék. Az íze viszont elég visszafogott tud lenni, ezért sokan (bolti) salátaöntetet tesznek rá, nem is törődve azzal, hogy mi lehet benne. Pedig jobb lenne, mert a cukortartalmuk minden képzeletet felülmúlhat. És akkor a többi összetevőről még nem is beszéltünk!

Mi kerül a bolti salátaöntetekbe?

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, a boltokban kapható salátaöntetek igen sokfélék lehetnek. „Ami közös bennük, hogy legnagyobb részben olajból és vízből állnak, de természetesen az ízesítésüktől függően felhasználhatnak hozzájuk más összetevőket, így tojást, joghurtot, uborkát és más zöldségeket is. Fűszerek gyakorlatilag mindbe kerülnek, valamint a legtöbb ilyen termék cukrot is tartalmaz, akár nagyobb mennyiségben is” – magyarázta a szakember.

A vásárlásnál érdemes körültekintően eljárni
A vásárlásnál érdemes körültekintően eljárniOscar Wong / Getty Images Hungary

Ennek mértéke a gyártótól és az adott terméktől is függ, de Traszkovics Zsolt szerint a salátaönteteknél nem ritka, hogy

cukortartalmuk meghaladhatja akár a 12 százalékot is.

Viszonyítási alapként ez azt jelenti, hogy több cukor van bennük, mint például a kólában. Vagyis, ha azért eszel salátát, mert diétázni szeretnél, érdemes megnézned, hogy mit öntesz rá: az élelmiszermérnök azt javasolja, hogy a meglepetések elkerülése végett a vásárlás előtt mindig olvasd át a címkén az összetevők listáját.

„Nem is gondolnánk, de egy joghurtos salátaöntet joghurttartalma például a 10 százalékot sem feltétlenül éri el. Cserébe viszont mindenféle adalékanyag (jellemzően sűrítőanyagok és ízfokozók) előfordulhat benne.”

Egy finom házi öntettel jobban jársz
Egy finom házi öntettel jobban járszBurcu Atalay Tankut / Getty Images Hungary

Ha egyébként változatosan táplálkozol, és odafigyelsz arra, hogy mit eszel, akkor ezzel persze önmagában nincs olyan nagy probléma, a szakember ugyanakkor megjegyzi: ha magadnak készíted el a salátaöntetet, akkor kicsit több munkával, de sokkal egészségesebb és nem utolsósorban gazdaságosabb is lehet.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra