Ha ezt elmulasztod, egészségtelenné válik ez a finom zöldség

GettyImages-1768336253
Olvasási idő kb. 3 perc

Lehet, hogy nem tulajdonítasz neki különösebb jelentőséget, de fontos, hogy felhasználása előtt mindig leöblítsd a konzerves babot, vagy legalább lecsöpögtesd a levét.

A bab egy igen tápláló hüvelyes, amely rostokban, növényi fehérjékben, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Olyannyira, hogy kutatások szerint kedvező tápanyag-összetétele révén a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is csökkentheti. Ha azonban nem frissen vagy gyorsfagyasztott formában, hanem konzervként fogyasztod, lehet, hogy éppen az ellentétes hatást éred el vele.

Ezért kell leönteni a babkonzervről a levét

A babkonzerv előnye, hogy azonnal felhasználható, így értékes időt takaríthatsz meg vele a főzésnél. De szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy lecsöpögtetését és leöblítését nem szabad megspórolni. Annak, hogy a lépés számos receptben is szerepel, jó oka van.

A babkonzerv leve káros lehet az egészségre
A babkonzerv leve káros lehet az egészségrejohn shepherd / Getty Images Hungary

Egyrészt, ott van a textúra kérdése. Ha a levével együtt használod fel a babot, és így adod hozzá a készülő ételhez, rengeteg extra folyadékot juttatsz bele, ami kedvezőtlenül befolyásolhatja az állagát, ezáltal folyósabb lehet a kelleténél (főleg, ha a recept külön kiemeli, hogy csepegtesd le).

A másik ok ennél is lényegesebb, hiszen az egészségeddel függ össze. Az a lé ugyanis, amivel feltöltik a babkonzervet, tele van hozzáadott nátriummal, vagyis sóval, amelynek túlzott bevitele köztudottan káros a szervezetre. A jó hír, hogy

a lecsöpögtetés és az öblítés jelentősen csökkentheti a konzervek nátriumtartalmát.

Egy, a Cook's Illustrated megbízásából készült tanulmány úgy találta, hogy a különbség nagyjából 25 százalék lehet. A Tennessee Egyetemen által végzett kutatás viszont arra jutott, hogy a nátriumtartalom akár 40 százalékkal is csökkenthető egy alapos öblítéssel.

Az öblítés segít a nátriumtartalom csökkentésében
Az öblítés segít a nátriumtartalom csökkentésébenshutjane / Getty Images Hungary

Így hat a szervezetedre a nátrium

Ha a vese nem tudja az élelmiszerekkel bevitt felesleges nátriumot kiválasztani, akkor abból többlet keletkezik a szervezetben. A nátrium vízfelvevő hatása miatt így megnő a sejtek közötti víz mennyisége, és megemelkedik a vérnyomás.

Mindkét folyamat megterheli a szívet.

Egyes emberek érzékenyebbek a nátriumra, így náluk sokkal súlyosabbak lehetnek a következmények. A magas vérnyomás hosszú távon érelmeszesedéshez, szívproblémákhoz, stroke-hoz és veseproblémákhoz vezethet.

A túlzott sóbevitel szív- és veseproblémákat okozhat
A túlzott sóbevitel szív- és veseproblémákat okozhatClarkandCompany / Getty Images Hungary

A nátrium ráadásul akkor is károsíthatja az ereket, illetve a szívet és a vesét, ha a vérnyomást egyébként nem emeli meg. Sőt, mivel felborítja a kalcium-anyagcserét, magában hordozza a csontritkulás veszélyét.

A túlzott sófogyasztás egészségügyi kockázatairól alábbi cikkünkben olvashatsz bővebben.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek