Napi egy alma az orvost távol tartja – tartja a mondás. Való igaz, hogy a rendszeres almaevés rendkívül egészséges, ráadásul egy tanulmány azt is bebizonyította, hogy azok, akik hetente öt almát esznek, kisebb eséllyel szenvednek cukorbetegségben, szívbetegségben, és a daganatos megbetegedések aránya is kisebb az esetükben. A gyümölcs egészségügyi előnyei sokkal jobban érvényesülnek, ha a héját is megesszük.
Magas a rosttartalma
Az alma héja rostban gazdag, ami hosszú időre eltelít, így nem érzünk éhséget, és elkerüljük a sóvárgást. A rostok hozzájárulnak a máj egészségének megőrzéséhez is, ami fontos annak érdekében, hogy a csontjaink erősek legyenek. A rostok a cukorbetegek számára is előnyösek, hiszen segítik az emésztést.
Védi a tüdőt és a szívet
Az almahéj kvercetint tartalmaz, ami egy erős gyulladáscsökkentő vegyület, és számos betegségtől megvédi a tüdőt és a szívet. Kutatások igazolják, hogy az alma héjában lévő polifenolok csökkentik a vérnyomást és a koleszterinszintet, valamint növelik az érrendszer rugalmasságát, ami elengedhetetlen a szív egészsége érdekében.
Az almahéj számos antioxidánst is tartalmaz, melyek összefüggésbe hozható például a rákmegelőzéssel, miután segítenek semlegesíteni a káros szabad gyököket a szervezetben.
Segít a fogyásban
Miután az almahéj magas rosttartalma miatt hosszabb ideig eltelít, megakadályozza a túlevést. Ennek eredményeként csökken a kalóriafogyasztás és a testsúly is. Emellett kimutatták, hogy az alma héjában lévő polifenolok gátolják a glükóz és a zsír felszívódását, ami szintén súlycsökkenést eredményez.
Sok benne a vitamin
Az A-, C- és K-vitamin mellett az alma héjában olyan esszenciális ásványi anyagok is megtalálhatók, mint a kálium, a foszfor és a kalcium, melyek mindegyike jótékony hatással van általános egészségünkre, hiszen hozzájárulnak a szív, az idegek, az agy, a bőr és a csontok egészségéhez.
Megszépíti a bőrt
A gyümölcs héja használható bőrradírként is, ha a szokásos arctisztítás után átdörzsöljük vele a bőrünket, úgy, hogy a gyümölcshús felőli része érjen az arcunkhoz. Az almában lévő finom savak gyengéden megtisztítják a bőrt, eltávolítják a szennyeződéseket és az elhalt hámrétegeket, illetve serkentik a keringést. Az almával való bőrradírozás után mossuk meg az arcunkat, majd tonizáljuk és hidratáljuk a bőrünket.
Gyümölcslekvárok sűrítésére is kiváló
Nem csupán az alma héját, a magházát sem érdemes kidobni. Ha ugyanis ezeket felfőzzük úgy, mintha lekvárt készítenénk, majd leszűrjük, magas pektintartalmú főzetet kapunk, amit felhasználhatunk például gyümölcslekvárok sűrítésére.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés