A bab egy igen tápláló hüvelyes, amely rostokban, növényi fehérjékben, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Olyannyira, hogy kutatások szerint kedvező tápanyag-összetétele révén a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is csökkentheti. Ha azonban nem frissen vagy gyorsfagyasztott formában, hanem konzervként fogyasztod, lehet, hogy éppen az ellentétes hatást éred el vele.
Ezért kell leönteni a babkonzervről a levét
A babkonzerv előnye, hogy azonnal felhasználható, így értékes időt takaríthatsz meg vele a főzésnél. De szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy lecsöpögtetését és leöblítését nem szabad megspórolni. Annak, hogy a lépés számos receptben is szerepel, jó oka van.
Egyrészt, ott van a textúra kérdése. Ha a levével együtt használod fel a babot, és így adod hozzá a készülő ételhez, rengeteg extra folyadékot juttatsz bele, ami kedvezőtlenül befolyásolhatja az állagát, ezáltal folyósabb lehet a kelleténél (főleg, ha a recept külön kiemeli, hogy csepegtesd le).
A másik ok ennél is lényegesebb, hiszen az egészségeddel függ össze. Az a lé ugyanis, amivel feltöltik a babkonzervet, tele van hozzáadott nátriummal, vagyis sóval, amelynek túlzott bevitele köztudottan káros a szervezetre. A jó hír, hogy
a lecsöpögtetés és az öblítés jelentősen csökkentheti a konzervek nátriumtartalmát.
Egy, a Cook's Illustrated megbízásából készült tanulmány úgy találta, hogy a különbség nagyjából 25 százalék lehet. A Tennessee Egyetemen által végzett kutatás viszont arra jutott, hogy a nátriumtartalom akár 40 százalékkal is csökkenthető egy alapos öblítéssel.
Így hat a szervezetedre a nátrium
Ha a vese nem tudja az élelmiszerekkel bevitt felesleges nátriumot kiválasztani, akkor abból többlet keletkezik a szervezetben. A nátrium vízfelvevő hatása miatt így megnő a sejtek közötti víz mennyisége, és megemelkedik a vérnyomás.
Mindkét folyamat megterheli a szívet.
Egyes emberek érzékenyebbek a nátriumra, így náluk sokkal súlyosabbak lehetnek a következmények. A magas vérnyomás hosszú távon érelmeszesedéshez, szívproblémákhoz, stroke-hoz és veseproblémákhoz vezethet.
A nátrium ráadásul akkor is károsíthatja az ereket, illetve a szívet és a vesét, ha a vérnyomást egyébként nem emeli meg. Sőt, mivel felborítja a kalcium-anyagcserét, magában hordozza a csontritkulás veszélyét.
A túlzott sófogyasztás egészségügyi kockázatairól alábbi cikkünkben olvashatsz bővebben.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés